Dil Felsefesi ve Kıssalar


Prof. Dr. Hüseyin Atay, Kur'an'a göre Araştırmalar (VI) kitabında "Kur'an'ın anlaşılma yöntemleri"ni 23 başlık altında toplamış. İlginizi çekeceğini umduğum bu konunun her gün bir başlığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu günkü başlığımız "DİL FELSEFESİ ve KISSALAR"


DİL FELSEFESİ

Kur'an'ın kelimelerinin etimolojisini ve dil felsefesini iyi bilmek gerekir. Bu, sebeple ilgilidir. İkincisi, cümle yapısını da çok iyi bilmeye gerek vardır. Bu, sarf ilmi ile ilgilidir. Üçüncü olarak belagatını yani normal manaya göre yapılan değişiklikleri ve vurguyu da iyi bilmeye ihtiyaç vardır. Bu da belagat veya hitabet ilmini ilgilendirir. Bunların hepsi semantik denen ilmi gerektirir.



KISSALAR

Kur'andaki kıssa ve misalleri birer piyes sahnesi gibi inceleyerek anlamak, onların amaç ve hedeflerini ortaya koymak, bunların eğitimde ve iletişimdeki önemini kavramak. Bu, küçük hikaye veya sahneye koyma, sahneye koyarak bir meseleyi sunma sanatını ilgilendirir.



Prof. Dr. Hüseyin Atay
(Kur'an'a Göre Araştırmalar-VI)

Bir sonraki konu başlığı: NESİH



Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Bizler sıradan insanlarız. Elbette alim değiliz. Ancak Kur'an herkesin bilgisine anlayışına uygundur. Herkesin okuduğunda günlük yaşayışını düzenleyici bilgileri net bir şekilde anlayabilir.Elbette araştırmak çok okumak daha çok bilmeye öğrenmeye yol açar.
    Allah razı olsun.
    Selam ve saygılar,

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Hanife Mert, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Bir kere her konuda çok okumalıyız. Okuma tembeli bir millet olduğumuz için hak ettiğimiz yere bir türlü gelemedik. Ben müslümanım diyen herkesin bu konuda kendini eğitmeli ve yetiştirmeli. Bu din kimsenin tekelinde değildir, hatta Diyanetin bile... Kısaca her müslümanın artık taklidi imandan tahkiki imana geçme zamanı geldi de geçiyor bile. Bu zamana kadar kaybedilen zaman, her zamanki gibi aleyhimizedir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı sabahlar Recep Bey,
    Yorumunuza yürekten katılıyorum.Kaldı ki; dinimizin ilk emri "İKRA""OKU" dur. Buyurduğunuz gibi başımıza gelen her şeyin bedeli cehalet okumaktan, öğrenmekten kaçınmamız. tercihimizi gereksiz anlamsız şeylere kullanmamızdan kaynaklanıyor..
    Bu vesileyle cumanızı tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.
    Selam ve saygılarımla,

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Hanife Mert, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli cevab-i yorumunuza teşekkürlerimle birlikte hayırlı cumalar diliyorum.

    Cenab-ı Hakk'tan her zaman hakkımızda hayırlısını talep edelim. Hakkımızda neyin iyi, ya da neyin kötü olabileceğini ancak O bilir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*