Kur'an'da Başörtüsü


"Kadınlar başörtülerini göğüslerinin üzerine salsınlar." (Nur:24/31) Ayet, göğüs aralarını, başörtüleriyle örtme buyruğunu içeriyor. Ayet, başörtüsünü (hımar) buyurmuyor, fakat onu zikrediyor. Çünkü o, Arap kadınının başını örtme geleneği idi. Nitekim Arap erkeklerinin baş örtme geleneği de sarık idi. Ayet, başörtüsünü açıkca buyurmuyor, ancak Arapların süregelen (geleneksel) bir giysisi olarak onu zikrediyor.

Fakihlerin çoğu, bu geleneğe göre saçın açılmasını haram kılmışlardır. Fakat buyruk ayrı şeydir, zikretmek ayrı şeydir. Bizim fıkhımıza (anlayışımıza) göre haram ve helal kılma konusunda yoruma gereksinim olmayan açık buyruğu alırız.

Buna göre, İslam'ın dürüst ve akılsal duruşu da harhangi bir kız öğrencinin saçları açık olarak fakülteye girmesine bir tereddüdün olmamasını gerektirir. Çünkü ilim öğrenmenin önemi saçı örtmekten daha büyüktür. İslam, ilmi ibadetten üstün tutmuştur.

"Kadınlara söyle üstlüklerini üzerlerine alsınlar." (Ahzab:33/59) ayetine gelince, tefsirciler onun peçe olduğunu söylediler. Bu ise uzak bir görüştür. Ancak kastedilen, kadının giysisi cismini göstermiş olmasın ki kimileri onlara takılmasın.

Cemal el-Benna

Kaynak: Prof.Dr.Hüseyin Atay (Kur'an'a Göre Araştırmalar VI) Sayfa:64

10 Yorum:

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Hayırlı cumalar recep bey.
Ahir zamanda haram ve helaller karışacak diye yazıyor kitaplarda.
Sizin yazınızda bunu çok güzel izah etmiş.
Rızaya muvafık olanlardan oluruz inşAllah.
Saygılar:)

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Bir Kase Lezzet, Hoş Geldiniz!

Blog sayfama yaptığınız ziyaretle birlikte konuyla ilgili görüşlerinizi paylaştığınız o güzel ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

Selam ve dualarımla.

Mahalle Dayısı! dedi ki...

Merhabalar, Konuyla ilgili pek fazla Kuran'a dayalı bilgim yoktu teşekkürler..

Unknown dedi ki...

recep bey,çok iyi vurgulamışsınız aradaki farkı ama görmek isteyene tabiki... sevgiler...

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Mahalle Dayısı!, Hoş Geldiniz!

Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

Selam ve dualarımla.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Aysun Ercan Karakaş, Hoş Geldiniz!

Blog sayfama yaptığınız ziyaretle birlikte Konuyla ilgili düşüncelerinizi paylaştığınız o güzel ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

Selam ve dualarımla.

Adsız dedi ki...

Kur-an tek gerçek,
kişilerin doğruları ise değişkendir Recep Bey..
O yüzden herkesin fikir ve görüşlerine saygı duymak, en güzeli bence..

Sevgi ve saygılarımla,
mutlu hafta sonları olsun efendim:-)

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Destiny, Hoş Geldiniz!

Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi açıklayan o güzel ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

Selam ve dualarımla.

Sulemmutfak dedi ki...

Recep bey, bugunun Turkcesi ile herkesin anlayacagi sekilde anlatim seklinizi cok begeniyorum. Keske Kuran ogretimi bu sekilde yapilsa. Daha ileri goruslu ve de dinine bagli olurdu vatanimiz diye dusunuyorum. Tesekkurler.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Sulemmutfak, Hoş Geldiniz!

Blog sayfama yaptığınız ziyarete ve konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi içeren o güzel ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

Selam ve dualarımla.

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ HEMEN YAYIMLANIR