Hanya'yı Konya'yı Görmek

Merhabalar. 

Çok değerli ve saygın bir blogdaşımız olan Bücürükveben rumuzlu arkadaşımızın bir paylaşımına yorum yazarken "Hanya'yı Konya'yı görmek" deyimini kullandıktan sonra bu deyimin aslı astarı nedir diye merak ettim ve internette yaptığım araştırma neticesinde aşağıdaki bilgilere ulaştım ve benim gibi merak edenlerin de olabileceğini düşünerek bu deyimin mahiyetini burada sizlerle paylaşmak istedim.

Hanya’yı Konya’yı görmek deyiminin anlamı ve sözün doğrusu nedir? Hanya nerededir? Deyimde geçen Konya sözünün doğrusu nedir? Hanya’yı Konya’yı görmek deyimi neden kullanılır? Bu sorulardan sonra başladım araştırmaya.

Günümüz dünyasında “Hanya’yı Konya’yı görmek” deyiminin anlamından başlayalım... Türk Dil Kurumu’na göre: "Bir işin gerçek yönünü anlayarak aklı başına gelmek, görmek, anlamak ve akıllanmaktır." Anlam böyle ama deyimdeki mekanlar nerede dersiniz? Konya’ya bağlı olarak Hanya’yı da ülkemiz sınırları içerisinde bir yer olarak düşünüyoruz çoğunlukla. Ancak işin aslı öyle değilmiş! Gelin hep birlikte Hanya’yı Konya’yı görelim, doğrusunu öğrenelim. 

Hanya nerede? Hanya, Ege Denizi’nin en büyük adası olan Girit’te. Birçok medeniyetin üs olarak gördüğü tarihi bir adreste. Osmanlılar Girit adasını fethederken, batı yönünden “Hanya” tarafından Girit’e giriyorlar. Bu bölge içinde ilk karşılarına çıkan yerin ismi ise ‘gönye-köşe’ anlamına gelen Gonya, Hanya’ya 15-20 dakika uzaklıkta ve Gonya’dan geçmeden Hanya’ya ulaşmak mümkün değil. Yani sözün doğrusu Hanya'yı Gonya'yı görmek... Ama, nasıl oluyorsa Gonya, günümüzde Konya olarak kullanılır hale geliyor... Sözle ilgili yorumlara bakarsak; Batı kesiminden Hanya’ya varmak için önce Gonya’nın görülmesi gerektiği şeklindeki gerçek anlam. Bir diğer görüş; güç merkezi haline gelen ve birçok savaş gören Girit'te katliamlar arasında kaybolup gitme, gününü görme anlamında kullanılması... Son olarak da Osmanlı egemenliğinde olan adaya o dönemde insan göndermenin “sürgün” anlamı taşıması.

Ülkemizin içinde bulunduğu durumun vehametini görmek ve anlamak için illa Hanya'yı Gonya'yı görmek mi gerekiyor? Görünen köy kılavuz istemez, diyen ve bizlere bıraktığı emanetlerine sahip çıkamadığımız ecdadımın ellerinden öpüyor ve onları rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum. 

Yorum Gönder

33 Yorumlar

  1. şu ara tarihi belgesellere yeniden dalmış biri olarak yazınızı keyifle okudum elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Uzmanamator, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. Hanya'nın Girit'te olduğunu biliyordum. Gonya da mı oradaymış? Şimdi Hanya'yı Konya'yı gördüm işte.
    Ege adalarının sürgün yeri olmasından dolayı bununla ilgili anlamlar daha mantıklı geliyor bana. Sadece bir düşünce tabi bu. Yanılıyor olabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bir Edip, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza Çok teşekkür ederim.

      Evet bu deyimin içerisinde geçen "Konya"nın bizim Konya olduğunu sanırdım. Oysa Girit adasının Gonya'sıymış. Ben de yeni öğrendim. Ama iyiki de öğrenmişiz.

      Bana göre de bizim bu deyimi kullanmamızın hikayesinin altında Girit'in bir sürgün adası olmasından kaynaklandığını sanıyorum.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. Sormak, sorgulamak ne kadar güzel bir alışkanlık. Ben de yıllardır bunu "Hanya'yı Konya'yı görmek" olarak bilirdim. Araştırmak da aklıma gelmemişti. İnsan bir şeyi sorgulamayınca doğru olarak kabul ediyor. O yüzden sormak, sorgulamak çok önemli. Gerçeğe ancak soru sorarak, araştırarak ulaşıyoruz. Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bücürük ve Ben, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza Çok teşekkür ederim.

      İşte ben de bu deyimi sizin son paylaşımınızda kullandım ve araştırmak aklıma geldi. Yoksa ben de hep bu zamana kadar es geçmiştim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. eveet zaten bir de, osmanlı zamanında birçok türk konya'dan girit'e gitmiş, orda yaşamış evlenmişler sonra dönmüşler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Deeptone, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza Çok teşekkür ederim.

      Doğrudur, ben o kadar derine inmemiştim. Sadece deyimin hikayesini araştırmıştım.

      Paylaşıma yapmış olduğunuz Katkınız için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. güzel bir paylaşım olmuş, hanya'yı göremeden başına neler gelir vb. anlamlardadır kullanımı benim bildiğim kadarıyla. gonya'yı bilmiyordum teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Ahmet Ozan, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyaret ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Paylaşımı beğendiğiniz için sevindim. Hanya da Gonya da Girit adasında bir yerleşim yeri ismiymiş. Ben de bu vesileyle yeni öğrenmiş oldum.

      Yeni bir temanın, yedekten geri yükleme yapılıyormuş gibi yüklenmesinde sanki bir sorun var gibi geldi. Bir de siz test ederseniz sevinirim. Bu yöntemle yapılan yüklemede, bir önceki temanın kodları yerinde kalıyor ve yüklenmek istenen temanın kodları bu kodların üzerine yazılıyor ve eklentiler ve sayfa düzeninde bazı sorunlar oluşuyor. Ben bu sorunları değişik uygulamalar ile gideriyorum, ancak biraz uğraştırıyor. Yani sizin anlayacağınız böyle tema yükleme pek sağlıklı olmayacak gibime geliyor. Benim uyguladığım yöntemde eski temanın kodlarını tamamen silip alanı boşalttığım için yeni kopyalayıp yapıştırdığım temanın kodları daha sağlıklı bir şekilde çalışıyordu. Tabi bu yöntemi de artık kullanamayacağız.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. üst üste tema yükleme gibi durumlarda bu oluyor evet, biraz uğraştırıcı, ama bir seçenek olarak elde olması güzel. tema konusunda benim de aradığım her özellik bulunmuyor ve değişime gitmek zorunda kalıyorum sürekli, ücretli bir temaya geçmek içinse çok kararsızım açıkçası, tekrar tema bakmaktayım, saygılarımla

      Sil
    3. Merhabalar Ahmet Ozan.
      Evet sizin özel bir alan adınız ve bir başka hostinginiz olduğu için, siz tema ve gadget sorunlarını yaşamazsınız. İstediğiniz de ücretli temaya da geçebilirsiniz. Sorun tüm hizmeti Blogger üzerinden alanlar içindir.

      Evet her ne kadar üst üste yazılmış bir kod uygulaması olsa da yine de iyi bir tarafı var.

      Paylaşımlara yaptığınız katkı ve desteğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  6. Şimdi ben bu Hanya'yı yer değil de öylesine uydurulmuş bir kelime sanıyordum dersem bana gülmeyin lütfen:) Atasözleri geçmişten günümüze gelirken değişikliğe uğramış. Meselâ "güzele bakmak sevaptır , değil "güzel bakmak sevaptır ". Bunun gibi daha birçok örnek var.Cok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Gülten, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Efendim, aynen ben de sizin gibi sanıyordum. Hatta Konya'ya kafiye oluşturmak için yakıştırıldığını bile düşündüm. Ancak merak edip araştırınca doğrusunu öğrenmiş olduk.

      Paylaşımı beğendiğinize savindim. Değişikliğe uğramış verdiğiniz örnek de önemliydi. Millet işine geldiği gibi değiştirerek söylemiş. Çünkü "güzele bakmak sevap" pek mantıklı, örf ve anannemize uygun bir deyim değil. Ancak "güzel bakmak sevaptır" deyimi mantıklı, örf ve ananemize uygun bir söyleyiştir. Aydınlatıcı bilginiz ve desteğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim, aynı ben de sizin gibi kafiye olsun diye uydurulmuş sanmıştım:)

      Sil
    3. Merhabalar Gülten.
      Ziyaret ve değerli açıklama yorumunuz için teşekkür ederim.
      Selam ve saygı ile.

      Sil
  7. Merhaba Recep Bey;

    Deyimin anlamını biliyor olsam da, nereden geldiği konusunda en ufak bir fikrim yoktu ve hep Konya olarak düşünmüştüm:) Sayenizde yeni ve güzel bir bilgi öğrenmiş oldum. Teşekkürler, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar SzgnBsl, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyaret ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Evet, bziler de hep böyle sizin düşündüğünüz gibi düşünüyorduk, ancak işin doğrusunu öğrendik, öğrendiğimiz de çok iyi oldu. Boş yere Konya'ya heveslenip duracaktık. Artık adres değişti ve Girit oldu. Paylaşıma yaptığınız katkınız için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  8. bilmiyordum öğrendim sağolun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Yüreğimin İklimi, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Aynı şekilde bizler de hep sonradan öğrenmiş olduk.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  9. Merhaba Recep Bey,
    Ben de deyimi "Hanya'yı Gonya'yı görürsün" olarak biliyorum. Anlamını da ifade ettiğiniz şekliyle biliyordum. Ama detayını bilmiyordum. Size teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Sayenizde sözün nereden geldiğini öğrenmiş olduk. Sağlık ve esenlik dileklerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hanife Mert, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Paylaşıma yaptığınız destek ve katkılarınızdan dolayı ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  10. Atasözleri ile arası iyi olan biriyim ama bu sözün gelip gectigi yerler ancak bukadar akıcı şekilde anlatılır. Genel kütür bilgisi olarak kaydediyorum!

    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Ayşegül, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yoruımunuza çok teşekkür ederim.

      Değerli yorumunuzla paylaşıma yaptığınız katkı ve destek için ayrıca teşekkür ederim.

      Efendim, biz de merak ettikten sonra, internet üzerinden yaptığımız bir araştırma sonucu sonradan öğrendik.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  11. Ne kadar güzel bir bilgi. hep kullanırız ama bilmeyiz ne olduğunu. akşama
    yazdıklarınızı aileme anlatacağım. çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Pelinpembesi, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Beğendiğinize çok sevindim. Ama şurası bir gerçek ki, kullandığımız tüm böyle deyim ya da atasözlerinin bir hikayesi, ya da kaynağı vardır. Bilmek lazım.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  12. Merhabalar Müfred, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Paylaşıma yaptığınız katkınız için ayrıca teşekkür ederim. Evet, sizin de değindiğiniz gibi yapılan kelime değişikliklerinden dolayı zamanla kelimeler galatlaşmış. Zaten bu söylemde yer alan Gonya'yı ilimiz Konya olarak kabul etmişler. Ama söylemdeki Konya, maalesef Girit adasındaki Hanya'ya 15 dakika uzaklıktaki Gonya imiş.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel bilgilenmiş oldum çünkü bu deyimi ilk defa duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sanat Penceresinden, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Paylaşıma sağladığınız destek için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  14. Ne güzel bir bilgi. Ben de deyimlerimizi merak edip aklıma geldikçe bakmayı seviyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Handan, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Her deyimin altında yatan bir hikayesi vardır. Deyimleri hikayeleri ile birlikte öğrenmek adına paylaşıma yaptığınız katkı ve destek için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  15. Yıllar içinde değişen kelimeler anlam kaymasına sebep olabiliyor bazen. Anlattıklarınıza bakınca "Hanya'yı Gonya'yı görmek" deyiminin "Sürgün edilir, gününü görürsün" anlamında kullanıldığını düşündüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Manxcat / KuyruksuzKedi, Hoş Geldiniz.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Çok doğru düşünmüşsünüz. Bence de sizin düşündüğünüz anlamda oluşan bir deyim.
      Paylaşıma yaptığınız detsek ve katkınız için ayrıca teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*