Umuda Yolculuk Anıtı İstanbul-Kadıköy-2021

Federal Almanya, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan işgücü açığını birçok ülkeden işçi alarak kapatma çabasına giriştiğin de takvimler 1955 yılını gösteriyordu. İtalya, Yunanistan ve Portekiz'den işçi aldıktan sonra, 30 Ekim 1961'de Türkiye ile işgücü göçü anlaşması imzaladı. Bundan tam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961'de 55 kişilik ilk işçi kafilesi Sirkeci garından yola çıkarak 3 günlük tren yolculuğunun sonunda Düsseldorf'a vardı. Almanya'nın göçmen işgücü alımını durdurduğu 1973 yılına kadarsa, yaklaşık 800 bin kişi Türkiye'den Almanya'ya göç etti. Davulla zurnayla Türkiye'den yola çıkan ilk işçi kafilesi, Almanya'da bandoyla karşılanmıştı. O yıllarda bulunduğu Alman toplumuna yabancı olan gurbetçiler, oldukça zor şartlar altında geçimlerini sağlamak zorunda kalmıştılar. Almanların yapmak istemediği işleri yapıp, onların yaşamadığı koşullarda yaşadılar. Bazen her iki ülkede de kabul görmediler. Almanya'da önce "misafir işçi", sonra "yabancı", Türkiye'de "Almancı " oldular. İlk gidenlerin niyeti para biriktirip memleketlerine dönmekti. Ama bugün iki kültür arasında beşinci kuşak yetişiyor.

Runken Fabrikasının Dikim Atölyesinden Bir Görünüm

Babamla birlikte ben de bu "misafir işçi" göçünün bir parçasıyız. Rahmetlik babam da 08 Nisan 1966 tarihinde Almanya'ya misafir işçi olarak gitti. Almanya'nın Aşağı Saksonya (Niedersachsen-Hannover) eyaletinin Verden ilçesine bağlı Achim nahiyesinde faaliyet gösteren Runken isimli bir tekstil fabrikasında 13 Nisan 1966 tarihinde terzi olarak çalışmaya başladı. Babamın da niyeti ilk iki yıl izne gelmeden para biriktirip temelli Türkiye'ye dönmekti. Ve nitekim de öyle oldu. 1968 yılının Temmuz ayında Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. Biriktirdiği parayla memlekette bir bakkal dükkanı açtı. Esnaflığı ve ticareti asla beceremeyen ve esnaflıkta istidatı olmayan babam sermayeyi kaybetti ve akabinde iflas etti. Tekrar Almanya'ya gitmenin yollarını aradı. Eski çalıştığı Runken tekstil fabrikasına tekrar fabrikada çalışmak istediğine dair bir mektup gönderdi. Fabrika babamın bu isteğini reddetmeyerek babama bir davetiye gönderdi. Ve babam 1970 yılında tekrar  Almanya'ya gitti. 

Babam ve Arkadaşları Lojmanın Bahçesinde

İkamet Ettiğimiz Fabrikanın Lojman Binası

Babam ve İş Arkadaşları Fabrikada

Aynı fabrikada 08.09.1971 tarihinden itibaren ben de çalıştım. 1975 yılının Haziran ayında babamla birlikte Türkiye'ye temelli dönüş yaptık. Ben vatani görevimi yapmak üzere askere gittim. Babam da yine kaybedeceği yeni bir bakkal dükkanını daha açtı.

Kapatılan Son Bakkal Dükkanımız;Kardeşim Gürbüz