Resim: Alıntı
Romalılar M.Ö.1.yüzyılın sonlarına doğru Galatya'yı eyalet haline getirip Ankara'yı metropolis-başkent yaptıktan sonra, bir takım imar faaliyetlerine girişmişler ve şehrin büyüyüp gelişmesini sağlamışlardır. Roma-Augustus Tapınağı'nın bu dönemde yapılarak imparator kültürünün de Ankara'ya getirilmesi bu kente verilen önemin bir belgesidir. 

Resim Alıntı

Augustus Tapınağı, Ulus’ta Hacıbayram Camii’nin bitişiğinde yer almaktadır. Roma Döneminin önemli yapıtlarından biri olan tapınak, son Galat Hükümdarı Amintos'un oğlu Kral Pylamenes tarafından Augustus'a bağımlılık nişanesi ve Galatya Eyaletinin Roma’ya katılmasını kutlamak amacıyla M.Ö. 25 yılından sonra yapılmış olmalıdır. Roma Döneminde Ankara, Augustus Tapınağı'nın bulunduğu kutsal tepenin etrafında kurulmuştur. Her ne kadar M.Schede tarafından M.Ö.2.yüzyıla tarihlenmiş olsa da, tapınakta bulunan mimari öğeler erken Augustus Dönemini (M.Ö.27-M.S.14) işaret etmektedir. Frig Döneminde Tapınağın bulunduğu tepede bereket tanrıçası Kybele ile Ay tanrısı Men'e tapınıldığını, Roma Dönemi sikkelerindeki tasvirlerden ve yazıtlardan anlamaktayız. Ayrıca kolonadın kuzey-batı antası üzerindeki yazıttan ise tapınağın Augustus ve Tanrıça Roma'ya adandığını biliyoruz. 
 
Fotoğraf: Alıntı
15 nci yüzyıl başlarında, Türkler’in Ankara’yı almasıyla, eski bir Anadolu geleneği ve Anadolu insanının hoşgörüsü olarak, Hacı Bayram-ı Veli Camiini, tapınağın üstüne değil, bizzat kuzeybatı köşesine eklendiğini görmek mümkündür. Bu yaklaşımı, Türk kültürünün ve Müslüman inanışının muhteşemliğinin en büyük ifadesi olarak yorumlamak gerekir kanısındayım.

Fotoğraf: YazBlogcu-17.02.2011

Çok tanrılı bir dönemin temsilcisi olan Agustus Tapınağı ile ona saygı ve hoşgörü göstererek zarar vermeden sadece kuzeybatı duvarına bir açı ile birleştirilmek suretiyle tapınağa komşu olarak inşa edilen tek tanrılı dönemin temsilcisi Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin yan yana birlikte günümüze kadar gelmiş olmalarını, eski Anadolu geleneği ve Anadolu insanının hoşgörüsüne borçlu olduğunu söyleyebiliriz. 

Fotoğraf: YazBlogcu-17.02.2011