Hoşgörü

Resim: Alıntı
Romalılar M.Ö.1.yüzyılın sonlarına doğru Galatya'yı eyalet haline getirip Ankara'yı metropolis-başkent yaptıktan sonra, bir takım imar faaliyetlerine girişmişler ve şehrin büyüyüp gelişmesini sağlamışlardır. Roma-Augustus Tapınağı'nın bu dönemde yapılarak imparator kültürünün de Ankara'ya getirilmesi bu kente verilen önemin bir belgesidir. 

Resim Alıntı

Augustus Tapınağı, Ulus’ta Hacıbayram Camii’nin bitişiğinde yer almaktadır. Roma Döneminin önemli yapıtlarından biri olan tapınak, son Galat Hükümdarı Amintos'un oğlu Kral Pylamenes tarafından Augustus'a bağımlılık nişanesi ve Galatya Eyaletinin Roma’ya katılmasını kutlamak amacıyla M.Ö. 25 yılından sonra yapılmış olmalıdır. Roma Döneminde Ankara, Augustus Tapınağı'nın bulunduğu kutsal tepenin etrafında kurulmuştur. Her ne kadar M.Schede tarafından M.Ö.2.yüzyıla tarihlenmiş olsa da, tapınakta bulunan mimari öğeler erken Augustus Dönemini (M.Ö.27-M.S.14) işaret etmektedir. Frig Döneminde Tapınağın bulunduğu tepede bereket tanrıçası Kybele ile Ay tanrısı Men'e tapınıldığını, Roma Dönemi sikkelerindeki tasvirlerden ve yazıtlardan anlamaktayız. Ayrıca kolonadın kuzey-batı antası üzerindeki yazıttan ise tapınağın Augustus ve Tanrıça Roma'ya adandığını biliyoruz. 
 
Fotoğraf: Alıntı
15 nci yüzyıl başlarında, Türkler’in Ankara’yı almasıyla, eski bir Anadolu geleneği ve Anadolu insanının hoşgörüsü olarak, Hacı Bayram-ı Veli Camiini, tapınağın üstüne değil, bizzat kuzeybatı köşesine eklendiğini görmek mümkündür. Bu yaklaşımı, Türk kültürünün ve Müslüman inanışının muhteşemliğinin en büyük ifadesi olarak yorumlamak gerekir kanısındayım.

Fotoğraf: YazBlogcu-17.02.2011

Çok tanrılı bir dönemin temsilcisi olan Agustus Tapınağı ile ona saygı ve hoşgörü göstererek zarar vermeden sadece kuzeybatı duvarına bir açı ile birleştirilmek suretiyle tapınağa komşu olarak inşa edilen tek tanrılı dönemin temsilcisi Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin yan yana birlikte günümüze kadar gelmiş olmalarını, eski Anadolu geleneği ve Anadolu insanının hoşgörüsüne borçlu olduğunu söyleyebiliriz. 

Fotoğraf: YazBlogcu-17.02.2011

Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. hergün görmeme rağmen bugüne kadar hiç böyle düşünmemiştim doğrusu
    eksikliğimden ya da ilgilenmediğimden olsa gerek
    sayenizde öğrenmiş oldum
    teşekkür ederim, aydınlattınız
    saygılar...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Küçük Hala, Hoş Gelmişiniz!
    Ziyaret ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    Hacı Bayram-ı Veli Camii, benim de sıkça ziyaret ettiğim tarihi ve manevi mekanlardan biridir. Caminin kuzeybatı yönündeki çatı uzantısının Agustus tapınağının duvarının üzerine sarkması hep dikkatimi çekmişti. Yaptığım araştırmalar sonucu, caminin duvarı ile Agustus tapınağının duvarının birleşik olmasının hikmetini öğrendiğim de, öyle çok etkilendim ki, bu konuyu blog sayfama taşımaya karar verdim.

    Diğer ülkeler ne yapıyorlar, Osmanlı'nın izlerini silmek için tarihi acımasızca yağmalamaya devam ediyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Türk kültürü ile yoğrulmuş, Müslüman halkımızın hoşgörüsüne bir örnek olarak sunduğunuz çalışmanızdan yararlandım.
    Emeğinize sağlık derken başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Sabahattin Hocam, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinize ve o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirici postunuz için çok teşekkrüler Recep Bey.Aynı hoşgörüyle,tarihi değerlerimize sahip çıkarak yaşamaya devam ederiz dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Ebruli Hanım, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaret ve temennilerinizi içeren yorumunuz için çok teşekkür ederim. İnşallah diye dua ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ankara'da yaşasak da etrafımızdaki hazinelere uzak kaldığımız anlaşılıyor Recep Abi... Sayenizde bir nebze olsun aydınlanmış olduk... Çok teşekkür ediyorum... Bu arada Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin yeni halini çok merak ediyorum... Görenler çok güzel olmuş diyorlar... Selam ve hürmetler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Deliler Teknesi, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun.

    17.02.2011 günü ziyaret ettim, epeyce de fotoğraf çektim. Fotoğrafların hepsine burada yer veremedim. Vaktiniz olduğunda ziyaret etmenizi özellikle de abdesthanesini mutlaka görmenizi salık veririm.

    Görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Recep bey..Ankara ya geldiğim uğrak yerlerimden birisidir çok zaman oldu inşallah
    geldiğimde kısmet olursa yine ziyaret edeceğim..
    Rcep bey ziyaretiniz ve ve alakanız için çok teşekkürler vefalı dost yürek..Bu sıralar bel ve boyun fıtıklarıyla başım hoş değil.Allah beterinden korusun.. sizi ve eşinizi dualarımla allah emanet ettim..Selam, sevgier, saygılar esen kalınız..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba:)) Ziyareti iadeye geldim. Bilgi emek dolu blogunuz için bende sizi tebrik ederim... Ben aslen Kayseriliyim liseyi dışarıdan bitirdim:)) Kalbimin sözlerini bir kitapta topladım adı Çırpınış bana adres gönderirseniz size armağan etmeyi isterim dostluğumuzun başlanğıcı olarak:)) Yemek bloguma şımartan tatlarıma daha sık beklerim. sevgilerimle...
    Mail adresim banu.nehir@hotmail.com

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar Ege Hanım, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çok büyük geçmiş olsun. Allah acil şifalar versin! İnşallah tez zamanda eski sağlığınıza kavuşursunuz.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Banu Hanım, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretiniz, o güzel, samimi ve içten yorumunuz için çok teşekkür ederim. Şiir kitabınız için mail adresinize posta adresimi göndereceğim. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  13. Etkileyici ve egitici bir yazi olmus, sevgilerr

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar Hazan Krdeşim, Hoş gelmişiniz!

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Efendim, ben de bu durumu son gezim olan 17.02.2011 tarihli gezi esnasında fark ettim, araştırdım ve blogcuları yormayacak şekilde en kısa haliyle bilgilendirmek istedim. Çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun!

    YanıtlaSil
  15. merhaba Recep Bey;
    kabul buyurursanız eğer bir ödül takdim etmek isterim size :)

    saygılar...

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar Küçük Hala,

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun!

    Ödüllendirilmek güzel bir duygu, seve seve kabul ederim. Bu ince düşünceniz için de ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. merhabalar
    öncelikle yorumunuz ve beğeniniz için tesekkür ederim.
    Aydınlatıcı postlarınızdan dolayı tekrar tesekkur ederim bundan böyle sayfanızın takipcisi olacağım.
    İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar Hilal Hanım, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinizle birlikte o güzel, samimi ve içten yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun!

    YanıtlaSil
  19. Müslümanlar arasında bile hoşgörü yok ki şuan, gayri müslimlerle olsun.

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar arzu-hâl, Hoş Gelmişiniz!

    Ziyaretinize ve yazdıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer o katan o güzel, samimi ve içten yorumunuza çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun!

    Evet, malesef yorumunuzda çizdiğiniz tablo gerçek! Ne zaman ki, İslam'ı gereği gibi yaşamayı terk ettik, Cenab-ı Allah'ta bizi terk etti diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*