Görüntünün imkan ve kabiliyetleri ile metnin imkan ve kabiliyetleri birbirinden oldukça farklı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, sinemanın anlatma gücüyle kitabın anlatma gücünü karşılaştıralım mı, ne dersiniz?
3 saat önce
Görüntünün imkan ve kabiliyetleri ile metnin imkan ve kabiliyetleri birbirinden oldukça farklı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, sinemanın anlatma gücüyle kitabın anlatma gücünü karşılaştıralım mı, ne dersiniz?
28 Yorumlar
Sinemada, yapımcıların genel olarak aldığı hayal gücünün yansımasını izleriz. Ancak, bir kitabı okuduğumuzda ve kafamızda canlandırdığımızda, bu deneyim sinemadan çok daha akıcı olur. Kitabın sayfaları arasında kaybolmak, kendi hayal gücümüzle hikayeyi şekillendirmek, bize eşsiz bir deneyim sunar. Bu sebeple, bana göre kitabın anlatım gücü çok daha fazladır. :)
YanıtlaSilMerhabalar SinanGCL, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve paylaşımla ilgili görüş ve düşüncelerinizi değerli yorumunuzla paylaşmanıza çok teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Demek siz, kitabın anlatım gücünün, sinemanın anlatım gücünden daha fazladır diyorsunuz. Bu konuda görüş ve düşünceleri olanları merakla bekliyorum.
Selam ve saygılarımla.
Sinemayı da, kitabı da çok severim. Çocukken televizyon yoktu, ülke huzurluydu, böyle anormal pahalılık da olmayınca geçinip gidiyorduk, tv olmayınca, sinema pahalı olmayınca sık sık sinemaya gidiyorduk, bana büyülü gibi gelirdi sinema, her şey senaryo olmlasına rağmen o kadar gerçek gelirdi ki, o gerçeklik kitapta tabii ki olamaz ama kitapların dünyası da insanın hayal gücünü tetikliyor, Jules Verne'nin Denizler Altında 20.000 Fersah'ını okurken (6, 7 kez okumuşumdur)hayal ederdim karakterleri, bayağı gözümün önünde canlanırlardı. Çocukken Kleopatra, Dr. Jivago, İyi, Kötü, Çirkin'i, Louis de Funes'in komedilerini ve isimleri aklıma gelmeyen bol bol film izledik hatta aynı apartmandaki ve benim yaşımdaki kız arkadaşlarımla sinemaya giderdik gündüz matinesine. Yıldız Savaşları'nın ilk filmi Sunar'Da, 2001 Uzay Yolu Macerası'nı Beyoğlu'nda bir sinemada izlemiştik, Sunar sineması yıkıldı :( öteki hangisiydi hatırlamıyorum büyük ihtimal durmuyordur. Şu anda maalesef sinemayı unuttum. Hiç gitmiyorum desem yeridir. Bilgisayar sayesinde herkes evde film izliyor ama sinemanın büyüsüsü Netflix'te filan yok. Olamaz da. Işıklar söner, ben nefesimi tutarak beklerdim, "Dınnn!" diye gong vururdu 2 kez ben çocukken, hani herkes gelsin yerine otursun film başlayacak diye...şimdi gong var mı bilmiyorum. Nasıl heyecanlanırdım film başlayacak diye.
YanıtlaSilAy, uzun yazdım, çenem açıldı ama sinemayı da, kitapları da çok seviyorum. İkisini kıyaslarsam: Pek çok kitabın filmini de gördüm. Kitap tabii ki daha ayrıntılı, daha edebi, daha psikolojik tahlillerle, yazarın kendi gözlemleriyle, duygularıyla dolu. Hepsini filme aktarmak mümkün değil ama kitaptaki sahnelerin film olarak çekilmesi de çok güzel. Adeta yaşıyorsunuz o anı. Birinde sadece yazarın duyguları var, ötekinde yönetmenin, oyuncuların da kendinden kattıkları var hatta bestecinin o film için, o sahne için bestelediği müziğin de. Öyle ki, o film denince beynimizin bir yerinde o müzik çalmaya başlıyor. Bunu da hiçbir yazar başaramaz. Galiba ikisinin de birbirlerinde olmayan üstünlükleri var. Of, çenem düştü yine. İkisini de çok seviyorum.
Selamlar, saygılar.
Merhabalar bücürükveben, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, değerli yorumunuz ile paylaşıma sağladığınız katkı ve desteğe çok teşekkür ederim.
Sinema ve kitapların gücü karşısında her ikisinin de birbirine olan üstünlüklerinin tartışılmaz olduğunu düşünüyorsunuz ve sinema ve kitapların gücü karşısında bir seçimde bulunmuyorsunuz. Doğru anlamış mıyım?
Selam ve saygılarımla.
Merhaba,
YanıtlaSilAaa! Evet iki tane yorum gelmiş, sebebini bilmiyorum ötekini sildim çünkü ikisi de aynı yorum. Acaba yayınla tuşuna basarken uzun mu bastım da öyle mi oldu bilemiyorum. Ne demek, rica ederim.
Merhabalar bücürükveben.
SilYorumu kaldırırken size, "sonsuza dek kaldır" gibi bir uyarı ya da seçenek geldi mi? Ben sizden kalan uyarı metnini tekrar silerken, "sonsuza dek kaldır" ibaresi geldi ve onu seçtim. Böyle silinince, geriye "bu yorum silindi" vs gibi bir uyarı metni dönmüyor. Bunu denemek için size mükerrer yorumunuzu kaldırmanızı rica etmiştim. Teşekkür ederim. Sağolun.
Selam ve saygılar.
Evet, ben bir seçim yapamıyorum ikisi de o kadar güzel ki...
YanıtlaSilDoğru anlamışsınız. Tercih edemeyeceğim.
Selamlar, saygılar.
Merhabalar bücürükveben.
SilTabi efendim, bu konu, tüm tercihlere açık bir tartışma konusudur. Ne sinemadan, ne de kitaptan vazgeçilir. Her ikisinin de alanları ve işlevleri farklıdır.
Selam ve saygılar.
Fantastik mevzubahis ise kesinlikle sinema benim için önde. Yönetmen ve ekibinin hayal gücünün tezahür edişine benim hayal gücüm yaklaşamıyor. Metin ne denli iyi yazılmış olursa olsun , belki kültürel kodlardan belki eğitim farkından ya da farklı birçok sebepten yetersiz kalıyor okuduğum fantastik hikayeyi sinemada ki gibi muhteşem bir hale koyabilmek. Diğer konularda ise kitap sinemadan daha iyi olabiliyor. Kendi pencerenden bakıp anlamlandírmaya çalışmak bir şeylerin empoze edilmesinin önüne geçiyor.
YanıtlaSilMerhabalar Vakt-i Dem, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete, değerli yorumunuz ile paylaşıma sağladığınız katkı ve desteğe çok teşekkür ederim.
Kişisel ilgi ve tercihlere bağlı kalınarak kitap ya da sinema tercih edilmeli. Her ikisi de beyin fonksiyonlarını teşvik eder ve kişisel gelişime katkı sağlar diyorsunuz.
Selam ve saygılarımla.
In my personal experience the books are ever the best. The books have high level than the cinema without any doubt. The books are the base. This is what I discovered really. I knows that there are good films, but the books are the first one ever. Greetings from Mallorca.
YanıtlaSilHello J.S.Vila
SilThank you very much for your visit and valuable comment. Neither the narrative power of a book nor the narrative power of cinema can compete with each other. We need the power of both.
Greetings and best regards.
Merhabalar Blogdaşlarım.
Silİspanya Mallorca'dan katılan blogcu kardeşimizin bu konudaki düşünceleri aşağıya alındığı gibidir:
"...Kişisel deneyimime göre kitaplar şimdiye kadarkilerin en iyisidir. Kitapların sinemadan daha üst düzeyde olduğu kuşkusuzdur. Kitaplar temeldir. Gerçekten keşfettiğim şey bu. İyi filmlerin olduğunu biliyorum ama kitaplar şimdiye kadarki ilk filmler. Mallorca'dan selamlar. .."
"Sonsuza dek kaldırılsın" uyarısı gelmedi ama ben kendi bloğumda kendi yaptığım bir yorumu silerken o uyarı hep geliyordu. Çok iyi hatırlıyorum. Sizin bloğunuzda ise olmadı. Rica ederim, ne demek.
YanıtlaSilBenden de selamlar, saygılar.
Merhabalar bücürükveben.
SilEvet, ben de bu durumu deneyimlemek istemiştim. Bir başkasının blog sayfasında kendi yorumunu silmek istediğin de "sonsuza dek kaldırılsın" uyarı metni gelmiyor, ancak kendi sayfanızda kaldırmak isterken geliyor. Çok teşekkür ederim, size de zahmet verdim, am bu tespit için değdi diye düşünüyorum.
Selamlar.
kitap daha güçlü. gözümüzde ruhumuzda canlandırırız hikayeyi. filmlerde ise hayal kuramayız canlandıramayız, var olanı görürüz, sinemacının hayalini :)
YanıtlaSilMerhabalar deeptone.
SilÖnce ziyaretinize ve değerli yorumunuz ile paylaşıma sağladığınız katkı ve desteğe çok teşekkür ederim. Evet sinemada, hayal kuramıyoruz ve yönetmenin insiyatifine kalıyoruz değil mi? Ama siz, kitapların öyle olmadığını ve bukonuda kitabın anlatım gücü sinemadan üstün diyorsunuz. Tekrar çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar Blogdaşlarım.
YanıtlaSilBu zamana kadar gelen yorumlar neticesinde kitabın anlatma gücü, sinemanın anlatma gücünü bir tık solladı gibi görünüyor. Biraz daha bekleyelim ve ondan sonra son sözü söyleyelim.
Katkı ve destekde bulunan tüm blogdaşlarıma müteşekkirim.
Rica ederim abi sonucu bende merak ettim bekliyorum :)
SilMerhabalar.
YanıtlaSilBazı kişiler kitap okumanın daha faydalı olduğunu savunurken bazı kişiler de film izlemenin beyin üzerinde daha etkili olduğunu savunur. Ancak bu noktada net bir doğru yoktur, her iki medya türünün de beyin üzerinde çeşitli etkileri vardır. Kitaplar ve filmler, insanların eğlence ve bilgi edinme ihtiyaçlarını karşılamada önemli roller oynayan farklı medya türleridir. Her iki medya türünün de kendine özgü faydaları vardır ve beyin üzerinde farklı etkiler yaratır.
Selam ve saygılarımla.
👏👏👏 Çok güzel bir açıklamaydı abi👍
SilMerhabalar SinanGCL.
YanıtlaSilZiyaretinize ve beğeni içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Aslında ikisini de çok seviyorum. Ses ve ışık oyunlarıyla sinemayı, zihnimde yer yer çiçek bahçesi açtıran, bazen de fırtınalar koparan kitap okuma eylemini de. Aslında ağırlıklı olarak kitap tarafından kullanırdım oyumu ta ki İşe Yarar Bir Şey filmini izlememiş olsaydım.. Okurken aynı hissi verir miydi bilmiyorum ama zihnimde görsel olarak çok yer edinmiş olması kendimi iyi hissettiriyor. Sanırım yine de kitabı özümsemek daha çok işime geliyor kendimi daha özgür ve heyecanlı hissediyorum :)
YanıtlaSilMerhabalar Fikir Baloncusu.
SilZiyaretinize ve değerli yorumunuzla paylaşıma sağladığınız katkı ve desteğe çok teşekkür ederim.
Kitap, yazar kadar okuru da işin içine kattığı için kaliteli bir hikaye anlatım yöntemidir, bu sebeple kitaplar zamansızdır. Fakat filme gelince işler değişir… Filmde seyirci, yönetmenin merhametine kalmıştır. Kuralları yönetmen koyar. yönetmen ne görmemizi istiyorsa aynen onu görürüz, yönetmen neyin ne kadarını göstermek istiyorsa aynen o kadarını görürüz. Bu sebeple filmlerde kitaplardaki iş birliği yoktur, buradaki iş birliği seyircinin yönetmene kontrolü vermesiyle olur.
Hal böyle iken, siz de tercihinizi kitaptan yana kullanmış oluyorsunuz. Teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Film izlemeyi de severim ancak bir kitabın yerini tutamaz. Eğer iyi yazılmış bir kitap okuyorsanız onu elinizden bırakmanın imkanı yoktur.. Filmler belli zaman aralığına sıkıştırılmış görsel olarak hitap eden ürünler ancak kitaplar, sizi bir yerden alıp başka bir yere götürebiliyor. Hiç gidemeyeceğiniz yerlere kitaplar sayesinde gidebiliyorsunuz. O yüzden kitaplar öncelikli tercihimdir
YanıtlaSilMerhabalar Mehpare Öğüt Şengüll.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve paylaşıma katkı ve destek sağlayan değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
sizde kitabın anlatım gücünü, sinemanın anlatım gücünden daha üstün görüyorsunuz. Bu paylaşıma yorum yazanların hemen hemen tamamı kitabın anlatım gücünü sinemanın anlatım gücünden daha üstün gördüler.
Sinemadan uyarlanarak kitap yazıldığını hiç görmedik; ama, kitaptan sinemaya çok uyarlama gördük öyle değil mi?
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar,
YanıtlaSilKesinlikle kitaptan yanayım çünkü ben okurken kafamda sınırsız imkan ile canlanıyor satırlar. Oysa sinemanın imkanları son teknolojiye rağmen kısıtlı. Üstelik de oyuncu seçimleri asla benim kafamdakilere benzemiyor hatta ucundan kıyısından bile geçmiyor çoğu zaman. Bu dediklerime istisna olacak filmler vardır elbet ama istisnalar kaideyi bozmaz. Filmini izlemek mi kitabını okumak mı sorusuna kesinlikle kitabını okumak derim. En çok da kitaptaki olay örgüsünü değiştirmelerine gıcık oluyorum kitap uyarlamalarını izlerken. Hatta bu konuda yazarlara da çok kızıyorum. Ben bir kitap yazsam asla değiştirilerek çekilmesine onay vermem.
Merhabalar, Manxcat / KuyruksuzKedi.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Yorumunuzu okudum. Siz de kitaptan yanasınız ve de haklısınız. Kitabı sinemaya uyarlarken senaryosunu okumadan kitabımın sinemaya uyarlanmasına ben de müsaade etmem. Çok keyifli bir yorumdu. Çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
*YORUMLAR SONRA YAYINLANACAK*