Her ne kadar Türkiye’den Almanya’ya ilk olarak 1957 yılında 150 kişilik bir işçi kafilesi gönderilmişse de, resmi olarak 1961 yılında başlayan işçi göçünün ardından aradan geçen 50 yıldan sonra bu kez, Almanya’ya “donanımlı, nitelikli eleman göçünün” sağlanması amacıyla Almanya İşkur Başkanı Bundesagentur Für Arbeit Heinrich Alt ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Kemal Biçerli’nin 14 Ekim’de Almanya’da bir araya geleceğini gazetelerden okuyunca çok sevinmiştim. Çünkü ben de 1971 yılının Eylül ayında Almanya’ya işçi olarak gidenlerden biriydim.
Teknik dallarda, özel sektörde, hizmet sektöründe eleman sıkıntısı yaşayan Almanya’nın, bu kez donanımlı eleman; yani hasta ve yaşlı bakıcı, teknisyen, tıbbı sekreter gibi ara mesleklerde çalışacak işçiler için Türkiye’den talepte bulunacağından bahsedilmesi beni epeyce heyecanlandırmış, bu bağlamda Türkiye’deki meslek lisesi mezunlarının Almanya’da çalışabileceği görüşüne de yer verilmesi, Türkiye’deki işsiz meslek lisesi mezunlarını da sevindirmişti.
Ne zaman ki, Almanya Başbakanı Angela Merker, Türkiye’den Almanya’ya “donanımlı, nitelikli eleman göçünün” başlamasına dönük girişimlere karşı çıktı, 50 yıl sonra Almanya’ya yapılacak 2. göçün umutları da böylece suya düşmüş oldu.
Almanya’ya ilk resmi Türk işgücü göçü, Türkiye ile Almanya arasında 31 Ekim 1961’de ‘Türk İşgücü anlaşması’nın imzalanmasıyla başladı, Yüzde 60’ı kalifiye olan Türk işçilerinden oluşan ilk kafile 1961 yılında Almanya’ya geldi. Almanya Tophane’de bir irtibat bürosu kurdu, Almanya’ya gitmek isteyenler bu büroya müracaat ediyorlardı. İşçiler İstanbul Sirkeci Garı’ndan trenlerle 3 günde Hamburg’a varıyorlardı. Almanya’daki yabancı işçi sayısı 1973’e kadar sürekli arttı. 1974 yılında Almanya yabancı işçi alımını durdurdu. Sadece Avrupa Birliği vatandaşları işçi olarak alınmaya başlandı. 1961’de işçi olarak giden Türkler, bugün Almanya’da işveren de oldular. 2010’yılında 100 bin Türk girişimci bulunuyordu.
26 Ekim 1961 tarihinde İstanbul Sirkeci Garı'ndan davul ve zurnayla yolcu edilen ilk Türk kafilesi 50 saatlik bir yolculuktan sonra 30 Ekim 1961 yılında Münih tren istasyonunun 11'nolu peronuna inmişti. Anlaşma çerçevesinde sadece ilk yıl Almanya'ya yaklaşık 1500 kişi çalışmak üzere gönderildi. 1973 yılında ekonomik kriz nedeniyle işçi alımı ilk kez durdurulduğunda Almanya'daki Türk işçilerinin resmi sayısı 650 bine ulaşmıştı. Bugün Almanya'daki Türk nüfus sayısı yaklaşık 2,9 ile 3 milyon arasında bulunmaktadır.
YazBlogcu
4 Yorumlar
Angela Merker Türkleri değil topraklarımızı ister bütün devletlerinin çoğu gibi..
YanıtlaSilMerhabalar İnci, Hoş Gelmişiniz!
YanıtlaSilZiyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Evet, Angela Merker çok hasis ve Türk düşmanı bir kadın.
Selam ve dualarımla kalın.
Bu durumda orada işçi olarak çalışmak çok güç...Hayırlısı olmuş derim.
YanıtlaSilSaygılar,selamlar:)
Merhabalar Gönül Çelen, Hoş Gelmişiniz!
YanıtlaSilZiyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Tabi herşeyin doğrusunu ve hayırlısını Cenab-ı Allah bilir...
Selam ve dualarımla en Güzel'e emanet olun ve sağlıcakla kalın.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*