2011-2012 eğitim ve öğretim yılı, 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Bu yıl da ilköğretim okullarının 1. sınıfına kaydolan öğrenciler, küçük olduklarından dolayı okula alışmalarında bir sıkıntı ve problem yaşamamaları için, 12 Eylül 2011 Pazartesi gününden itibaren okullarına gitmeye başladılar.

Ben de bir hafta torunum ile birlikte okula gittim ve okullu oldum. Torunumun kaydını yaptırdığım okulun müdür kadrosu boş, henüz bir idareci ataması yapılmamış. Okulun doğru dürüst hizmetlisi yok, okul adeta dökülüyor. Ama sayın Milli Eğitim Bakanı okul kitaplarının yine ücretsiz dağıtılacağından bahsederek bu uygulamadan bakan olarak hükümetine bir pay çıkartmaktadır.

Bence öğrencilere ücretsiz kitap dağıtana kadar, okullara hizmetli atasınlar. Okulun temizlik, tertip ve düzeni, ücretsiz kitap dağıtmaktan daha önemlidir. İlköğretim okulu 1. sınıf öğrenci velileri okul kitabı için hadi en fazla 35.00 TL. harcasınlar, ama bir eğitim öğretim yılı boyunca sınıfa tutulacak hizmetli, okulun güvenlik görevlisi, tamir ve onarım vs. için belki her ay 50.00 TL. ödemek durumunda kalacaklar.

Hem Sayın Milli Eğitim Bakanı, hem de İl Milli Eğitim Müdürleri kayıt parası adı altında öğrenci velilerinden kesinlikle yardım toplanmayacağını ilan ede dursunlar. Okullarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar mı ki? Her türlü ihtiyacı karşılanmayan okul idaresi haklı olarak öğrenci velilerine yöneliyor ve onlardan maddi yardım talebinde bulunuyorlar.

Hani eğitimde fırsat eşitliği; her öğretim yılı başında tüm duyarlı veliler çocukları için en iyi okul ve en iyi öğretmen arayışı içindedirler. Velisi bulunduğunuz öğrenciniz istediğiniz okulun kayıt alanı içersinde ikamet etmiyorsa, o okula kaydını yaptırmanız mevzuat gereği mümkün değil ancak, okul idaresine yüklü miktarda el altından bir bağış yaptığınız takdirde, dilediğiniz okula çocuğunuzun kaydını yaptırabileceğiniz dedikodusu tüm veliler arasında hararetli bir şekilde konuşulmakta ve tartışılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk Devletidir. Bu bağlamda ilköğretim; kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır, ama sadece T.C. Anayasası'nın 42. maddesinde geçerlidir, uygulamada değil!

YazBlogcu