Dinlemek Sabır Gerektirir


“Dinlemek” sanıldığı kadar kolay değildir. Öncelikle sabır gerektirir. Üstelik karşınızdakinin ne demek istediğini kesin olarak anlamak ise, çaba ve tecrübe ister.

Çoğu kişi, daha ilk birkaç cümleyi duyar duymaz karşısındakinin ne demek istediğini anladığını sanır. Daha derdimizi anlatmaya vakit bulamadan karşımızdakinin “Evet, ne demek istediğinizi biliyorum.” Diyerek sözümüzü kestiğine kaç kez şahit olmuşuzdur.

Etrafınıza bir bakın, kimsenin dinlediği yok. Günümüzün moda deyimiyle “iletişimin”, ya da “anlaşmanın” altın kuralı; karşıdakinin söylemek istediklerini, sözünü kesmeden dinlemektir. Demek istediğini tam olarak anlatmasına fırsat vermektir. Ama gönüllü olarak!..

Ancak bu şekilde, buna karar vererek, başkalarının sözünü kesmek gibi kötü bir alışkanlıktan kurtulabiliriz. Ayrıca, çoğunlukla konuşmanın sonunda bir yerde bulunan asıl bilgiyi, muhatabımızın meramını öğrenme imkanı buluruz. Çünkü konuşmaların önemli bir bölümü bir “saded”e geliştir. O saded ise arkadadır.

Dinlemeyi beceremeyişimiz, hayat tarzımızın ve ruh halimizin de göstergesidir. Muhatabı dinlememek; küçük görme, acelecilik, üste çıkmaya çalışmak, umursamazlık, saldırganlık gibi bir çok huyun yansımasıdır. Dinlemek ise olgunluğun, bilgeliğin, kendine güvenin göstergesidir.

Birbirimizi daha fazla dinleyelim. Cevap verme hızımızı kesip, daha iyi bir dinleyici olduğumuzda daha huzurlu olacağımız kesindir.

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. İyi dinleseydik birbirimizi daha iyi anlardık.
    Ben de iyi dinlediğimizi düşünmüyorum.
    Saygı ve selamlarımla:)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Mukaddes'çe Konuşan Satırlar, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Biri bensem de aynen yukarıda anlattığım gibi davranıyor ve karşı tarafı dinlemiyorum. İşte bu kusurumdan dolayı, bu öğretiyi kaleme aldım. Tabi önce kendim öğrenmek için.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Recep Bey,
    Yazdıklarınıza şu gözlemimi eklemek isterim.
    "Dinlemeyi ve anlamayı bilmiyoruz" sözünüze katılıyorum bu arada.
    Sosyal Medya dediğimiz gerçek, yazılı ve görsel basını çoktan bertaraf etmiş durumda.
    Tüm dünyada bu böyle.
    Teknolojinin önüne de geçmek olanaksız.
    Her yetişkinin elinde ve hatta çocukların elinde akıllı telefonlar ve tabletler var.
    Sabah kalktığımızda ilk yaptıklarımız arasına girmiş durumda sosyal medyaya göz atmak.
    Özellikle Facebook, Twitter gibi alanlarda yazılanların bir kısmı insanı dumura uğratır şekilde, yalan yanlış, gerçekle alakası olmayan paylaşımlarla dolu.
    Doğru olmadığını düşündüğünüz ve hatta bildiğiniz bir konuda yazılana müdahale edip doğrusunu yazmaya çalıştığınızda ya okkalı bir küfür , hakaretle karşılaşıyorsunuz ya da engelleniyorsunuz.
    Yani kısaca bırakın anlamayı, dinlemeyi, üstüne üstlük hakaretle karşılaşıyorsunuz.
    Gelinen durum maalesef bu.
    Saygı ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Hüseyin Güzel Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, yazdıklarımızı daha bir anlamlı kılan ve değer katan o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim. Sayın hocam, siz de aynı konunun yazılı ve görsel tarafında yaşanan olumsuzluklarını paylaşarak bizleri aydınlattınız, kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Evet hocam, aynen anlattığınız şeyleri maalesef ben de yaşadım. Hiç sevmediğim ancak, tüm eş dost ve akrabanın dev bir üzüm salkımının taneleri gibi Facebook'ta yer aldığı sosyal medya platformunda bir paylaşıma müdahale edecektim, baktım ters tepecek, geri vazgeçtim. Bu iş aynen trafikte araç kullanan sürücülerin yaptıkları hatalarını kabul etmemekle birlikte, zeytinyağı gibi üste çıkarak, tartışmanın boyutunu kan dökmeye kadar vardıran trafik magandalarının eylemlerine benzemektedir.
    Hani gazete köşelerinde sloganlaşmış eleştirel bir duvar yazısı olur ya; örnek olarak "Ne zaman adam oluruz?.." gibi, işte aynı söylemi ben de burada tekrar etmek istiyorum. "Ne zaman adam oluruz?.." Ve bu soruya şöyle bir cevap vermek istiyorum. "Eğitim anlayışımızı değiştirdiğimiz zaman"
    Selam ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Ne dinlemeyi biliyoruz, ne yerinde konuşmayı ne empati kurmayı. Bu üçünü birden yapabilen insan işte bizi en iyi anlayabilecek insandır.
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Cafe Tigris, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyaretinize ve "Dinlemek Sabır Gerektirir" başlıklı paylaşıma yaptığınız değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Demek ki, öğrenmemiz gereken daha çok şeyler var... En iyi insan olma yolunda, tüm insanlığa başarı ve kolaylıklar diliyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. ne kadar güzel bir konuya değinmişsiniz. gerçekten de dinlemek bir erdem hatta gözünün içene bakarak, başka birşeyle ilgilenmeden dinlemek bir erdem
    Özellikle de dinlerken karşındakine değerli olduğunu hissettirmek

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Mavianne, Hoş Geldiniz.
    Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Toplum olarak gerçekten iyi bir dinleyici değiliz. Çünkü her şeyi kendimden pay biçerim. Eğer ben iyi bir dinleyiciysem, herkes de iyi bir dinleyicidir. Bu yazıyı yazan benim, paylaşan benim, ancak iyi bir dinleyici olamadığım için sınıfta kaldım. Gerçekleri konuşmak da kabullenmek de insan nefsine çok ağır geliyor. Ama maalesef gerçekler böyle!
    Selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*