Hak Arayışına Engel


Eskiden eş, dost, akraba arasında elinde olan ihtiyacı olana çok rahatlılıkla parasal yardımı yapardı. Bu dönemde kimse kimseye güvenemediği için, tanıdık insanlar arasında söz konusu para alış-verişi yapılmıyor. Bu nedenle paraya ihtiyacı olanlar da bankalara başvurmak zorunda kalıyor.  Bu bağlamda, bankalardan aldığımız kredi kartlarının,  ya da yine bankalara başvurarak çektiğimiz bireysel tüketici kredilerinin,  çoğu eş, dost ve akrabadan daha  iyi bir dost olduğundan da bahseder hale geldik. Ben bu konuya çok şahit oldum. Bir sohbet esnasında cüzdanındaki  kredi kartını çıkararak eline alan bir tanıdığım: “İşte, benim eşim de, dostum da, akrabam da bu kart; ne zaman ihtiyaç duysam, hiç ikiletmez ve ihtiyacımı o anda görür, sıkıntımı da o anda giderir” demişti.

Türkiye’nin bu hale geldiğini bilen yerli ve yabancı bankacılar da insanlarımızın bu durumundan faydalanmak için  birbirleri ile yarışır hale geldiler, bu bağlamda ülkemiz de kaç tane yabancı sermayeli banka var saymakla bitiremezsiniz.

Kolay kazanç kapısı olarak görülen tüketicilerin gerek kredi kartı, gerekse bireysel tüketici kredi taleplerinde akla hayale gelmedik masraf çeşitleri göstererek insanlarımızın sırtından haksız kazançlar elde etmektedirler. Bunu da her hizmetin bir bedeli vardır diye elde ettikleri haksız kazançlarını meşrulaştırmaya çalışmaktadırlar.

Banka kredisi kullanan tüketicilerden “dosya masrafı, ekspertiz, kredi tahsis değerlendirme ücreti gibi bedellerin müzakere edilmeden alınmasının yasal olmadığı”na dair alınan kararlardan sonra birçok tüketicinin hakem heyetlerine başvurmak üzere bankalarından talep ettikleri masraf belgelerine bankalar fahiş fiyatlar çıkartarak adeta tüketicinin hak arayışına engel çıkarıyorlar.   


Bankaların yasal olarak vermekle zorunlu oldukları söz konusu belgeler üzerinden fahiş fiyatlar talep ederek, tüketicinin hak arayışlarının önünü kesiyor, bankaların bu ayıplarını temizlemeye çalışan heyet ve mahkemelerin yaptıkları masrafları ise,  devlet cebinden ödemek durumunda kalıyor.

Bu ülkenin daha öyle çok sorunları var ki, zavallı vatandaşlarımız her yerde itiliyor, kakılıyor ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz kurum ve kuruluşlar tarafından da söğüşlenmeye devam ediliyor, devlette bu soyguna ses çıkarmıyor.

Recep Altun

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Sevgili Recep bey...günümüzde en önem taşıyan konulardan birine değinmişsiniz!Evet eskiler "karz ı hasen derler bu ödünç paraya.Bir yakınından istersin,o da ödemeyi geri alacağı günü tayin etmeden verir ki faize girmesin aldığı para.
    Günümüzde bunu yapan yok gibi.Benim kimsem yok örneğin şu an ortada kalsam para isteyebileceğim.Benim de ihtiyacım olduğunda yaslanabileceğim kimsem bankam malesef.Bugün bir akrabandan borç alsan ve ödemede sorun yaşasan,insanlar da eski salih-saliha kimseler gibi değil ki,gönüller daralmış artık,aranız bozulur maazallah,değil helalleşmek!
    Bizim için bankadan borç alıp ödeyemeyince, karşılığında hapis yatmak daha şerefli hale geldi insanlar içinde artık..durum bu.
    Evler genişledi...
    Kazançlar genişledi...
    İnsanlar daha tahsilli artık ama...
    Gönüller daraldı malesef!

    YanıtlaSil
  2. “İşte, benim eşim de, dostum da, akrabam da bu kart; ne zaman ihtiyaç duysam, hiç ikiletmez ve ihtiyacımı o anda görür, sıkıntımı da o anda giderir” demişti.
    İlk zamanlar belki böyle gözüküyor ama sonra buram buram acısı çıkıyor.kredi kartı yüzünden ne yuvalar yıkıldı ne intiharlar yaşandı.
    Her ay kredi kartlarımıza ödediğimiz aidatlardan tutun neler nler geçenlerde bir arkadaşımız kredi çekmiş ödeyememiş yapılandırılmış derken borç ayyuka çıkmış.2sene yemeden içmeden ödemişler kalan 18 milyar ana parayı bitirmişler bilin bakalım ne kadar faiz kalmış 36 milyar şu ana kadar ödediklerinin gayride
    böyle bir dünya varmı allah aşkına
    Birileri dur desin artık gerçektende çok haklısınız yerden göğe kadar

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Nalan iyidoğan, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinize ve konuya ilişkin görüş ve düşüncelerinizi içeren yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Seyyah Gül, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinize ve konuya ilişkin görüşlerinizi ve örnek bir olayı paylaştığınız yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  5. Recep Bey,

    Merhaba! Bugün yapılan savaşların görünmez sebepleri arasında sizin yazdığınız konu da dahil... Küresel sermaye her alanda sömürmeye hızla devam ediyor. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Tülay Gürdal, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinize ve konuya ilişkin değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Sömürülmeye alışmış milletimizin sesinin soluğunun çıkmaması ve bu kadar duyarsız olması beni çok üzüyor.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  7. Günaydın Recep bey, tabiki çok haklısınız bankaların soyduğu konusunda da , devletin ses çıkarmadığı konusunda da, ama bunda insanların kabahati yok mu ki?. eskiden borç toplu gıda, yakacak, ev tadilatı yada hastalık dışında bir sıkışıklık sebebi ile alınmazdı. şimdi insanlar en basit zevkleri için bile borç alıyorlar. eskiden elden alınırdı borç şimdi bankadan. eskiden hak geçmesin diye kısa vadeli ve gününde ödenirdi borçlar şimdi taksitlerin toplamı ödeme gücünü aşacak kadar çok olduğundan faizini verir ertelerim mantığı ile batanlar var. Bankalar bu kadar acımasız oluyor ise bunda müşterilerinde suçu var. Sen isteyerek, zamanında ödemeyerek onların masraf altında icralayabileceği miktarı çoğalttın. Sen zamanında ödemedin, Sen ihtiyacının ve ödeme gücünün çok üstünde aldın. Bir yerde sömürme varsa bazen sömürülen davetiye çıkardığından olmasın. Eskiden KOL KIRILIR YEN İÇİNDE KALIRDI şimdi yen içinde kalmadığından sermaye veriyorsam kar etmeliyim mantığıyla 1 veriyo 3-5 geri alıyor..

    BEN BİRAZDA BİZDE GÖRÜYORUM HATAYI..KİMSE BEN NE YAPIYORUM YARAB, BU GİDİŞAT NEREYE DEMİYOR. İĞNE VE ÇUVALDIZ ATASÖZÜNÜ DÜŞÜNMEK LAZIM..SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Vuslat, Hoş Helmişiniz!

    Ziyaretinize ve konuya ilişkin değerli görüşlerinizi içeren yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Evet, tabi ki tüketicinin de kabahati var olmaz olur mu? Belki bu yazıda birazda tüketicilerin kabahatine de yer vermek gerekiyordu. Sağolun onu da siz tamamlamışınız, teşekkür ederim.
    Selam ve dualarımla.

    NOT: Kabahatler asla tek taraflı değildir.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*