Merhabalar.

Bu mektubumuzda, Prof. Dr. Halil Değertekin'in "Muhacirler" adlı kitabından esinlenilen, 1915'teki Rus ve Ermeni işgalinden kaçan ailelerin çektiği zorluklar ile yaşadıkları acıların anlatıldığı "Kardan Mürekkep" belgeselinin Londra Film Festivali'nde ödüle değer görüldüğünden bahsedeceğiz. 

Bu belgeselin Londra Film Festivali'nde ödüle değer görülmesinde ki en büyük sevincim, belgeselde Ermeni olaylarına da yer verilmesidir. Çünkü, 1915 Tehcir olayındaki haklılığımızı Batı'ya ne anlatabildik, ne de kabul ettirebildik. Bu tür kitap ve belgesellerimiz Ermeni olayındaki haklılığımızın anlatılmasına bir fırsattır.

Kardan Mürekkep belgeseli, Londra Film Festivali'nde 1200 belgesel içinde uzun metrajlı belgesel dalında birincilik ödülünü aldı. Belgesele ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Değertekin

"Belgesel, Muhacirler isimli kitabıma dayanılarak yapıldı. Nurtaç Erimer de bu belgeselin yönetmeliğine seçildi. Belgesel benim ailemin de içinde bulunduğu doğu muhacirlerinin hayat hikayesini anlatıyor. Özellikle 93 Harbi'nden sonra Kafkaslar'dan gelen binlerce insan oldu. Birinci Dünya Savaşı başlayınca, Ermeni olayları ve Rus işgali ile o bölgenin Osmanlı vatandaşları Orta ve Güney Anadolu'ya göç etmek zorunda kaldı. 800 binle 1 milyon kişi arası insan muhacir haline geldi. Ağır soğuk koşulları, çeteler, eşkıya saldırıları vardı. En az üçte biri yolda öldü. Kitabımın en önemli özelliği annem ve babam gibi canlı tanıkların Ermeni olaylarıyla ilgili en doğru tanıklıklarını yazdım. Ermeni olayları, halklar arasındaki bir sorun değildi. Ermeni çetelerinin yaptığı katliama karşı devletin bir tedbiriydi. Yapılması gereken Batı'ya bu tip insana dayalı, objektif kitapları ve belgeselleri göstermek. O zaman kafalarında 'Türk halkının bir kabahati yok ' düşüncesi yerleşir." 

diye açıklamada bulunduğunu Cumhuriyet gazetesindeki haber yazısından okudum.

Selam ve Saygılarımla. 

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi