Fotoğraf, İnternetten Alıntıdır. |
Merhabalar.
Günümüz modern insanın hayatı iki farklı dünyadan oluşmaktadır. Bu dünyalardan biri fiziksel olarak yaşadığımız sosyal hayatımız, diğeri de en az sosyal hayatımız kadar vakit harcadığımız ve bağımlı olduğumuz Siber dünyadır. Siber dünyamızın araçlarından biri olan bilgisayarlarımız, bizleri bu siber dünyanın her tarafına ve her alanına adeta ışınlayan bir makinedir.
Siber dünyanın sunduğu imkanlar arttıkça, gerçek hayattaki bir çok işlev siber/sanal versiyonuyla yer değiştirmektedir ki, bu da insanların siber dünyaya daha fazla bağımlı olmasına sebep olmaktadır. Siber dünya kavramı detaylı olarak incelenidiğinde bu dünyanın iki farklı profilde insanlara imkan sağladığı ortaya çıkacaktır. Profillerden biri işlerini daha rahat yapabilmek için siber dünyanın imkanlarını kullanan masum insanlar, diğeri de bu dünyayı kötü amaçlı kullanmak isteyen suç şebekeleri ve hacker'lerdir.
Yıllardır kullandığım ve bu zamana kadar hiç bir sorun yaşamadığım, Windows7 Ultimate işletim sistemi ve ESET'in Nod32 antivirüs proğramı yüklü masaüstü bilgisayarımın hem kendi iç dosya erişimlerinde, hem de internet üzerindeki adres erişimlerinde kaç gündür bir ağırlık yaşamaktaydım. Bilgisayarımdan kayıtlı bir dosyayı çağırdığım da dakikalarca dosyanın ekrana gelmesini bekliyorum, internet üzerinden bir adrese erişmek istediğimde de yine dakikalarca adresin ekrana gelmesini bekliyorum. Bu aksaklığa sebep olabilecek tüm nedenleri donanımları ile birlikte tek tek gözden geçirerek gerekli tüm düzenlemeleri yeniden yapılandırdıktan sonra sonucun yine değişmediğini gördüm. Geriye tek bir yol kalıyordu o da bilgisayarıma format atıp işletim sistemini yeniden kurmak. Bu işlemi de tam iki kez ayrı ayrı uyguladıktan sonra yine sağlıklı bir sonuç elde edemedim.
Uzun zamandır aklımda olan ve daha önce de Linux işletim sistemi çekirdeğini kullanan PARDUS milli işletim sistemini kurduğum bilgisayarıma, yine Linux'un çekirdeğini kullanan Kali-Linux işletim sistemini, güvenli bir işletim sistemi olması nedeniyle bilgisayarıma kurmaya karar verdim.
Başlangıçta biraz zorlansam da daha önce de Linux'un dağıtımları üzerinde yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim tecrübe ile Kali-Linux işletim sistemini bilgisayarıma kurdum. Siz de benim gibi inanmakta biraz zorlanacaksınız ama, Windows işletim sistemi ile yaşadığım sorunların hiç birini yaşamadan Kali-Linux işletim sistemi yüklü bilgisayarımı çok rahat bir şekilde kullanabildim. Hatta size şunu da ilaveten söylemek istiyorum. Windows7 işletim sistemi ile okuyamadığım iki adet DVD'yi bu işletim sisteminde okuyarak belge ve fotoğraflarıma ulaştım.
Yazım biraz uzun oldu galiba, ama sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Windows işletim sistemi, Linux dağıtımlarına göre çok daha yaygın bir şekilde kullanıldığı için, yukarıda bahsettiğim siber dünyanın tüm saldırı şebekeleri ve hacker'ler, Windows işletim sisteminin açıkları üzerinde yoğunlaşarak, Windows işletim sistemleri üzerinden kullanıcılara zarar vermektedirler. Ama Linux işletim sistemi çekirdeğini kullanan açık kaynak kodlu Linux dağıtımları, kullancılarının azlığı ve sistemin Windows'a göre çok daha korumalı ve güvenli olması, suç şebekeleri ve hacker'lerin işlerini zorlaştırmaktadır. Benim gibi bilgisayarı ile ilgili sorun yaşayanlara, Kali-Linux işletim sistemini bilgisayarlarına kurmalarını tavsiye ederim.
Selam ve dualarımla.
Recep Altun
12 Yorumlar
İnternetin mi var, derdin var diyenlerdenim:)))
YanıtlaSilvalla demişsiniz ya insanlar bağımlı oluyor gerçekten öyle hele yeğenlerim başından kalkmıyorlar:) bir ara yeğenim benim bilgisayarıma da Linux yüklemişti, şimdi yine Windows ama benim de bir blog arkadaşıma yorum yapmakta sorun çıkartıyor, gooogoook arkadaşıma katiye yorum bırakamıyorum, kutucuk açıldıktan sonra kilitleniyor bilgisayar!!! Her seferinde aynı şey olunca artık pes ettim. Kullansan dert, kullanmasan dert.
Sağlıcakla kalın.
Bilgilendirici ve yararlı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık Recep Hocam.
YanıtlaSilHackerler kullanılan sistemleri hacklemek için durmadan çalışıyorlar.
Yasal sistemler ise durmadan saldırıları virüs proğramlarını güncelleyerek bertaraf etmeye çalışıyorlar.
Siber dünya da "asayiş berkemal" değil hiç bir zaman.
Sisteminize Nod32'nin çözemediği bir virüs bulaşmış olmalı.
Lakin formattan sonra da Windows işletim sistemini kurduysanız ve
yine benzer sorunlar yaşadıysanız bir şey diyemem.
Ben yıllardır Windows işletim sistemi kullanırım.
Şu an win7 yüklü
Sorun yaşamıyorum.
Virüs proğramı ise "Norton".
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar Bücürükveben, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Efendim, ben de emekli eli boş bir adamım. Sizce ben bu bilgisayarın başında ne kadar vakit geçiriyorumdur. Eğer bir yere gitmeyeceksem, evde kalacaksam, evde kaldığım 24 saatin 16 saatini rahatça bu cihazın başında geçiriyorumdur.
Bir kaç tane blog platformunda blog sayfalarımı takip ediyorum. Haberleri ve yorumları takip ediyorum. Dinlerle ilgili araştırmalarıma devam ediyorum. Bir de böyle yazılımsal ya da donanımsal sorunlarım olunca, sök-tak, işletim sistemi değiştir gibi işlerle de uğraşınca emin olun 16 saat bile yetmiyor.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Hüseyin Hocam, Hoş geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Ben sorunu çözdüm. Ama yine Kali-Linux işletim sistemiyle çözdüm. Harddiskte bozuk alan var. Linux bu bozuk alanı tespit ediyor ve o bölgeye dosya yazmıyor. Ama Windows öyle kararlı davranmadığı için, iki kez harddiski formatlamama rağmen, yine aynı sorunla karşılaştım. Şimdi Linux'ta gereksiz ve fazladan dosyalar yok, çok hızlı ve kararlı çalışıyor. Bir de antivirüs proğramı bile kullanmanıza gerek kalmıyor. Çünkü Linux'un çekirdek yapısı Windows'tan çok daha güvenli ve sorunsuzdur.
Selam ve dualarımla.
Benim bilgisayarım da çok yavaşladı ve ben de kendimce birtakım şeyler yaptım; ama maalesef sonuç aynı. Kendi kendine düzeliyor diye fazla da karıştırmıyorum :) Ben kendi adıma yararlı hale getirmeye çabalıyorum bilgisayar başında geçirdiğim zamanı. Gerçekten çok vakit geçiyor önünde farkına varmasak da... Saygılarımı sunarım.
YanıtlaSilHiç anlamıyorum bilgisayardan işletim sistemlerinden ve tuttum blog açtım cahil cesareti ile kel kör öyle götürüyorum şimdilik ama bir hata verdiğinde öylece kala kalıyorum.Benim bilgisayarımda çok geç açılıyor beklerken canım sıkılıyor ben sanıyorum çok fazla fotoğraflarım yüklü o ağırlık yapıyor tahmin ediyorum.Format attırsam onu da sevmiyorum.Bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler hayırlı geceler dilerim.
YanıtlaSilMerhabalar Kalemderi, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Bilgisayarı Formatlarsın ve Windows'u yeniden kurarsın. Zamanla ağırlaşma başlar. Bunun önüne geçemezsiniz. Ama bir Linux işletim sistemi çekirdeğini kullanan bir işletim sistemi dağılımında bunu yaşamazsınız. Ancak, Windows ortamında kullandığınız bazı proğramlarınızın Linux uyumlu yazılımı yoksa kullanamazsınız. İşte bu nedenle kullanıcılar hep Windows'u tercih ederler.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Vişnap Macide, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Efendim, harddiskiniz aşırı yüklü ise, bilgisayarınız elbette ağırlaşır. Önemli olan ağır da olsa çalışıyor olmasıdır. Yakınlarınızdan mutlaka bilgisayardan anlayan vardır, onların yapacağı bir bakımla bilgisayarınız roket gibi hızlanabilir.
Selam ve dualarımla.
Tebrikler Recep Bey!
YanıtlaSilYazdıklarınızdan sonra "demek ki neymiş", diye bir kez daha anladım ki bilgisayarı sadece kullanmakla olmuyormuş... Zira hani arabayı kullanıp da, onun dışında hiçbir şeyinden anlamadığım gibi bilgisayarı da öyle kullanıyormuşum valla...
Saygılarımla...
Merhabalar Tülay Gürdal, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretinize ve değerli yorumunuza teşekkür ederek başlamak istiyorum cevab-i yoruma.
Tam bir profesyonel değilim. Sadece muhannete muhtaç olmadan kendi işimi kendim görecek kadar 1994 yılından beri bilgisayar yazılım ve donanım işleri ile çok sıkı bir şekilde uğraştım.
Selam ve dualarımla birlikte sorunsuz bir siber dünya dilerim.
Linux bir suredir benim de aklımda hocam. Yazınız tam isabet oldu bu anlamda.Laptobu yapınca bir deneyim.Sağol hocam;)
YanıtlaSilMerhabalar, Kitap Cumhuriyetim, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Ben şu anda Linux'un "KALI" işletim sistemini yükledim ve bu sistemi kullanıyorum. Ama Windows ortamında kullandığım bir çok proğramlardan mahrumum. Çünkü bu alışık olduğumuz bir sistem değil. Şu anda İnternete rahat girip çıkıyorum. Bu da bana yetiyor. Bir taraftan da bu sistemin nasıl kullanıldığı ve nasıl güncellendiği, eksiklerini tamamlama gibi bir sürü işleri var. "Eli boş adam işi" Bir de hackerler bu işletim sistemini kullanıyorlar. Ben daha tam çözemedim ama, yavaş yavaş öğreniyorum.
Selam ve dualarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*