Babam ve Ben


Merhabalar.
Kurtuluş savaşının sıkıntılarını görmüş ve yaşamış bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen babam, 1922 yılında doğduğunda henüz daha cumhuriyet bile ilan edilmemişti. Pehlivan gibi bir adam olan amcası Mustafa'yı da Kurtuluş savaşında kaybetmişler. Annesi, Mustafa amcasının nişanlısıymış. Amcası Mustafa cephede kalınca, annesini babası İbrahim'le evlendirmişler. Eskiden böyleydi. Kardeş nişanlısı ya da karısı kalınca, "ele gitmesin" diye sıradaki bekar kardeşle izdivaç ederlerdi. 

Beş sınıflı ilkokulu bitirdikten sonra, babası onu "elif cücük" okuyacaksın diye Hasanoğlan'a göndermemiş. Bir terzi ustasının (Kırşehirli Sami usta) yanına çırak vermiş. Daha sonra evlenmiş ve ardından askere gitmiş. Askerlik bittikten sonra terzilik yapmaya devam etmiş. İlk eşinden bir kız çocuğu dünyaya gelmiş ve ilk eşi daha çocuğunu büyütemeden, ince (verem) hastalıktan vefat etmiş. Daha sonra  ikinci eşini (annemi) almış. İkinci eşinden de bir kız ve beş erkek çocuğu olmuş. Engelli olan kız çocuğu 12 yaşında iken vefat etmiş. Derken, yoksulluk bir türlü yakasını bırakmamış. O da ailesini geçindirebilmek için, yurt dışında çalışmak üzere iş ve işçi bulma kurumuna yazılmış. Ama bir türlü istek kağıdı çıkmamış. Almanya'da master yapan ve annemin akrabası olan ziraat mühendisi Sıttık Sami Gönç, babamı işçi olarak Almanya'ya davet etmiş ve babam da bu davet üzerine gerekli işlemlerini tamamlayarak, 10 Nisan 1966 tarihinde Almanya'ya bir tekstil firmasına işçi olarak gittiğinde ben 11 yaşındaydım. Hiç izne gelmeden iki yıl Almanya'da çalıştıktan sonra, Haziran 1968 tarihinde temelli Türkiye'ye döndü ve tekrar Almanya'ya gitmek istemediği için de biriktirdiği parayla bir bakkal dükkanı açtı. Babam esnaflığı da beceremediği için çok geçmeden bakkal dükkanı iflas etti ve Almanya'dan getirdiği sermayesi bitti. Tekrar Almanya'ya dönmekten başka çaresi de kalmamıştı.

Babam tekrar Almanya'ya gidebilmek için, Almancası iyi olan bir tanıdığımıza, eski firmasına hitaben bir mektup yazdırdı. Mektubu alan eski firması, babama tekrar davet mektubu gönderdi. Babam yine Almanya'ya ilk gittiği gibi işlemlerini tamamladı ve 1969 yılında tekrar Almanya'ya gitti. Bu sefer ki gidişi 6 yıl sürdü. Almanya'da ki son 4 yılını beraber geçirdik. Babam ne beni ne de kardeşlerimi asla Almanya'ya götürmek istemiyordu. "Orası bizlere göre değilmiş." Rica minnet, mektup yaza yaza en sonunda babamı razı ettim, o da beni çalıştığı firmasına işçi olarak davet ettirdi. Ben de 16 yaşımda iken, 8.9.1971 tarihinde  Almanya'ya işçi olarak gittim. Almanya'da geçirdiğim günlerim ile sizleri sıkmak istemiyorum. Nihayet 13 Haziran 1975 tarihinde babamla birlikte Türkiye'ye kesin dönüş yaptık.  Ben 03 Temmuz 1975 tarihinde askere gittim. Babam da yine bakkal dükkanı açarak şansını bir kez daha denedi. Babam esnaflığı beceremediği için yine kaybetti. Bereket Bağ-Kur'dan emekli oldu da emekli aylığı imdadına yetişti.

16 Şubat 1996 tarihinde annemi kaybettik. Babam o günden beri Kaman'daki evinde tek başına yaşamını sürdürmeyi tercih etti. Ama şimdi artık yaşlandı. Babamı bir apartman binasında ama ayrı küçük bir dairede yanımızda kalmaya razı ettik. Bakalım, önümüzdeki güz mevsiminden itibaren yanımızda kalacak.  

Bu hikayeyi neden paylaştım. Bir gün bizlerde yaşlanacağız. Yaşlılık kapıya konulacak bir meslek değil ama, ömrü olanın başına gelecek. Cenab-ı Allah hiç bir kulunu tek başına bırakmasın. Ele ayağa düşürmesin, "oğlum kızım" dedirtmesin. Üç gün ağrı, dördüncü gün toprak eylesin.

Selam ve dualarımla.

Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. Onlar büyüklerimiz için ne kadar zor oluyor alıştıkları düzeni bırakıp bir apartman dairesinde kalan yaşamını sürdürmek zorunda kalmaları.Mecburlar her iki tarafta gerek çocukları gerek kendileri bir şekilde yaşamı idame ettirecekler ne sizler işi gücü düzeni bırakıp köye gidebilirsiniz babanızın yanında olmak adına ne de belli yaşa gelmiş babanız köyde tek başına yapabilir velhasıl zor döngü ve bu bir gün hepimizin başına gelecek.Ne mutlu ki çok şükür sizler gibi evlatları var çok şükürler olsun.Siz değerli babanız ve aileniz yüce Rabbime emanet olun paylaşım için çok teşekkürler hayırlı geceler diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Vişnap Macide, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel ve anlamlı yorumunuza çok teşekkür ederim. Dua ve güzel dilekleriniz için bilmukabele teşekkür ederim. Sağolun.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. Babanız zor günler yaşamış. Ama sanırım gençlik yıllarında sizin için de babadan uzakta olmak pek kolay olmamıştır.
    Annenizin kaybından sonra babanız 20 yıl yalnızlığı tercih etmiş. Şimdi uyum sağlaması biraz zor olacaktır. Ama tabii ki artık tek başına bir hayatı sürdürmesi çok zor.
    Eski sevdiği küçük eşyalar yanında olabilse daha huzurlu olacaktır.
    Sağlıklı günler ve kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Allah uzun ömürler versin size de babanızada :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Makbule Abalı, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel yorum ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
    Babam her ne kadar 20 yıl yalnız yaşadı ise de onu asla tek başına bırakmadık, her zaman kaldığı evini temizledik, yemeğini yaptık, bazen o bize, bazen biz ona misafir olduk. Ona zaten küçük bir daire tutacağız, sevdiği tüm eşyaları ile yine birlikte olacak. Dua ve temennileriniz için ayrıca teşekkür ederim. Sağolun.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Yağmur Tozu, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel dua içerikli yorumunuza çok teşekkür ederim. Sağolun.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar güzel anlatmışsın Recep Ağabeyim bundan sonra ki babanızla daha nice güzel ömürler geçirmeniz dileğiyle kimseyi kimsenin eline bırakmasın Rabbım ..en güzeline emanet ol ...

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Sessizkaldım, Hoş Geldin.
    Blog sayfama yapmış olduğun ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan dua içerikli o güzel yorumuna çok teşekkür ederim. Sağol.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,
    Analı babalı tüm yazılar ilgilimi çekiyor ve her ayrıntısını kaçırmadan büyük bir dikkatle okuyorum. Esnaflık her kişinin harcı değil. Mesela benden de esnaf olmazmış kaç kere iflas ederdim belli değil. Annenize Allah rahmet eylesin, babanıza da hayırlı ve sağlıklı ömürler versin. Ne mutlu ki sizin gibi atasına sahip çıkan bir evlat yetiştirmiş. Anaya babaya bakmak gönüllerini hoş etmek Allah katında çok değerli. Keşke anam-babam sağ olaydı da pamuklara sarıp bakaydım onlara.
    Saygılarımla Allah'a emanet olun...

    YanıtlaSil
  10. Film gibi bir ömür. Zorluklar, güçlükler, sıkıntılar...:( babanıza sağlıklı günler diliyorum yaşlılığında, sizler onu yalnız bırakmamışsınız evlatlık vazifenizi yapmışsınız, annenize Allah rahmet eylesin. Her şey gönlünüzce olsun, Allah kimseyi elden, ayaktan düşürmesin. Dediğiniz gibi iki taraf için de çok zor:(
    Selamlar....sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar Çocuklu Hayat, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel dua içerikli yorumunuza çok teşekkür ederim.
    Dediğiniz gibi, Cenab-ı Hakk, hiç bir kulunu elden ayaktan düşürmesin. Elden ayaktan düşenlere de azıcık ağrı asan ölüm, tekmil iman ve Kur'an nasip ve müyesser eylesin inşAllah.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Bücürükveben, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel ve dua içerikli yorumunuza çok teşekkür ederim. Allah uzun ömür nasip etmişse, hepimiz yaşlanacağız ve burada paylaştıklarımızla karşılaşacağız. Cenab-ı Hakk, ölümün de, ömrün de hayırlısını versin.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Recep Bey,

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk insanı için hazin ve utanç verici bir sayfasıdır Almanya'ya gönderilen işçilerimiz. Öte yandan babanız yaşayan canlı bir tarih bence... Onun yaşamını kaleme almak tarihe bir not düşmek olacaktır diye düşündüm. Babanıza sağlıklı ve güzel günler dileğimle...

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar Tülay Gürdal, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, paylaştıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim. Evet, ülkemizden Almanya'ya işçi göndermek sizin de dediğiniz gibi bir utanç sayfasıdır. Güzel dua ve dilekleriniz için ayrıca teşekkür ederim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar güzel bir yazı. Ancak söylemeden edemeyeceğim, fotoğraf çok duygusal geldi bana. Bu güzel paylaşım için sizi tebrik ederim Recep Bey :)

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar İşsiz Yazarımsı, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Paylaşımı beğendiğiniz için ayrıca çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun.
    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,

    Çok güzel bir yazı olmuş. Babanızı ikna etmenize sevindim, umarım herşey sizler için güzel olur :)

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar Nihat Yıldızlar, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete; yazdıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*