Prof. Dr. Hüseyin Atay, Kur'an'a göre Araştırmalar (VI) kitabında "Kur'an'ın anlaşılma yöntemleri"ni 23 başlık altında toplamış. İlginizi çekeceğini umduğum bu konunun her gün bir başlığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu günkü başlığımız "DİN-DİN KÜLTÜRÜ"
DİN - DİN KÜLTÜRÜ
Kur'an'ı anlamada iki yol takip edilir: Biri rivayete dayanan sözleri nakletmektir. İslam dünyasında bu tip tefsirde Hz. Peygamber'den aktarılan sözler çok azdır. Şunu hatırlatmak istiyorum ki, çok meşhur ve Kur'an'da geçen bir olay hakkında gelen sebep bildiren rivayetler bile çok değişik ve birbirine zıt olabilmektedir. Oysa böyle olmaması gerekirdi. Bu bize şunu anlatıyor. Geri kalan rivayetler daha da zayıftır ve kulaktan dolma bilgilere dayanmaktadır.
Rivayetler ilk müslümanların anlayışını bize naklettiği için bizim kültürümüzün bir parçası sayılabilir, ama asla din değildir. Din olmayınca onları kabullenmek din açısından zorunlu değildir. Kültür olarak istifade edilebilirse edilir. Aynı zamanda antropoloji ve kültür tarihi bakımından değerlendirilebilir. Rivayetlerin içinde uydurma olanlar çoktur. İmam Buhari'nin altı yüz bin hadisten yalnızca yedi bin sahih hadis bulabilmiş olması demek, geriye kalan beş yüz doksan üç bin hadis sağlam değildir, kitaplara ve ağızdan ağıza güvenilir olmayan kaynaklardan yayılmıştır demektir.
Prof. Dr. Hüseyin Atay
(Kur'an'a Göre Araştırmalar-VI)
Bir sonraki konu başlığı: "BİLİNMESİ GEREKEN İLİMLER"
9 Yorumlar
Çok doğru hocam. Ancak ayrımının yapılması çok zor. Doğru kaynaklara başvurmak gerekli.
YanıtlaSilHocam yorumum gelmedi mi yine ?? Error sayfası açılıyor.
YanıtlaSilMerhabalar Ahu kardeşim, hoş geldiniz!
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumlarınıza çok teşekkür ederim.
Her ne kadar ben bu blog sayfasında Prof.Dr.Hüseyin Atay'ın "Kur'an'a Göre Araştırmalar I-VI" kitaplarından alıntılar yaparak sizlerle paylaşıyorsam da illa bu hoca doğru söylüyor anlamında bir paylaşma değil, işin doğrusunu ancak Cenab-ı Allah bilir.
Bize düşen de bu tür kaynakları araştırarak doğruya ulaşmaktır. Elbette sizlerin de araştırarak ulaştığınız farklı bilgileriniz varsa, lütfen çekinmeden bu bilgileri burada paylaşalım. Aksi halde doğruya ulaşamayız.
Selam ve dualarımla.
Yuregimden opulmeye hic ihtiyacim yok bin sukur. Siz sag ben selamet. Bol muhabbetler.
YanıtlaSilDogruluguma Allah sahit.blogcuyla ugrasacak kadar vaktim yok, canim yanmasaydi eger. Ve bunu ben disinda blog alemi biliyor, varsin siz bilmeyin, insanlik namina uyardim, o kadar. Selam ve dua ile.
YanıtlaSilAh gelmiş. Sevindim. Hocam bence kaynaklarınız çok doğru. Paylaşımlarınız da çok faydalı. Güzel bir hafta dilerim.
YanıtlaSilYine error sayfası açıldı. Üzgünüz bir hata oluştu yazıyor ancak gidiyor. İlginç. Neyse bazı blogların yorum boxını bile açamıyorum. Siz de öyleydiniz. İyi haftalar.
YanıtlaSilMerhabalar Ahu, hoş geldiniz!
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete, konuyla ilgili değerli düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Ahu, hoş geldiniz!
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve yorum yazma konusuyla ilgili paylaştığınız konu için çok teşekkür ederim.
Sizin blogları ziyaret yolunuzu bilmek isterdim. Siz bloglara, blog sayfanızdaki "Blog Listem" adlı eklentinizden mi ulaşıyorsunuz, yoksa sayfanızdaki bloglara yazılmış yorumlardaki link adresine tıklayarak mı ulaşıyorsunuz?
Denemek için ben sizin sayfanıza girdim ve "Blog Listesi"ndeki sayfama tıkladım ve yorum komutuna tıkladım, hiçbir sorun olmadan yorum penceresi geldi.
Ben şu ana kadar, sizin bahsettiğiniz sorunla hiç karşılaşmadım. Eğer siz yorum yazma penceresinin açılma sorunuyla çok sık karşılaşıyorsanız, kullandığınız şablonu deneme amaçlı değiştirmenizi öneririm.
Selam ve dualarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*