Peşin Fikirsiz Okumak

Prof. Dr. Hüseyin Atay, Kur'an'a göre Araştırmalar (VI) kitabında "Kur'an'ın anlaşılma yöntemleri"ni 23 başlık altında toplamış. İlginizi çekeceğini umduğum bu konunun her gün bir başlığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu günkü başlığımız "PEŞİN FİKİRSİZ OKUMAK"



PEŞİN FİKİRSİZ OKUMAK

Kur'an-ı Kerim'i anlamak için insanın peşin fikirlerden uzak ve sıyrılmış olması lazımdır. Bu sadece Kur an için değil, herhangi bir kitap için de böyledir. Peşin fikirli olmak iki şekilde düşünülebilir. Birincisi Ku'ran'ı aleyhinde ve ona düşman olan bir fikirle okumaktır ki, bu şekilde ondan istifade edilemez. İkincisi Kur'an'a taraftar ve onun lehine fikirlere sahip olmak da insana bir şey kazandırmaz ve kişi bu şekilde de onu anlamak zorunda veya ihtiyacında olduğunun farkına varmadan yazılanları zaten biliyormuş gibi okuyup geçer ve bu şekilde yeni bir şey öğrenemez. Bu peşin fikirlilik, dolu kapla pınardan su almak için gitmeye benzer. Su alamadan geri döner. Kabı boşaltmak, zihni müspet ve menfi fikirlerden arıtmak, Kur’an’ı anlamak için şarttır. Kur'an'ı peşin fikrine göre yorumlamaya kalkanı peygamber cehennemle tehdit etmiştir.

Prof. Dr. Hüseyin Atay
(Kur'an'a Göre Araştırmalar - VI)

Bir sonraki başlığımız: "Her Zaman Kur'an-ı Kerim'i Okumak"

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Bu yaklaşımı gerçekten kutluyorum. Olumlu ya da olumsuz her tür peşin fikirden arınıp okumak zaten düşünüldüğünde Sadece Allah ile kul arasında olan bir bağ için gerisi teferruat kalıyor.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Şair Değilim, hoş geldiniz!

    Ziyaretinize ve konuyla ilgili değerli görüş ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba;

    Öncelikle paylaşımınız çok kıymetli, bunun için teşekkür ediyorum. Kur-an'ı anlamadan üç kez okudum. Nasıl ele alacağımı bilmeden. Sonra bir kitapla tanıştım, Tanrı'nın Doğum Günü isimli. Kitabın yazarına kıza kıza kitabı yarıladım. "İç sesim yazara; sen kim oluyorsun bu kadar kesin konuşuyorsun diye diye"

    Bu arada o kitaptaki ayetlerin doğru tesfir edildiğini anlamak için Kur-an'ı da 4. Kez elime alıp, o kitapla eş zamanda bitirdim.

    Sonrası, ben ilk kez Kur-an'ı Kerim'i anlamıştım. Paylaştığınız yazıda ki gibi önyargısız okunmalı diye düşünmekteyim. Ve şunu da unutmayalım; dinimize ait merak ettiğimiz her şey Kur-an'ı Kerim'de yazmaktadır. O bir kitaptır, okunması ve anlaşılması gereken bir kitap. Hiç bir aracıya ihtiyacımız yoktur.

    Saygılar...

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Pe Hito, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyarete, konuyla ilgili değerli açıklamalarınızı, görüş ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Evet, Kur'an-ı Kerim, hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan hem okunabilir, hem de anlaşılabilir. Ancak, bu kutsal metni anlayabilmek için bazı ilmi bilgilere ihtiyacımız vardır.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba, yazdıklarımı kısa cümlelerle açıklamak istediğimden bir takım anlamsal eksiklikler oluşmuş.

      Kesinlikle bazı ilmi bilgilere ihtiyacımız var, bu konuda sizinle hemfikirim. Bahsettiğim kitaba da bu yüzden değinmiştim. Şimdi her ayet, bana içinde sonsuzluğu barındırıyor gibi geliyor.

      Paylaşımınızda çok kıymetli ve kesinlikle dikkate alınması gereken yol gösterici bilgiler bulunmaktadır.

      Bahsetmiş olduğum aracılar, dini istismar edip Kur-an'ı Kerim'in önüne geçen "kur-an evinizin en yüksek yerinde durmalıdır" deyip bizi kitabı okuyup, anlatmaktan uzaklaştıran insanlardır.

      Yanlış anlaşılmak istemem ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

      Sevgiyle kalın...

      Sil
  5. Merhaba,
    "İnsanların önyargılarını parçalamak atomu parçalamaktan zordur." diyen Einstain'ı hatırladım.
    Kur'an-ı Kerim de, diğer kitaplar da önyargısız okunursa anlaşılabilirler.
    Önyargılı olmak toplumumuzun hastalığı. O kadar ki bir yazının yazarına bakıp okumaktan vaz geçiyoruz. Başka bir yazının başlığına bakarak hüküm veriyoruz.
    Okuyamamış kişileri fazla kınadığımız yok. Ancak kartvizitleri uzun olanlar da böyle önyargılar gördükçe çok üzülüyor insan.
    Bu konunun üzerinde ne kadar durulursa azdır yine.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Pe Hito, hoş geldiniz!

    Önce ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ben sizi doğru anladım, bu konuda müsterih olun. Ben sadece Kur'an-ı tam anlayabilmek için bazı ilimlere ihtiyacımız olduğunu bir kez daha vurgulamak için cevab-i yorumuma ilave etmiştim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar Sabahattin Hocam, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve konuyla ilgili değerli düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Önce kendimi eleştiriyorum, okuma tembeliyiz. Bu tembellikten behamal kurtulmamız gerekiyor.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  8. Değerli paylaşımınız için kutluyorum sizi. Dilerim çok fazla kişiye ulaşırsınız. Çünkü Kur'an bizim hayat rehberimiz. Çok okunması gereken hatta elimizden hiç düşmemesi gereken cep rehberimiz olmalı...
    Selam ve saygılar

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar Hanife Mert, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve konuyla ilgili değerli düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*