Sosyal Medya



Kimliklerimiz önce aile sonra eğitimle şekillenir. Kişiler normal yaşamlarında karar alırken, ya da bir söz sarf ederken oluşturdukları kimliklerinin, adlarının zedelenmesini istemezler. Bu nedenle de dikkat ederler. Ancak sosyal medya kimliksizleşmeyi öne çıkardı. Kimliksizleşme ise insandaki kötü duyguları tetikledi. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse: Ben Recep Altun olarak normal hayatta yapmayacağım ya da yapamayacağım yorumları sosyal medyada “anonim” bir isimle ya da takma isimlerle rahatlıkla yapabiliyorum. Bu durumu ayrıca şöyle özetleyerek açıklık kazandıralım. Hiç küfretmeyen birinin tribünde, o kalabalıkta, rahatlıkla küfretmesi gibi. 

Sosyal medyada herkes böyle “anonim” ya da takma isimlerle değil, kendi profilleri üzerinden de acımasız eleştiriler yöneltebiliyor. Acımasız yorumlar yapanların çoğunluğunun cesaretlerini ise kıskançlık ve hasetliklerinden aldıklarını söyleyebiliriz. Hasetlik ve kıskançlık iki farklı kavram olup, çoğu zaman bu iki kavramı birbirine karıştırırız. Lafı fazla uzatmadan hemen bu iki kavramı kısaca tanımaya çalışalım. Kıskançlık daha çok "onda var, bende de olsun", hasetlik ise, "ben de yoksa, onda da olmasın" şeklindedir. Bu iki kavram, hemen hemen hepimizde az ya da çok vardır. Kimilerimizde normal boyutlardadır, kimlerimizde ise hastalık boyutundadır. Hastalık boyundaki hasetlik ve kıskançlık çok tehlikeli olup, kişileri telafisi mümkün olmayan sıkıntılara sokabilir.

Kişi kendi öz değerini yetersiz ve çirkin buluyorsa, karşısındakini de öyle görüyor. “Bak aslında sen de güzel değilsin…” şeklinde düşünerek bir nevi kendini rahatlatıyor. Öz benlikleri gelişmemiş, değersizlik duyguları ve kompleksleri olan insanlar hakaret ederek, “o da benim gibi hissetsin ki ben yalnız hissetmeyeyim” kaygısı ile hareket ederler. Hakaret ettiği kişi nasıl olsa arkadaşı değil, onun çevresinden değil. Kendi sosyal medya ortamından dışlanma riski de yok! İsmini kamufle etmeden kendi profiliyle bu işi yapsa da bu durum kişiyi kimliksiz yapmaktadır. Sonuç olarak öyle ya da böyle sosyal medyanın, kişileri kimliksiz yaptığını söylemek mümkündür.

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Merhabalar,
    Bahsettiğiniz duruma bir de başkalarının kimliğine bürünen, o kişinin yerine geçenleri ekleyelim ki sanıyorum en kötüsü. Ünlü isimlerin neredeyse hepsinin en az üçer tane aynı ismi taşıyan taklitçisi var. Hangisi gerçek hangisi sahte şaşırıyor takipçileri. Sahtesi öne geçebiliyor. Zaman zaman mahkemelere taşıyorlar durumu. Anonim olanlara "yumurta hesap" deniyor tada troll diye geçiyorlar. Onların muhaliflere hakaret göreviyle maaşlı oldukları söyleniyor. Uzayıp gidiyor velhasıl. Kendi kimlikleriyle saldıranlar da yok değil. Son dönem aşı karşıtı doktorlar grubu var misal. Uzak durmak en iyisi.
    Yalnız o haset konusunda çok haklısınız. Daha geçen gün rastladım."O da benim gibi hissetsin ki yalnız kalmayayım" Ama işte onun dediği gibi olmuyor. Çünkü ne olduğu belli ve de görünen köy kılavuz istemiyor:)
    Önemli bir konuya parmak basmışsınız Recep Bey. Yaz yaz bitmez. Kaleminize sağlık diyorum, selam ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Zeugma, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Evet bu öyle bir konu ki, yaz yaz bitmez. Katkılarınızdan dolayı tekrar teşekkür eder, hayırlı günler dilerim. Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. Sosyal medyanın durumu içler acısı. Her şeye hakaret eden, insan gibi konuşamayanlarla doldu. Sinir olup hesaplarımı kapatıyorum genelde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Duygu Emanet, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Ben de küfür ve hakaret eden yorumlarla karşılaştım. Yorumu yapanın peşine düştüm ama bir sonuca ulaşamadım. Haliyle sinir ve öfke sonucu ya hesaplarına uğramıyorsun, ya da akabinde hesabını kapatıyorsun. Profilimde paylaştığım güzel bir türkünün sözleri vardır. İşte biz böyleyiz, ama herkes bizim gibi olamıyor maalesef. Katkınızdan dolayı tekrar teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.

      Sil
  3. Bir psikolog edasıyla yazmışsınız,çok iyi tespitler,sosyal medyaa gerçektende insanları kimsilikleştiriyor maalesef,emeğinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Ertuğrul Yıldırım, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Evet bu yazıyı, Klinik Psikolog Esra Ezmeci'nin tekniklerinden faydalanarak hazırladım. Yazıda anlatılan tespitler ise artık psikoloji literatüründe yerini almış anonim tespitlerdir.
      Sosyal medyanın, medyada sörf yapan birçok kişiyi kimliksizleştirdiği ise hepimizin karşılaştığı bir konudur.
      Paylaşıma yaptığınız destek ve katkınızdan dolayı size tekrar teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. Elinize sağlık, çok doğru tespitler Recep Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Dikiş Sevdası, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Gündemdeki yerini muhafaza eden ve bilimsel olarak kanıtlanmış tespitleri paylaşmak suretiyle hem faydalı olmaya, hem de dağarcığımda canlı tutmaya çalışıyorum ve çok da iyi oluyor. İnsan yazarak daha iyi öğreniyor ve öğrendikleri kalıcı oluyor.
      Katkınız için tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim. Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. bizim ülkeye has bir durum bu, avrupada kanadada filan yok böyle bir şey, bizde hep bir suçlama, aşağılama, eleştirme var evet, destek olmak değil de kötülemek, yorumlarda, çünkü herkesin başarısız olmasını istiyor insanımız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar deeptone, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Değerli katkılarınızdan dolayı tekrar teşekkür eder, sağlıklı ve hayırlı günler dilerim. Evet, maalesef ülkemizde durumlar böyle. Köstek olmak için değil destek olmak için elimizden geleni yapmalıyız. Ancak, işte kıskançlık ve hasetlik duygularımız ön plana çıkınca işler karışıyor. Selam ve saygılarımla.

      Sil
  6. Merhabalar,
    Sosyal Medya öyle uçsuz bucaksız bir alan ki insanı bazen şaşırtıyor, bazen kaygılandırıyor, düşündürüyor. Bu konuda ben sadece İnstagram'da ve blogda gerçek adımla yazıyorum. Blog daha düzenli, daha kontrollü. İnstagramda "gizli hesaplar" nedeniyle takipçileri yeterince tanıyamıyorsunuz. Bazen hiçbirinde yazmamayı düşünüyorum. Ama iki grupta da çok değerli insanlar tanıdım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Makbule Abalı, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Gerçek kimliğin kamufle edilerek sosyal medya platformlarında sörf yapmak doğru bir davranış değildir. Gerçek kimliğin gizlenerek ve takma adlarla hesap açılarak sosyal medya platformlarında at koşturmak doğru ve şık değildir.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*