Merhabalar.
Bugün 05 Ocak 2019, günlerden Cumartesi. Ücretli poşet uygulamasına geçeli, bu günü saymazsak dört gün olmuş. Ankara Sanayi Odasında gerçekleştirilen, Çevre ve Sanayi İstişare Toplantısı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşet kullanımının yüzde 50 azaldığını söylemiş. Hemen böyle dört günde plastik poşet kullanımıyla ilgili söz konusu istatistiki bilgiye nasıl ulaşmışlar, ben pek bir anlam veremedim.
Gerçekten plastik poşetlerin çevre kirliliği yarattığı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği bir gerçek. Ülkemizde aşırı derecede bir plastik poşet savurganlığı yapıldığını da biliyorum. Plastik poşetlerin geri toplamından üretilme maliyeti, yaklaşık normal üretim maliyetinden 100 kat daha fazla olduğunu da öğrendim. Bu bağlamda plastik poşet kullanımını nasıl azaltırız noktasından harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ücretli poşet uygulaması ile ilgili daha önce hazırlanan ve 27.12.2017 tarih ve 30283 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile, söz konusu plastik poşetlerin tüketiciye ücretsiz verilmeyeceği ve poşet başına da tüketiciden 25 kuruş tahsil edileceğini hüküm altına almıştır.
Bana göre bunun adı, doğrudan milleti hizaya getirmektir. Niyetiniz üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek ise, getirilen uygulama bu söze aynen uyuyor. Yok gerçekten üzüm yemek istiyorsanız o zaman başka alternatifler bulun. Madem plastik poşet çevreye ve insan sağlığına zararlı, niye tümden kaldırmıyorsunuz da tanesini 25 kuruştan millete satıyorsunuz? Oysa, bu işten kim para kazanıyor? Alışveriş merkezleri, satıcılar. .. Ceremesini kim çekiyor? Tüketiciler, yani millet. Alışveriş merkezleri geri dönüşümlü ve sağlıklı malzemelerden üretilmiş poşetler kullansınlar. Neden bu işin yükü, gelir seviyesi düşük insanlarımıza yükleniyor? Gelir seviyesi düşük insanlarımız için bu 25 kuruş, çok ama çok önemli. Bu adaletli bir uygulama değildir. Ücretli poşet uygulamasının iptal edilerek, yerine daha adaletli ve mantıklı bir çözüm getirilmesi halinde; hem gelir seviyesi düşük insanlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi, hem de çevre kirliliğinin önlenmesi açısından daha yararlı olacağı kanaatindeyim.
Selam ve saygılarımla.
26 Yorumlar
Devlet yine bir para kapısı buldu kanımca.Plastik poşetlerin 15 kuruşu çevre ve şehircilik bakanlığına gidiyormuş.Tamamen kaldırsınlar poşeti herkes başının çaresine bakar bir şekilde.Plastik zararlı ve 25 kuruş olunca çevrye zararlı olmayacak mı?Çünkü bizim insanımız alışır,iki gün sonrada konu kapanır, yine kullanır o poşetleri.
YanıtlaSilMerhabalar *mehtAp, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet aynen öyle, internette zaten böyle bir söylem dolaşıyor. "Çalışanların ya da emeklilerin maaşlarını verebilmek için bu yöntemi seçtiler, bir taşla iki kuş vuracaklar!" gibi...
Akıl var mantık var! "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" Plastik poşet hem insan sağlığına, hem de çevreye zararlı ise kökünden kaldır. Neden 25 kuruşa zararlı bir şeyi hala satmaya uğraşıyorsun ki?.. Millet bu tür konularda kendi çözümünü kendi üretir. Sen sadece üretimini ve dağıtımını durdur yeter!..
Selam ve saygılarımla.
Poşeti 1 tl den satanlarla ilgili de istatistik yapmışlar mi?
YanıtlaSilMerhabalar Sibel Özer, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
1,00TL.'ya satılan poşet de mi var? Ben bunu bilmiyordum. Ne kadar cahil kalmışım. Yoksa, alışveriş merkezlerinin kendilerinin üretip sattıkları iki kulplu çanta biçiminde, tam bez de değil ama, sentetik naylon karışımı maddeden üretilmiş bir ürün var; kastedilen o mu acaba? Onların fiyatı 2,50 TL. dan aşağı değildi.
Her neyse, sizin sorduğunuz poşetle ilgili istatistiki bilgilerden haberim yok doğrusu.
Selam ve saygılarımla.
İlk günün akşamı %75'ti bu oran. 4 günde değil bir günde bile istatistikî bilgi alabiliyor böyyük hökümetimiz!
YanıtlaSilMerhabalar Recep Hilmi Tufan, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBen bu yüzde 50 haberini hem bugün televizyondan dinledim, hem de Hürriyet gazetesinin Ankara ekinde okudum. Garibime gitmişti. Aklıma gelince de paylaşmaktan kendimi alamadım doğrusu. Evet, böyyük hökümetin, böyyük projesi, kargalar güler.
Selam ve saygılarımla.
Tamamen kaldırılması doğru olabilir diye düşünüyorum. Bakanlık açıklama yaptı bunda kar eden marketci değil devlet kazanıyor dedi. Tamam eyvaallah ama dediğiniz gibi tamamen kalksa sadece bundan bilgisi olmayanlara poşet verilse en fazla bir ay sonra herkes bez torbaya geçer. Onu düşünene kadar tum stoklarımızda plastik çikolatadan, sigara paketinin dışındaki ambalaja kadar... Size katılıyorum teşekkür ederim bu yazınız için... Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilMerhabalar Furkan Yetek, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Keşke tamamen kaldırılsa, hem amaca uygun bir şey yapılmış olur, hem de insanlar ve alışveriş merkezleri zor durumda kalmazlar. Bazıları örnek veriyorlar Batılı ülkelerin bazılarında da böyle plastik poşet uygulaması devam ediyormuş ama ücretliymiş. Bazen neyin yanlış, neyin doğru olduğu konusunda şaşırıp kalıyoruz. Bildiğimiz şu ki, insanlarımız çevre temizliği konusunda, bilinçli ve duyarlı değiller. Bunu büyük su birikintisi olan yerlerde, denizlerde ve piknik alanlarında görüyoruz.
Aslında önce çevre duyarlılığı konusunda insanlarımızı eğitmeliyiz. Mutfaklarımızdaki tüm plastik malzemeler de kanserojen madde içeriyormuş. Bazı batılı ülkeler plastikten yapılma her şeyi üretimden kaldırmışlar, sadece poşetleri değil.
Selam ve dualarımla.
Şu üç günde 3 tane poşet parası verdim bende sonunda..Çok güzel bir konuya değinmişsin güzel abim bence de kaldırsın yerine daha adaletli bir şey gelsin artık insanlar poşete para vermemek için resmen kılıktan kılığa giriyorlar en son biri çuval götürmüş markete Allah sonumuzu hayır etsin gerçekten dilerim en kısa zamanda bir çözüm yolu bulunur Emeğine sağlık güzel abim selam ve dua ile en güzeline emanet ol sevgiler ..
YanıtlaSilMerhabalar Sessizkaldım, Hoş Geldin.
SilBlog sayfama yapmış olduğun ziyarete ve değerli yorumuna çok teşekkür ederim.
Söz konusu poşet olayına katkılarından dolayı teşekkür ederim. Evet, bu böyle gitmez! Buna mutlaka adaletli ve mantıklı bir çözüm getirmeliler. Aksi halde insanlar ile alışveriş merkezleri karşı karşıya gelecek ve çok nahoş olmayan durumlar ortaya çıkacak.
Selamlarımla.
Poşet kullanmayanlara indirim yapsınlar madem, o da aynı amaca hizmet ederdi.
YanıtlaSilMerhabalar Handan, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Neden olmasın, sizin fikriniz de gayet mantıklı. Katkılarınızdan dolayı ayrıca teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Bu uygulama ile ilk karşılaştığımda benimde biraz canımı sıkmıştı. Sonuçta dışarıda cebimizde poşet ile gezecek halimiz yok. Fakat Avrupa Birliği Uyum süreci açısından iyi bir şey. Ama yinede 0.25 tl'nin bir poşet için çok fazla olduğunu düşünüyorum. 0.05 tl olsa neyse :) 0.25 tl bir poşet için çok fazla. Ya poşet fiyatları düşürülmeli yada doğada kolayca yok olan poşetler üretilmeli. Bu ikisinde birisi olmalı. Çünkü ücretli poşet uygulamasının kalkacağını pek sanmıyorum. Yakın zamanda vatandaş olarak bu uygulamaya da alışacağız...
YanıtlaSilMerhabalar Mustafa Alnıak, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Sayın Mustafa Bey, olay nedir biliyor musunuz? 25 kuruşa kıyıp poşet almasınlar. Buna rağmen poşetten vazgeçmeyenler de 25 kuruşu ödesinler. Poşet tüketimini engellemek için mahsus 25 kuruşta karar kılındı. İçki ve sigaraya sürekli yüksek vergilerin konması da bu yüzden kimse içmesin! İçen de ceremesini çeksin. Bu uygulamalarda böyle bir mantık var. Poşet başına ödenen 25 kuruşun 10 kuruşu bir fona aktarılıyor galiba. Sizin dediğiniz gibi poşet fiyatı düşürülürse, yine millet poşet almaya devam eder ve çevre kirliliğine son veremezler. En akıllıcası, poşeti tümden kaldırıp, yerine yine ucuz ve çevre dostu poşetler üretilerek tüketicilere verilmesi. Ve bu yeni üretilen poşetlerin de yine mağaza sahibi tarafından karşılanması. Ben müşteriyim ve alışveriş yapıyorum; parayı kazanan mağaza sahibi, biraz az kazansınlar ve milletin aldığı ürünler için de sağlıklı poşet temin etsinler.
Selam ve saygılarımla.
Avrupa birligi uyum yasasi demis Mustafa Alniak, ama avrupada da posetler parali satiliyor marketlerde. Tek fark, posetin yaninda hem bez hemde dogaya donusen plastiklerden olan cantalar var, aralarindaki fiyat farki 1 ile 5 cent arasi:)
YanıtlaSilYani demem o ki, yakinda alinan nefese oksijen, tasinan kafaya kelle parasi alacaklar.
Ver mehteri reisssss:)) Nasilsa iki gune bu gundemde soner gider...
Merhabalar Mevlüde Türk, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
O dediğiniz vergiler bizlerden zaten dolaylı bir şekilde alınıyor. Sizin dediğiniz gibi adını koyarak da tahsili yoluna giderler. İşte milleti oyalamak ve kandırmak için ne güzel gündemler yaratıyorlar. Onların heybelerinde o kadar çok gündem maddeleri var ki; biri biter, biri başlar.
Selam ve saygılarımla.
geçen haftayı karmakarışık etti bakalım zamanla oturur yaa. alıyom ben poşet valla halen :)
YanıtlaSilMerhabalar Deeptone, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Paylaşıma olan katkılarınızdan dolayı ayrıca teşekkür ederim. Zamanla oturacağına ben de inanıyorum. Bunlar geçici gündem yaratarak, halkın dikkatini istedikleri yere çekmektir. Çevreyi düşünen adam, her türlü plastik malzemeyi tedavülden kaldırır. Plastik su şişeleri, plastik ev ve mutfak gereçleri, bunların hepsi kanserojen madde içeren, çevre ve doğa düşmanı ürünlerdir. Sadece poşet kirletmiyor etrafımızı. Göllerimiz, körfezlerimiz, piknik alanlarımız, çöplükten geçilmiyor.
Selam ve saygılarımla.
Amaç kesinlikle çevre değil. Örneğin İstanbul. Her taraf beton oldu, nefes alacak alan yoktur. Havası çok kirli. Şehir zaten görünüm olarak da köy gibi... Çöp toplama sistemi zaten çağ dışı. Çöpler ayrıştırılmıyor. Hadi evlerde çöpleri ayırdık diyelim bu defa da hepsini aynı çöp toplama kamyonuna atacağız. Bazıları çevrecilikten bahsedince ben fena halde sinirleniyorum bazen de çok komik geliyor gülüyorum...
YanıtlaSilPlastik poşetlerin tamamen yasaklanması gerekli. Madem zararlı neden satılıyor? Amaç para kazanmak... Geri dönüşümlü kumaş benzeri taşıma çantalarını da fırsattan istifade 4 misli fiyata satacaklarına eminim. AB uyumu vs. konularına inanmıyorum, AB ülkelerinde poşetler zaten yıllardır paralı. Durup durup bugünü niye bekledik...
Merhabalar SNMZ, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet efendim, mesele ÇEVRE meselesi değil. Bunların maksadı üzüm yemek değil, bunların amacı bağcıyı dövmektir. Çevreyi düşünen, petrol artığından imal edilen her türlü plastik ürünlerin tamamının imalatına son vermeleri gerekiyor. Aksi halde hem çevreye, hem de insan sağlığına son derece zararlı olan bu illet ürünler zehir saçmaya devam edecektir.
Ben de sizin gibi düşünüyorum ve milletin 10 kuruşuna göz diktiler diyorum.
Bez torbalarımızı evde kendimiz imal edeceğiz. Aslında bez torba imalatı ile ilgili piyasaya da yeni bir üretim pazarı açılmış oldu. Bu torbalardan kim bilir kimler ne kadar kazanacak? Biz evde kendi torbamızı kendimiz dikeceğiz. Dikiş makinemiz var, eski sağlam saten perdelerden kalma kumaşlarımız da var. Belli mi olur, belki biz de seri üretime geçebiliriz.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar,
YanıtlaSilBelki de bir başlangıçtır poşeti parayla satmak ilk etapta. Her ne amaçla olursa olsun çevreye faydası olacaksa ben varım. Geliri düşük kişiler diyoruz ben de dahil bez poşet kullansın/kullanalım. Eskiden benim çocukluğumda rahmetli annem hasırımsı kareli pazar çantalrıyla giderdi pazara. İçindekileri boşaltır haftaya kullanmak için kaldırırdı. Sokaklarda da zaten kullanımı kısıtlı olan poşetler uçuş uçuşmazdı. Bakalım zamanla oturur inşallah...
Merhabalar Çocuklu Hayat, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Plastik ürünlerin tamamının üretimden kaldırılmasını istiyoruz. Bizler de bez torba, file, kesekağıdı kullanımından yanayız. Bizim 25 kuruş meselesine itiraz noktamız: Hem plastik poşet kullanılmasını engellemeye çalışıyorsunuz, hem de kullanmak isteyene 25 kuruşa satıyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
Eskiden büyük hasırdan örme kulplu pazar sepetimiz olurdu. Filemiz vardı ve hiç kimse bundan şikayetçi değildi. Açıkta satılan meyve ve sebzeler için plastik poşet kullanımına devam olunacakmış. Bu da yanlış. Herkes torbasını filesini yanında götürsün. Onlar poşet değil mi, onlar çevreyi kirletmiyor mu? Bu plastik poşeti tümden tedavülden kaldıracaksın. Bir tarafta kullanıp, diğer tarafta kullandırmamak olmaz!
Paylaştığım bu yazıya yaptığınız katkılardan dolayı ayrıca teşekkür eder, her zaman beklerim. Selam ve saygılarımla.
Merhaba Hocam, poset konusu gundemi degistirmeye yetti. Bu arada Kirsehir'deymissiniz, ben de burada yasiyorum, gorusmek dileğiyle
YanıtlaSilMerhabalar Hatice Durgun, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet, maalesef POŞET gündemi değiştirmeye yetti. Oysa, şu anda bizlerin poşetten daha önemli ne kadar öncelikli konularımız var.
Ben Kırşehir ili Kaman ilçesinden olup, şu anda Ankara'da ikamet ediyorum. Bu yorumu tamamlayınca, sayfanızı ziyaret geleceğim.
Selam ve saygılarımla.
Benim de uzun süreden beri kafamı kurcalıyordu bu..Plastik poşetleri paralı yaptılar da ne oldu ki,söz konusu olan bez poşet ve fileler de zaten paralı..Bildiğim kadarı ile zaten esnaf ve marketler,bunların parasını da faturalara yansıtıyor..Aslında plastik poşetler de eskiden parasız falan değildi ki,satılan ürünlerin fiyatlarının içinde yer alıyordu zaten bu ücret..Esnaf ve marketler o kadar aptal değil,poşetlerin ücretlerini ürünlerin fiyatlarının içerisine ekliyorlardı bir şekilde..Yanlış bilmiyorsam eğer tüm bildiklerim bunlar..Bu açıdan bez poşetler ve fileler de ücretsiz olmayacaktır..Siz de söyledikleriniz de çok haklısınız,emeğinize sağlık..✔😊
YanıtlaSilMerhabalar Ertuğrul Yıldırım, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Poşetleri ücretli yaptılar ki, tüketiciler 25 kuruşa kıyıp ta poşet almasınlar, yanlarında hep file bez çanta taşısınlar ve plastik poşet kullanımı azalınca çevremiz de temiz olur. Mantık bu. Bunlar bir taşla iki kuş vuruyorlar. Söz konusu 25 kuruşun 10 kuruşu devletin kasasına aktarılıyor. Tıp ki, ilaçlar üzerinde oynanan oyun gibi. Siz de mutlaka yaşamışsınızdır, bazı ilaçlar üzerinden katkı payı alınıyor. Söz konusu ilaç, hasta vatandaş için hayati önem taşıyorsa, neden vatandaştan ilacın satış fiyatı üzerinden katkı payı alıyorsunuz? Hiçbir hasta, keyfi ilaç kullanarak kendini zehirler mi? Asla!..
Selam ve saygılarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*