İslamda ya hepsini tam yap, ya da hiç birini yapma şeklinde bir kaide ve hüküm yoktur!
Din, insana kainatın varlık kaynağı Vacibül-vücud'a, yani en yüce hayır olan Allah'a bağlanmayı ve sonra işlerini en iyi ve güzel şekilde nasıl yöneteceğini öğretir.
İbadetler, başlı başına bir ünite ve vahdet halindedir. Mesela öğle namazının farzı dört rekattır (seferde iki rekattır). Bu bir ünitedir. Bu dört rekatın ifası için abdest gibi bir takım şartlar bulunmaktadır. Bunlar yapıldığı takdirde öğle namazının farzı eda edilmiş olur. Başka bir şeye bağlı olmadan insan bu namazın sorumluluğundan çıkmış bulunur.
Öğle namazının farzının, ne önceki ne de sonraki sünnetle, ve ne de diğer vakit namazlarının farzları veya sunnetleriyle alakası yoktur. Her biri ayrı ve başlı başına bir ünite ve vahdet olup hepsinin sorumluluğu ve yükümlülüğü ayrı ve müstakildir.
Farzlar birbirine ve sünnetler de farzlara bağlı değildir. Bunun için bir müslüman beş vakit namaz kılamıyor ise de, herhangi bir vakti kılmaya fırsat ve imkan bulursa, o zamanın namazını kılmalıdır. Hepsini kılamaması halinde kılabildiklerini de ihmal etmesi asla doğru bir mantık olmaz. Kaç tane kılabiliyorsa o kadarını eda etmiş ve onların sorumluluğundan kurtulmuş olması gerekir.
İşte Hz. Peygamberin ibadet için en kolay vakitlerin tercih edilmesini tavsiye etmesi, bu açıdan farz ibadetlere de şamildir. Beş vakitten hangisini kılmak kolayına geliyorsa onu kılmalı ve kılabileceği kadarını ihmal etmemelidir. İslamın emri ve Hz. Peygamberin tavsiyesi bu yoldadır. Yoksa, İslamda ya hepsini tam yap ya da hiç birini yapma şeklinde bir kaide ve hüküm yoktur. Böyle söyleyenler cahil kimselerdir ve onlardan kaçmak gerekir. ./..
Prof. Dr. Hüseyin Atay
Kur'an'a Göre Araştırmalar-II
14 Yorumlar
Yazınızda en dikkat çeken kısım, cahil kimselerden "kaçmak gerekir" ifadesi... Evet, vallahi "kaçmak gerekir" Saygılarımla Recep Bey..
YanıtlaSilMerhabalar Tülay Gürdal, Hoş Geldiniz.
SilZiyaretinize ve Namaz ile ilgili yazı dizini için düşüncelerinizi paylaştığınız değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet gerçekten, yazarın kastettiği bu cahillerden kaçmak gerekiyor.
Selam ve dualarımla.
Değerli bilgiler için teşekkürler Recep Bey.
YanıtlaSilAllah yar ve yardımcınız olsun.
Saygılarımla...
Merhabalar Hamiyet Akan, Hoş Geldiniz. Efendim, sesinizi duymak çok güzeldi.
SilZiyaretinizle birlikte dualarınızı içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Ne kadar güzel ve önemli bir konuya değinmişsiniz.Paylaşım için tesekkürler..
YanıtlaSilMerhabalar Büşra Kahveci, Hoş Geldiniz.
SilZiyaretinizle birlikte paylaşılan konunun güzelliği ve önemine ilişkin değerli düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Çok doğru bir makale Recep bey şunu yapmıyorum nasılsa diğerlerini de yapmayayım doğru bir mantık değil..Her ibadetin kendince yeri var. Hepsini yapmak şahane ama yapamadıklarımızı bahane olarak kullanmak yanlış. Hayırlı akşamlar dilerim. Salıcakla kalın.
YanıtlaSilMerhabalar Vuslat, Hoş Geldiniz.
SilZiyaretinizle birlikte konuyla ilgili güzel düşüncelerinizi içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Çok faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum Recep Bey, Hocamızdan ve sizden Allah razı olsun.
YanıtlaSilSelam ve saygılar.
Merhabalar Hanife Mert, Hoş Geldiniz.
SilZiyaretinize ve konuyla ilgili güzel duygu ve düşüncelerinizi içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
hah, dimi ya.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Bilgilenen anne
Merhabalar Oğlak Kızları, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretinizle birlikte konuyu destekleyen değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Namaz-3 görünce başa dönüp okumak istedim iyi geceler Recep bey..
YanıtlaSilDiyanet resmi görevlisi hocam'dan öğrendiklerim ve kendi kalbim ve araştırmalarım neticesinde bende şunu düşünüyorum; Namaz bana göre en büyük ruhsal terapi yoludur. ve namazı istediğin zaman ama gerçekten kalpten kılmak istediğinde yürekten secdeye varmalısın, hocam'da şunu demişti; bin kere alnın secdeye gider, ama belki 3 kere huşu ile eda edeceğin bir namaz çıkar ortaya..çok doğru demiştim içimden..Allah'a şükürler olsunki bizi rahatlatan ruhsal yönden huzura erdiren namazı bizlere verdiği için..
Merhabalar Gülçin Nur, Hoş Geldiniz.
SilZiyaretinize ve paylaştığınız değerli ve destek bilgiler içeren yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet efendim, namaz ibadeti herkesi bir şekilde rahatlatmaktadır. Namazı huşu içinde kılabilmek için, imanın tam olması ve herhangi bir zayıflık göstermemesi gerekiyor. Ben kendi hesabıma söylüyorum. Kıldığım namazlarımda huşuyu henüz yakalayabilmiş değilim. Ama olmuyor diye de asla terk etmemek gerekiyor.
İslam dini evrensel ve her çağa göre uyumlu bir din, ama gelenekçiler bunu bir türlü kabul etmiyorlar ve hala her şeyi eskide arıyorlar.
Selam ve dualarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*