Ahi Evran


AHİLİK TEŞKİLATI

Ahilik felsefesi, temelleri 12. Yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmış bulunan "dini-mesleki" karakterli kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik kurumu mistik bir yol ve bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen; siyasal, askeri ve kültürel yönleri de bulunan bir dünya düzenidir. Başta mensupları olmak üzere, insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma kurmaya çalışmışlardır.


Ahilik, aynı zamanda sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde hala geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile bir çok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültür'dür.

AHİ EVRAN

Ahi Evran, büyük velilerden olup, kelam, tefsir, tasavvuf, Şafii mezhebi fıkıh alimi ve aynı zamanda tabiptir. Anadolu’da Ahilik adlı esnaf teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran’ın asıl ismi: Mahmud bin Ahmed el-Hoyi, künyesi Ebü’l-Hakayık, lakabı Nasirüddin’dir. 1171 (Hicri 567) senesinde İran’ın batı Azerbaycan taraflarında bulunan Hoy kasabasında doğdu.


Şems-i Tebrizi’nin şehid edilmesinden sonra Kırşehir’e (Gülşehir’e) yerleşti. Vaazlarındaki sadelik, herkesin anlayabileceği şekilde meseleleri izah ederek yazdığı kitaplar, kendisinde görülen kerametler, ahlakının güzelliği, dünya malına ehemmiyet vermeyip, yalnız Allahü tealanın rızası için çalışması, insanların sevgisini kazanmasına vesile oldu. Çevresine pek çok kimse toplandı. Herkesin korkarak kaçıştığı Evran ismindeki büyükçe bir yılanın kendisine itaat etmesi, herkesin gözü önünde bu kerameti göstermesi sebebiyle “Ahi Evran (yılanın kardeşi)” ve İslamiyete yaptığı hizmetlerinden dolayı “Nasirüddin” lakabı verildi.


"Ey Ahî (Kardeşim)! Alış veriş ilmini bilmeyen, haram lokmadan kurtulamaz. Haram lokma yiyen ise ibâdetlerinin sevâbını bulamaz. Zahmetleri hep boşa gider. Sonunda büyük azaba yakalanır ve pişman olur." Diyen Ahi Evran’ın nüfuzundan ve sevenlerinin çokluğundan korkan ve ne pahasına olursa olsun öldürülmesini isteyen Moğollar, bunun için Kırşehir emirine baskı yapıyorlardı. Nihayet Ahi Evran, 1262 (Hicri 660) yılında Kırşehir’de şehit edildi.


AHİ EVRAN SÖZLERİ

“Hak ile sabır dileyip,
Bize gelen bizdendir,
Akıl ve ahlak ile çalışıp,
Bizi geçen bizdendir.”

“Eline, diline, beline sahip ol. Kalbini, kapını, alnını açık tut.”
“Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü beli ve dili kapalı olmalı”
“Eşine, işine, aşına özen göster.”


“Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken, affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.”

YazBlogcu

Yorum Gönder

11 Yorumlar

  1. ahiliğin bir veliden geldiğini bilmiyordum, ahi evran hz ni de tanımıyordum, kendisi hakkında yarın bir araştırma yapayacağım inşallah, bilgi için tşkler hayırlı akşamlar selamun aleykum

    YanıtlaSil
  2. Ve aleyna aleykümselam Dürr-i Yekta, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    Bir Kırşehir'li olarak Ahi Evran hakkında blogger arkadaşlarımı bilgilendirmenin bana münasip olduğunu düşündüm ve mevcut kaynaklardan yaptığım araştırma neticesinde mümkün olduğu kadar kısaltarak bilgi vermek istedim.

    Selamün Aleyküm.

    YanıtlaSil
  3. Bu bilgi için çok teşekkür ederim.

    uzunincebiryol.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Yine Ben:) Merhaba,İzmir Karşıyaka da bununla ilgili festivalimiz vardı:)tesadüf bu ya konuyla alakalı olduğu için yorum yazmamak olmazdı.
    Çok teşekkür ederim emeğinize sağlık..Saygılarımla Esen Kalın

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Uzunincebiryol, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun!

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Hikayelerdirgeriyekalan, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinize ve verdiğiniz bilgi ile ilgili yorumunuza çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun.

    Selam ve dualarımla, en Güzel'e emanetsiniz.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar Uzunincebiryol,

    Verdiğiniz link adresinden bloğunuza ulaşmaya çalıştım. Bloğunuzu daha tamamlamamış ve henüz bir blog ta ilave etmemişiniz.

    Sayfanızı arada sırada ziyarete devam edeceğim.
    Selam ve dualarımla, en Güzel'e emanet olun!

    YanıtlaSil
  8. Sizi sevdadanyazılar bloğuna attığınız uzun yorum ile tanımış oldum. Hiç bilmediğiniz bir blogger sitesine girip üşenmeden uzunca yorum bırakmanız beni çok mutlu etti. Bu mutluluğumu dile getirmek için girdiğim sitenizde kendimi bir an kaybettim yazılarınız çok güzel oku oku doyamadım.

    Eğer benim siteyi de ziyaret ederseniz çok mutlu olurum.
    www.karincha.com

    özellikle vikingler hakkında yazdığım yazıyı okursanız sevinirim..

    https://www.karincha.com/2018/11/kisa-viking-tarihi-vikinglerin-dini.html

    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Karincha, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Blog sayfamız ziyaret etmeniz ve beğenmeniz beni son derece mutlu ve bahtiyar eyledi. Gerçekten bir başkası tarafından yapılan her türlü övgü, insanı mutlu ediyor. Sayfanızı elbette ziyarete geleceğim. Siz "Vikingler" demişsiniz ya, dolaştığım blog sayfaları arasında sanki Vikingler isimli bir paylaşım görmüş gibi hatırlıyorum. Belki bu sizinkiydi, ya da bir başkası da olabilir. Sizin url adresinize bakılırsa, sizin sayfanızın özel alan adlı bir sayfa olduğu anlaşılıyor.
      Selam ve saygılarımla, sayfanızda buluşmak üzere Allah'a emanet olun.

      Sil
  9. Merhabalar Recep Bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Ucu açık, tartışılabilir sözler hep ilgimi çekmiştir. Üzerinde epey kafa yorulması gereken meseleler.
    Hak ile sabır dileyip,
    Bize gelen bizdendir,
    Akıl ve ahlak ile çalışıp,
    Bizi geçen bizdendir.”

    Beni çok etkiledi bu satırlar, üzerine bir kaç sayfalık yazı yazılabilir. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar Aybüke S. Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Sabır, olmazsa olmazımızdır. Bir iş yaparken aklını kullanmakla birlikte aynı zamanda ahlaklı olacaksın. Evet, bunlar Ahi Evran'ın deyişleridir. Değindiğiniz gibi sayfalar dolusu yazsanız bitmez. Ben şimdi sanatkar ve esnaflarımızda ne sabır görüyorum, ne de ahlak. Daha geçen bir hırdavatçı, bana iyi ve sağlam diyerek sattığı PİMAŞ boruda beni kandırdı. Bunlar bırakın Ahi Evran'ı geçmeyi, zerresi olamazlar.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil

*YORUMLAR SONRA YAYINLANACAK*