Merhabalar.
Bugün 05 Ocak 2019, günlerden Cumartesi. Ücretli poşet uygulamasına geçeli, bu günü saymazsak dört gün olmuş. Ankara Sanayi Odasında gerçekleştirilen, Çevre ve Sanayi İstişare Toplantısı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşet kullanımının yüzde 50 azaldığını söylemiş. Hemen böyle dört günde plastik poşet kullanımıyla ilgili söz konusu istatistiki bilgiye nasıl ulaşmışlar, ben pek bir anlam veremedim.

Gerçekten plastik poşetlerin çevre kirliliği yarattığı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği bir gerçek. Ülkemizde aşırı derecede bir plastik poşet savurganlığı yapıldığını da biliyorum. Plastik poşetlerin geri toplamından üretilme maliyeti, yaklaşık normal üretim maliyetinden 100 kat daha fazla olduğunu da öğrendim. Bu bağlamda plastik poşet kullanımını nasıl azaltırız noktasından harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ücretli poşet uygulaması ile ilgili daha önce hazırlanan ve 27.12.2017 tarih ve 30283 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile, söz konusu plastik poşetlerin tüketiciye ücretsiz verilmeyeceği ve poşet başına da tüketiciden 25 kuruş tahsil edileceğini hüküm altına almıştır.

Bana göre bunun adı, doğrudan milleti hizaya getirmektir. Niyetiniz üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek ise, getirilen uygulama bu söze aynen uyuyor. Yok gerçekten üzüm yemek istiyorsanız o zaman başka alternatifler bulun. Madem plastik poşet çevreye ve insan sağlığına zararlı, niye tümden kaldırmıyorsunuz da tanesini 25 kuruştan millete satıyorsunuz? Oysa, bu işten kim para kazanıyor? Alışveriş merkezleri, satıcılar. .. Ceremesini kim çekiyor? Tüketiciler, yani millet. Alışveriş merkezleri geri dönüşümlü ve sağlıklı malzemelerden üretilmiş poşetler kullansınlar. Neden bu işin yükü, gelir seviyesi düşük insanlarımıza yükleniyor? Gelir seviyesi düşük insanlarımız için bu 25 kuruş, çok ama çok önemli. Bu adaletli bir uygulama değildir. Ücretli poşet uygulamasının iptal edilerek, yerine daha adaletli ve mantıklı bir çözüm getirilmesi halinde; hem gelir seviyesi düşük insanlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi,  hem de çevre kirliliğinin önlenmesi açısından daha yararlı olacağı kanaatindeyim.
Selam ve saygılarımla.