!..


Bu yazımda noktalama işaretlerinden ünlem ve ünlemden sonra konulan iki noktadan bahsedeceğim. Türk Dil Kurumunun "Noktalama İşaretleri" ile ilgili açıklamalarında ünlemden sonra üç değil sadece iki nokta konulmasının yeterli olacağı yer almaktadır. Bir diğer husus da ünlemle birlikte bu iki noktanın hangisinin önce, hangisinin sonra kullanılmasıyla alakalıdır. Gerek sosyal medya platformlarında, gerekse internet üzerinden yayın yapan site ve blog sayfalarındaki metinlerde yapılan paylaşımlarda cümlenin sonuna önce üç, iki ya da bir nokta ve ardından da ünlem işaretinin konulduğunu sıkça görmekteyim. Bu kullanım şekli belki sizin de dikkatinizi çekmiştir. 

Türk Dil Kurumunun noktalama işaretleri ile ilgili açıklamalarına bakmadan önce, ben hep ünlemin kullanılması gerektiği cümle sonlarına önce ünlem işaretini, ondan sonra da iki nokta işaretini koyardım. Gerek sosyal medya platformlarında, gerekse internet üzerinden yayın yapan site ve blog sayfalarındaki metinlerde önce üç nokta daha sonra da ünlem işaretinin kullanıldığını sıkça görmem üzerine, bu noktalama işaretlerini  ben mi yanlış kullanıyorum diye tereddüte düştüm ve Türk Dil Kurumunun noktalama işaretleri ile ilgili açıklamalar bölümünü incelediğimde kullanılması gereken cümle sonlarında önce ünlem işaretinin daha sonra da iki noktanın kullanılması gerektiğini okudum. Ben bu noktalama işaretleri ile ilgili kuralları daha ortaokulda öğrenci iken öğrenmekle birlikte yazılarımda da bu kurallara uymaya özen gösterirdim. 

Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan işaretler sistemidir. Toplu yaşamanın gerekli kıldığı en yararlı araçtır. Böylesine önemli bir aracın doğru kullanılmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Düşüncelerimizi ve duygularımızı en etkili ve doğru biçimde yazıya dökmenin yolu, bence dili iyi bilmek ve kullanmaktan geçer diyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Merhaba Recep Bey maalesef ki noktalama işaretlerini doğru bir şekilde ve doğru bir yerde kullanmayı bilmiyoruz. Kaldı ki kelimelerin doğru yazılışlarını bile bilmeyen o kadar çok insan var ki?
    İşin acı yanı elimizde imkanlar varken açıp bakma gereği bile duymuyoruz.
    Bu bilgilendirme için teşekkür ederim. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Cafe Tigris, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Evet, ben de en çok birleşik kelimelerden oluşan deyim ve kavramları oluşturan sözcüklerin ayrı mı, bitişik mi yazıldığı konusunda zorlanıyorum. Böyle bir sözcük grubu (deyim-kavram) kullanacağım zaman, ayrı yada bitişik yazılma konusunda tereddüt hasıl olduğunda, hiç erinmem hemen TDK'na girer imla kurallarından ilgili kavram ya da deyimi bulur nasıl yazıldığını öğrenir ona göre yazımı düzeltirim. Örneğin: "Birkaç" birleşik yazılır, "Bir koşu" ayrı yazılır. Ayrıca, çok sık kullandığım kavram ve deyimler için bir akıl defterim var açar hemen oradan doğrusunu yazarım. Öğle vaktini anlatan "öğle" kelimesini "öyle" yazanı da çok gördüm.
      Katkılarınızdan dolayı ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve dualarımla birlikte yeni yılda; umutlarınız gerçek, mutluluklarınız sonsuz olsun. Mutlu yıllar dilerim.

      Sil
  2. Güzel bir bilgi olmuş. ben de üç nokta kullananlardanım. Dikkat edeceğim mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Emine Öztürk, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Selam ve saygılarımla.

      Sil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*