Merhabalar.
"...Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. ..."
İnernette Berat kandili ile ilgili bir siteden aldığım ve yukarıda sizlerle paylaştığım ibarenin külliyen bi'dat olduğunu söylemekle sözlerime başlamak istiyorum.
Cenab-ı Hakk, Kur'an-ı Kerim'in Yunus suresinin 61. ayetinde mealen:
"Ne iş yaparsan yap ve sizler ona dair Kur'an'dan ne okursanız okuyun; ne yaparsanız yapın, yaptıklarınıza daldığınız anda, mutlaka Biz sizi görürüz. Yerde ve gökte hiçbir zerre Rabb'inden gizli değildir. Bundan daha küçüğü veya daha büyüğü şüphesiz apaçık bir Kitab'dadır."
buyurmaktadır. Cenab'ı Hakk'ın Levh-i Mahfuz'a günlük yazar gibi, her yıl olacak şeyleri Şaban ayının on beşinci gecesi yazdığını beyan etmek nasıl bir bi'datsa, Berat gecesi dediğimiz gecenin de feyizli, bereketli ve mübarek kabul edilerek; yapılacak ibadet ve dualarla işlenmiş günahların af ve mağfiretini istemek, ya da bir yıllık ömrümüzde karşılaşacağımız olayların, Cenab-ı Hakk tarafından lehimize sonuçlanacak şekilde takdir edilmesini talep etmek gibi değerlendirilmesi de aynı şekilde bi'dattır. Cenab-ı Hakk'a, her zaman gece ve gündüz, af ve mağfiretimiz için dua edebilir ve O'ndan hakkımızda her zaman hayırlısını talep edebiliriz. Ama bu istek ve dualarımızı belli bir güne, geceye bağlayarak yapmak bi'dattır.
Günümüzde pek çok bi'dat, müslümanların hayatına girmiştir. Bu sebeple dinin emirlerini yerine getirmek isteyen her kişi, bu hususa dikkat etmeli; dinde eksiltme ya da ilave mahiyetinde olan söz, tavır ve davranışların yasaklanmış şeyler olduğunu bilerek bunları hayatından ayıklayıp atmalıdır. Burada müracaat edilecek yegane kaynak ise, Kur'an ve Sünnettir.
Hadis olarak verilen bazı mevzu sözlerin kaynaklarına bakılmalı ki, uydurma hadislerle de amel edilme hatasına düşülmesin.
Selam ve dualarımla.
Recep Altun
0 Yorumlar
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*