Merhabalar.
Her yazımı kaleme alırken dilbilgisi, imla kuralları ile noktalama işaretlerine özen gösteririm. Bu özen gösterme, insanı kuralcı yapıyor ve içinden çıkamadığınız bir durumla karşılaşınca da onun doğrusunu öğrenip yazınıza yansıtmak için saatlerce uğraşıyorsunuz. Bazılarımız da önemsemez, olduğu kadar der ve bildiği gibi yazmaya devam eder.
Yazımın başlığından anlayacağınızı anladınız sanıyorum. Noktalama işaretlerinden yanımda sadece virgül olsun bana yeter! Çünkü meramınızı doğru bir şekilde kaleme almada virgül, çok önemli bir noktalama işaretidir. Onu unutursanız ya da yanlış yere koyarsanız, meramınızı asla doğru anlatamazsınız, yanlış anlaşılırsınız.
Nokta için bir boşluk verirsiniz olur. Soru işareti yerine, soru eklerini zaten kuralı gereği ayrı yazarsınız olur. Şu yaşadığımız ortamda ünleme zaten gerek yok, çünkü anlattığımız her şey, vurguladığımız her konu ünlemlik!.. O halde geriye tek bir noktalama işareti kalıyor o da virgüldür. Sakın, virgül değil mi ya, ne olacak diye virgülü yabana atmayın; virgül bizim her şeyimiz, baş tacımızdır. İnsan farkında olmadan; bir virgülle koca cihanı kazanabildiği gibi, onu kaybedebilir de...
Selam ve saygılarımla.
26 Yorum:
virgül gerçekten de önemli özellikle de bizim dilimiz gibi geniş anlamlara sahip kelimelerle dolu olunca .noktalama ve kelimelerin doğru yazışlara ben de takılıyorum ama çok uzun süre takılı kalamıyorum mevzunun peşinde
Merhabalar Gwen.
Ziyaretinize, paylaşıma katkı ve destek sağlayan değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Benim yeterince zamanım olduğu için, hem bir taraftan öğreniyorum hem de elimden geldiğince doğrusunu uygulamaya çalışıyorum. Bu da benim için keyifli bir uğraş oluyor.
Selam ve saygılarımla.
Tarihin en büyük icadı yazı olsa gerek. Yazı dilini kullanırken belli kurallara elden geldiğince uymamız gerekir. Bu hem kendimize hem muhatabımıza hem de öz Türkçemize saygının bir gereğidir bence. Özellikle sosyal medya ortamındaki yazışmalarda cereyan eden özensizliği çok düşündürücü buluyorum. de/da' ların hangi durumda bitişik hangi durumda ayrı yazılması gerektiğinin bile tam olarak ayırdına varabilmiş değiliz. Dilimize sahip çıkmazsak yaygın yanlışlar giderek normalleşmeye ve daha çok yerleşmeye başlar. Önemli bir konuya dikkat çektiğiniz için çok teşekkürler Recep Bey.
Merhabalar Recep Bey. (Öğretmenim)
Olur ya, bazıları parantez içindeki seslenişimi yanlış algılayabilir, kinayeli yazdığımı düşünebilir. Estağfurullah, içimden gelerek söyledim. Bu ifadeyi , size yazdığım son yorumlarımda da kullandığımı, arkadaşlar bilirler.
Yazım kurallarında; hiç olmazsa sadece virgül kullanmanın, yeterli olmasa da işe yaradığını ne güzel anlatmışsınız.
Aklıma nasılsa, ünlü Sezar geldi. "Sen de mi Brütüs ? " sözü, İnternet kaynaklarında da çok farklı açıklanmış. Ana söyleyişte virgül var. Dilimizde olmayışı bana da doğru geldi. Ama şöyle kullanılsaydı; "Sende mi Brütüs, sen demi Brütüs, sn mi Brütüs... İnternet kaynakları da, zaman zaman denetlenip yenilenmeli sanırım. Dili özenle kullanan tiyatro sanatçılarımıza, gerçek ses ve nefes, diksiyon uzmanlarına selam olsun.
Yüreğinize, gözlerinize, emeğinize sağlık.
Aklıma nasılsa, ünlü Sezar geldi. "Sen de mi Brütüs ? " sözü, İnternet kaynaklarında da çok farklı açıklanmış. Ana söyleyişte virgül var. Dilimizde olmayışı bana da doğru geldi. Ama şöyle kullanılsaydı; "Sende mi Brütüs, sen demi Brütüs, sn mi Brütüs... İnternet kaynakları da, zaman zaman denetlenip yenilenmeli sanırım. Dili özenle kullanan tiyatro sanatçılarımıza, gerçek ses ve nefes, diksiyon uzmanlarına selam olsun.
Yüreğinize, gözlerinize, emeğinize sağlık.
Merhabalar YILDIZ.
Ziyaretinize, paylaşıma katkı ve destek sağladığınız o güzel yorumunuza çok ama çok teşekkür ederim. "Tarihin en büyük icadı yazı olsa gerek" saptamanıza aynen iştirak ediyorum. Çok doğru bir tespit. Yazı dilini kullanırken kurallarına uymaya özen göstermek, çok önemli bir husus. Yazı yazarken karşılaştığım ve içinden çıkamadığım her durumu araştırıp doğrusunu öğrenip yazmaya gayret ediyorum. Hatta bu konuda benim bilgisayarımın yanında bir de aklı defterim vardır; takıldığım ve öğrendiğim her kuralı buraya örnekleriyle not ederim. Benim vaktim olduğu için bunları yapabiliyorum. Zamanı kısıtlı olan ve bu kadar ayrıntıya zaman ayıramayacak olan arkadaşlarım için bir şey diyemem.
Zamanınızı ayırıp blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza tekrar teşekkür ederim. Çok sağ olun.
Selam ve saygılarımla. Kendinize iyi bakın.
"Mektup" etiketli yazınıza, mektup gibi bir yorum yazarak sizi yordum. Ancak; iyi şeyleri de vurgulamak gerektiğine inanıyorum. Her zaman güvenerek baktığım bir kaynak-tr.wikipedia.org- çok yararlı bir açıklama yapmış: Yabancı dildeki yazılım: "Et tu, Brute ", dilimizde "Sen de mi Brütüs ?" olarak yazılıyor.
Teşekkürler.
Merhabalar Makbule Öğretmenim.
Ziyaretinize ve paylaşıma katkı ve destek sağlayan o güzel yorumunuza çok ama çok teşekkür ederim.
Her bireyin bir öğretmenlik yanı vardır. Ama bu öğretmenlik, bugün anlamında kullandığımız öğretmenlik sıfatı gibi değildir. "Sen de mi Brütüs?" Soru cümlesi ile ilgili tartışmaları ben de görmüş ve duymuştum. İşte virgülün nelere kadir olduğunun açık bir ifadesidir.
Yorumunuzu yazarken son parağraf mükerrer olarak yer almış. Önemli değil. Öyle kalsın.
Selam ve saygılarımla. Kendinize iyi bakın.
Merhabalar Makbule Öğretmenim.
Siz yazma zahmetine katlanarak bizi aydınlatan bu güzel öğretici ve bilgilendirici yorumları göndereceksiniz, biz de bu yorumları okumaya mı yorulacağız? Sakın böyle düşünmeyin. Sizin gibi değerli öğretmenlerimizin kaleminden dökülen kıymetli fikir ve görüşlere gönlümüzün ve yüreğimizin kapısı daima açıktır. Brütüs konusuna getirdiğiniz açıklık için tekrar teşekkür ederim. Çok sağ olun.
Selam ve saygılarımla.
uzun cümlelerde virgül kullanmak okuma kolaylığı getiriyor :)
Merhabalar Deeptone.
Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Saptamanıza aynen katılıyorum efendim. Virgül uzun cümlelerde hem okuma hem de anlama kolaylığı getiriyor.
Selam ve saygılarımla.
Yazı yazarken "ve" bağlacınının bir yön değiştirme aracı olduğunu düşünürüm, bu nedenle kullanırken tedirgin olurum. Virgül ise okuma yolculuğunda okuyucuya kısa bir molalar vermeyi ve düşünmeyi salık verir. Virgül ile alakalı yazınızı büyük bir keyifle okudum, teşekkür ederim.
Merhabalar SerefAksoy.
Ziyaretinize ve paylaşıma katkı sağlayan değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
"Ve" bağlacı, bir yön değiştirme aracı olduğu kadar; arkası var, ya da devamı var anlamını da çağrıştırıyor. Virgül için paylaştığınız saptamanız da çok güzeldi. Kalemimize ve gönlünüze sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep bey, çok önemli bir konuya yer vermişsiniz, bir çok yazıdan virgülü kaldırın, anlamını ya yitirir ya da hatalı bir anlam ortaya çıkar. Ayrıca uzun cümlelerde kurtarıcıdır. Paylaşımınız için teşekkürler, saygılarımla.
Güzel ve bilgilendirici bir yazıyı okumak. Virgülün önemini kavramak yazı yazıp duygularını dile getirenler için oldukça önem arz ediyor.
Kaleminize daim olsun.
Selam ve saygılar.
Merhabalar, denizinsarkisi.blogspot.com.
Efendim, hoş geldiniz. Ziyaretinize ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet, noktalama işaretlerimizden virgülün yeri ayrıdır ve tüm noktalama işaretlerinin hepsinden en önemlisi ve en kıymetlisi virgüldür.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar Hüseyin Güzel Hocam, Hoş Geldiniz.
Ziyaretinize ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Noktalama işaretlerimizden virgülün yeri ayrıdır ve eli kalem tutanların en büyük yardımcısı virgüldür.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba,
Önemli bir konuya değinmişsiniz. Konuyla ilgili çok ilginç bir örnek verirlerdi hocalarımız. "Virgülün önemi aklınızdan bir daha çıkmaz," derlerdi.
Oku, baban gibi eşek olma!
Oku baban gibi, eşek olma!
Okuma esnasında, virgülün yarım nefeslik, noktanın ise tam nefeslik boşluk gerektirdiği bilinir. Fakat ürkçe dilbigisi kurallarına göre; mektup benzeri iletilerde hitap kelimelerinden sonra nokta gerekir gibi dursa da nedense virgül yazılması gereklidir.
Selam ve saygılar.
Merhabalar Zeugma, Hoş Geldiniz.
Ziyaretinize ve paylaşıma katkı ve destek sağlayan değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Virgülün öneminden bahsedilirken, derslerde bu örnek sıkça verilirdi.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba
Virgülle ilgili yazdıklarınıza katılıyorum Recep Bey.
Virgül olmasaydı cümlelerde anlam düşüklüğü olurdu bence...
Merhabalar Düş Tasarımcısı, Hoş Geldiniz.
Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet, virgül için düşüncelerinize aynen katılıyor ve teşekkür ederiyorum.
Selam ve saygılarımla.
Virgül konusunda çok haklısınız. Cümlenin tüm anlamı değişiyor.
Merhabalar Derya, Hoş Geldiniz.
Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Noktalama işaretleri arasındaki en önemli noktalama işareti virgüldür. Sadece virgülü kullanarak meramımızı yazabiliriz.
Selam ve saygılarımla.
Ben virgül kadar, noktalı virgülü de çok seviyor ve sık sık kullanıyorum.
Selamlar, saygılar...
Merhabalar, Manxcat / KuyruksuzKedi.
Ziyaretinize ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Noktalama işaretlerinin hepsi önemli ve hepsinin görevleri farklıdır. Tabi bu arada sizin gibi herkesin bir de çok sevdiği ve çok sık kullandığı bir noktalama işareti mutlaka vardır.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep Bey...
Yok, virgülü asla yabana atmıyorum. Benim için çok kıymetlidir. Cümle içinde kullanmayı pek severim.
Size katılıyorum. Cümleye sağladığı anlam bakımından noktalama işaretleri içinde en dikkat edilmesi gerekendir virgül.
Değerli bilgi ve paylaşımınıza teşekkür ediyorum.
Sağlık dolu günleriniz olsun.
Saygı ve selamlar...
Merhabalar Nazlı Toaç.
Bir çiçekle yaz gelmez derler ama, bir virgülle pekala anlaşılır bir cümle yazılabilir.
Virgülü yabana atmadığınıza sevindim.
Selam ve saygılarımla.
Yorum Gönder
YORUMLARINIZ HEMEN YAYIMLANIR