Kimliklerimiz önce aile sonra eğitimle şekillenir. Kişiler normal yaşamlarında karar alırken, ya da bir söz sarf ederken oluşturdukları kimliklerinin, adlarının zedelenmesini istemezler. Bu nedenle de dikkat ederler. Ancak sosyal medya kimliksizleşmeyi öne çıkardı. Kimliksizleşme ise insandaki kötü duyguları tetikledi. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse: Ben Recep Altun olarak normal hayatta yapmayacağım ya da yapamayacağım yorumları sosyal medyada “anonim” bir isimle ya da takma isimlerle rahatlıkla yapabiliyorum. Bu durumu ayrıca şöyle özetleyerek açıklık kazandıralım. Hiç küfretmeyen birinin tribünde, o kalabalıkta, rahatlıkla küfretmesi gibi. 

Sosyal medyada herkes böyle “anonim” ya da takma isimlerle değil, kendi profilleri üzerinden de acımasız eleştiriler yöneltebiliyor. Acımasız yorumlar yapanların çoğunluğunun cesaretlerini ise kıskançlık ve hasetliklerinden aldıklarını söyleyebiliriz. Hasetlik ve kıskançlık iki farklı kavram olup, çoğu zaman bu iki kavramı birbirine karıştırırız. Lafı fazla uzatmadan hemen bu iki kavramı kısaca tanımaya çalışalım. Kıskançlık daha çok "onda var, bende de olsun", hasetlik ise, "ben de yoksa, onda da olmasın" şeklindedir. Bu iki kavram, hemen hemen hepimizde az ya da çok vardır. Kimilerimizde normal boyutlardadır, kimlerimizde ise hastalık boyutundadır. Hastalık boyundaki hasetlik ve kıskançlık çok tehlikeli olup, kişileri telafisi mümkün olmayan sıkıntılara sokabilir.

Kişi kendi öz değerini yetersiz ve çirkin buluyorsa, karşısındakini de öyle görüyor. “Bak aslında sen de güzel değilsin…” şeklinde düşünerek bir nevi kendini rahatlatıyor. Öz benlikleri gelişmemiş, değersizlik duyguları ve kompleksleri olan insanlar hakaret ederek, “o da benim gibi hissetsin ki ben yalnız hissetmeyeyim” kaygısı ile hareket ederler. Hakaret ettiği kişi nasıl olsa arkadaşı değil, onun çevresinden değil. Kendi sosyal medya ortamından dışlanma riski de yok! İsmini kamufle etmeden kendi profiliyle bu işi yapsa da bu durum kişiyi kimliksiz yapmaktadır. Sonuç olarak öyle ya da böyle sosyal medyanın, kişileri kimliksiz yaptığını söylemek mümkündür.