Muğla-Milas İlçesine Bağlı İkizköy'de Yok Edilen Zeytinlikten Bir Görünüm

Merhabalar.

'Kutsal Zeytin' yoksulun ağacıdır. Köylünün, çiftçinin geçim kaynağıdır. Köylüler zeytin geliri ile çocuklarını okutur, evlendirir. Ülkemizdeki yüz binlerce çiftçinin yaşamı yalnızca zeytine bağlıdır. Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Yok edilen zeytinliklerin kısa sürede yerine getirilmesi mümkün değildir. 

3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un, 4086 sayılı Kanun ile değişik 20’nci maddesinde:

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif(1) ve generatif(2) gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının iznine bağlıdır." hükmü yer almaktadır.

Zeytini koruma yasası bağlayıcı olmasına rağmen, Jeotermal santralleri ve maden ocaklarının açılması için zeytinlikler ve binlerce zeytin ağacı yasadışı ve zor kullanmak yoluyla yok edilmektedir. Yürütme ve yargı ise, zeytinliklerin yok edilmesine seyirci kalarak işlenen suça ortak olmaktadır. 

Zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin vermediği için birçok maden ve enerji projesinin iptalini sağlayan Zeytin Yasası, AKP iktidarınca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle işlevsiz kılınmıştır. Türkiye'nin kötü kömürlerini çıkarmak için zeytinliklerimiz  harap edilemez; yazıktır, günahtır.

Selam ve saygılarımla.

(1) Vegatatif: Eşeysiz çoğaltma

(2) Generatif: Eşeyli çğaltma


Muğla-Milas İlçesi İkizköy'deki Zeytin Ağacı Katliamı