Renkli Dünya

 
Ortaokul öğrencisi iken, her hafta alıp okuduğum Doğan Kardeş dergilerim gibi, Renkli Dünya dergilerimi de zamanında ciltleyip saklamıştım. Ancak zamanla hem Renkli Dünya, hem de Doğan Kardeş dergilerimi kaybettim. İnternette yaptığım uzun bir araştırma sonucu nihayet Renkli Dünya dergisinin 30 Aralık 1968 tarihli 7. sayısına içeriğiyle birlikte muhafaza edildiği "Çizgi Diyarı" isminde platforma üye olmak suretiyle ulaştım.
Resme Tıklayıp büyülterek içeriği okuyabilirsiniz.

Neden durup dururken Renki Dünya dergisini hatırladığıma gelince; Blogger arkadaşlarımızdan ZEUGMA,'nın "Troya'nın Atları ve At Başlı Testi" yazısını görüp okuduktan sonra, ben de ilk defa Troya Savaşı ile ilgili ilk bilgilerimi söz konusu dergiden öğrendiğimi hatırladığım için böyle bir arayışa yöneldim ve dergiyi de iç sayfaları ile birlikte temin etmekle birlikte sizlerle paylaşmaya karar verdim. 
Resme Tıklayıp büyülterek içeriği okuyabilirsiniz.

2004 yılında çekilen Troy filmi,  Homeros'un İlayda destanına uygun bir şekilde çevrildiği anlaşılmakla birlikte bazı değişiklikler de yok değil. Ancak, söz konusu Troya Savaşı Renkli Dünya dergisinde de çok değişik bir şekilde ele alınmış. Dergide anlatılanlar ile filmde anlatılanlar ve İlyada destanında yer alan bilgiler arasında ufak tefek değişiklikler kendini gösteriyor. 

Resme tıklayıp büyülterek içeriği okuyabilirsiniz.

Benim bu dergide aklımda kalan en belirgin olay, Aşil'in oğlu tarafından Hektor'un oğlunun bacaklarından tutularak sarayın duvarlarına çarpmak suretiyle öldürülmesidir. Filmde böyle bir sahneye yer verilmemiş olup, Hektor'un karısı ile birlikte çocuğu da gizli bir geçitten geçerek Truva'yı terk ediyorlar. Ne filmde ne de İiyada destanında Aşil'in oğlundan bahsedilmiyor.

İlyada destanında Aşil'in Hektor'u öldürme nedeni çok sevdiği öldürülen dostu Patraklos'un öcünü almak içindir. Oysa filminde yeğeni, Aşil'in zırhını giyerek savaşa katılıyor ve Hektor tarafından öldürülüyor. Dergide ise, Aşil ancak topuklarından okla vurulursa ölebileceği için, Truva prensi Hektor'un kardeşi Paris tarafından okla topuğundan oklanarak öldürülüyor.  

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. ne güzel bir şey yapmışsınız, çocukluğunuzdaki dergiyi bulmak, renkli dünya duymadım da doğan kardeş duydum, gördüm, sahaflarda çok var doğan kardeş dergisi, ben de dedem için radyo haftası adlı dergiyi buldum sahaflarda, alıp götürdüm ona :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. deeptone.
      Her iki dergide benim ortaokul öğrenciliğim sırasında yayın hayatında olan dergilerdi. Her iki dergi de gerçekten çok güzeldi. O zamanlar bilgisayar teknolojisi olmadığı için bizler de bu tür dergilerle ve Teksas, Tommiks gibi İtalyan ürünü çizgi romanları okurduk. Değerli yorumunuzla paylaşıma yaptığınız katkı ve ziyaretiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Merhaba Recep Bey,
    Dergiyi merak etmiştim aslında. Burada gördüğüme çok sevindim. İyi ki arayıp bulmuşsunuz. Araştırmacı özelliğe sahip olmak her zaman iyidir. 1968 yılında basılan bir dergi olarak oldukça kaliteli buldum. Yazım dili gayet anlaşılır, çizimler harika ötesi.
    Evet, söylediğiniz şekilde destanın akışında bazı değişik kesitler var ama üç aşağı beş yukarı aynı kapıya çıkıyor. Bu arada değişik bir bilgi daha vereyim: Aşil'in ölümsüzlüğünün bozulduğu topukla ilgili tıp diline girmiş bir terim var. İsmi AŞİL TENDONU.
    Çok güzel bir yayın, çok güzel bir sürpriz oldu. Keyifle okudum. Çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. ZEUGMA.
      Aşil Tendonunu ben de duymuştum. 54 yıllık bir derginin hiç örselenmeden bu zamana kadar, nasıl bu kadar yeni kaldığına ben de hayret ettim. "Çizgi Diyarı" isimli bu dergi platformunda daha başka dergileri de bulabiliyorsunuz.

      Alman filozof Ludwig Feuerbach'ın Tanrıların Doğuşu isimli kitabında İlyada destanına yer vermesinin sebebi ise, Truva Savaşı'nın kahramanlarının Tanrılarla olan münasebetleri ve Tanrıların davranışları nedeniyledir.

      Truva oldum olası benim ilgi alanımda olan bir tarih sayfasıdır. 2004 yılında çekilmiş olan film de çok güzel, her sahnesini ezberlediğim bu filmi kaç kez seyrettiğimi hatırlamıyorum bile.

      Gerçekten insanları geçmişe ulaştıran ve o anı insanlara yaşatan bir zaman makinesi olsaydı, ne güzel olurdu. Şimdi mevcut teknolojilerle biz bunu yapabiliyoruz, ama o kadar gerilere yine gidemiyoruz. Bundan tam 3 bin yıl öncesine gitmek ve yaşanmış şeyleri bir film şeridi gibi izlemek, ne kadar enteresan olurdu.

      Sil
  3. Özel not: Recep Bey klavyeniz hep İlayda diye basmış. İsterseniz o kısımları İlyada diye düzeltin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb.ZEUGMA.
      Çok teşekkür ederim. Düzelttim. Destanın adı İLAYDA, ancak ben klavyede yazarken hafızam ve parmaklarım İLAYDA'ya gidiyor. Ben de okuduğum paylaşımlarda böyle yazım hatalarını sahibine bildiririm. Bu durum, duvarda eğri asılmış bir tabloyu düzeltme işi gibidir. Dikkatiniz ve uyarınız için tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  4. Merhaba Recep Bey;

    Tanıdığım ve abimin arkadaşı olan büyüğümüzün de benzer bir kitap koleksiyonu vardı. Tommiks, Teksas tarzı yayınlar:) Çocukken onlara akşam oturmasına gitmek için can atardım:) Beni sevdiği için her gidişimizde bana çıkarırdı onları, sağolsun:) Dergi ve film arası farklılıklar olsa da güzel bir paylaşım olmuş. Saygılarımla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. SzgnBsl.
      Teksas, Tommiks gibi çizgi romanlarını da çok okuduk o dönemlerde. Ailelerimiz onları okumamıza izin vermezlerdi, ders kitaplarının arasına yerleştirir okurduk. İşte şimdi de cep telefonlarımızla aynı şeyi yapıyoruz.

      Teksas ve Tommiks gibi çizgi roman dergileri boş şeylerdi, ancak Doğan Kardeş, Renkli Dünya, Bilim Teknik vs. dergiler aynı birer ansiklopedi gibi faydalı ve bir ders kitabından da çok öte dergilerdi. Ben bu dergilerden çok şeyler öğrendim.

      Truva Savaşı ve Homeros'un İlyada destanı gerçekten incelenmesi gereken çok değişik bir tarih sahnesi. Tarihe olan ilgim nedeniyle, bir ulusla, bir dinle, özellikle Yunan ve Latin uygarlığıyla ilgili mitlerin, söylencelerin tümü hakkında bilgi veren mitoloji kaynaklarını araştırmayı da çok seviyorum.

      Sil
  5. Ahhh, ben çocukluğumdaki dergilerimin hiçbirini saklayamadım. O kadar üzgünüm ki, o kadar pişmanım ki....Doğan Kardeş her sayısını okurduk, Tom Miks, Teksas tüm sayılarını okuduk, hele kız çocukları için Tina vardı ki, ona sahip çıkmıştım ama Ankara'dan İStanbul'a taşınırken ne olduysa gelmedi İstanbul'a, rahmetli anneme sordum "Tina'larım nerede?" bilmiyorum, rahmetli babama sorardım "Bilmiyorum" ama tahminim ya annem attı :( kalabalık etmesin diye ya da kamyonda kaldı vs. bilemiyorum:( çok yanarım Tina'larıma. Tam 14 koca ciltti. Her ay bir cilt alırdım. Çok güzel çizgi romanlar ve hikayeler olurdu ayrıca zamanın pop grupları, sanatçıları ile ilgili magazin, bulmacalar vs. de vardı. Elime alınca saatler geçerdi o kadar severdim ki Tina'larımı rüyamda bile aradığımı gördüm, Ank. evin çatıkatındaymış filan....velhasıl hâlâ 14 cilt Tina'mın başına ne geldiğini bilmiyorum, rahmetli annem vaktiyle Tom Miks'lerimizi balkondan atmıştı kızıp:))))o yüzden yine attı mı acaba diyorum...sonradan sahaflarda birkaç tane buldum ama benim değillerdi...aynı tadı vermediler....benimkiler tertemiz, pırıl pırıldı. Çok yazık oldu:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. bücürükveben.
      Tina dergisini de hatırlıyorum. Daha çok kız çocukları okurdu ve onlara yönelikti sanki bu dergi. Bu dergi de haftalık yayınlanan bir dergi olsa, yılda 52 adet fasikül eder. Sizin ki tam 14 cilt olduğuna göre, kim bilir kaç yıllıktı. Renkli Dünya dergisinin yayın hayatı pek fazla sürmedi sanıyorum. Ama Doğan Kardeş ve Bilim Teknik dergisi uzun yıllar yayın yaptılar ve Bilim Teknik Tübitak'ın olduğu için hala yayınlanmaya devam ediyor.

      Teksas ve Tommiks çizgi romanları o dönemlerin ders kitapları arasında gizli gizli okunan dergilerdi. Bu dergiler boş şeylerdi ama, Renkli Dünya, Doğan Kardeş, Bilim Teknik çok güzel ve yararlı dergilerdi. Ben bu dergilerden çok güzel şeyler öğrendim. Genel kültürümü bu dergilere borçluyum.

      Tina dergilerinizi kaybettiğinize üzüldüm doğrusu, çünkü ben de Renkli Dünya ve Doğan Kardeş dergilerimi kaybetmiştim. Bu dergiler, şimdi bizim yanımızda değerine paha biçilemeyen bir hazine kıymetindedir.

      Sil
    2. Merhaba Recep Bey,
      Evet haklısınız, 52 fasikül eder, her hafta çıkardı çünkü ben haftalık almaktansa aylık cilt halinde olanı alırdım daha keyifliydi okumak. ÜSt üste konunca belki bir metre buluyordu yanlış hatırlamıyorsam. Hakikaten paha biçilemez, hazine verseler istemem o 14 cilt Tina'mı bulsam onu isterim. Ölünce eğer gerçekten öteki dünya varsa, anneme soracağım acaba Tinalarımı sen mi atmıştın diye çünkü öteki dünyada sanırım gerçeği söyler artık:)))))
      Selamlar, saygılar.

      Sil
    3. mrhb. bücürükveben.
      Anneniz sağ iken, Tina dergilerinizi sormuş muydunuz? Ben nasıl kaybettiğimi biliyorum. Ben o zamanlar ciltlediğim dergileri sevdiğim birine vermiştim. Onda öylece gitti. Ne zaman ki, yaş kemalini buldu ve yaşlandım. İşte o zaman insan nostaljik şeylerin peşine düşüyor. Neden o yaşlarda hiç umurumuzda bile değildi?
      Elbette ahirette annenize bu konuyu sorabilirsiniz, o da size gerçeği söyler.

      Sil
  6. Doğan Kardeş sanırım bir kuşağın bilgili yetişmesinde en etkili olmuş dergidir.
    Ben de iki cilt Tina kaybettim. Sahaflarda hep gözlerim arar.
    Çocukluğumu hatırlattınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. tülin.
      Sizin de değindiğiniz gibi Doğan Kardeş, Renkli Dünya, Bilim Teknik, Tina gibi dergiler o dönemin çok güzel ve kıymetli dergileriydi. Kolay değil, aradan tam 54 yıl geçmiş. "Çizgi Diyarı" platformunda bu tür dergilerin fasiküllerine içerikleriyle birlikte ulaşabiliyorsunuz. Ben Renkli Dünya dergisine ulaştığıma göre herhalde diğer dergilerin fasiküllerine de ulaşılabilir diye tahmin ediyorum. Yine bu platformu ziyaret edip diğer dergilere de bir bakayım bakalım, tüm dergiler için aynı şey geçerli mi?

      Ben de Doğan Kardeş dergisi çok aradım ve sahaflarda aradığımı buldum.

      Truva, gerçekten araştırılması ve incelenmesi gereken bir tarih olayı. Bundan tam 3 bin yıl geriye gidip, efsanelerle dolu bu mitolojik olayı tüm yönleriyle öğreniyorsunuz.

      Sil
  7. Hikayeyi tekrar dergiden okumak zevkli oldu. Eski dergi ve kitaplarımdan benimde hiç kalmadı. Her taşınmada bir kısmı gitti. Çok eski üç tane çocuk romanım var Milliyet Yayınlarının. Yaprakları sararmış duruyor ,vermeye kıyamıyorum:)
    Derginin fiyatı 150 kuruş. Vay vay, herçocuğun her hafta dergi alabildiği yıllar. Tabi şimdi teknoloji var onların yerine ama ona her çocuk zor ulaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. *mehtAp.
      Gerçekten insanın bundan 54 yıl önce sahip olduğu kitap, dergi, doküman, belge türü bir kaynağa ulaşması heyecan ve mutluluk verici bir olay.

      O zamanlar biz çok fakir bir aile olmamıza rağmen, Renkli Dünya ve Doğan Kardeş dergilerinden her hafta olmasa da ara ara alabiliyordum.

      Şimdiki dergilere güç yetmiyor. Her bir fasikülü kitap fiyatına. Şimdi de durumumuza uygun bir edebiyat dergisi alıp okuyabiliriz, ama gerçekten benim bütçeme göre çok pahalı.

      Sil
  8. Haftaya bu yazıyla başlamak bana iyi geldi. Dergiler bizim zamanımızda çok değerliydi. Yayınladığınız sayfaları tek tek büyütüp, okudum.
    Filmi izlemiştim ve dediğiniz gibi orda Aşil' i daha şefkatli gösteriyordu ve oğlu da yoktu. Belki de başroldeki kişiyi daha sempatik göstermek miydi maksatları bilemedim.
    Ama çok keyifli bir yayındı, emeğinize sağlık.
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  9. Geçmişe arada gitmek iyidir. Bu tarz yayınlarla karşılaşmak insanı başka dünyaya götürüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. Turgay Aksoy.
      Okuma listesinde sörf yaparken, sizin de geçmişe gitmekle ilgili bir yazınızı okumuştum. Evet geçmişe arada bir gitmek herkese iyi gelir, ancak sizin kendi paylaşımınızda da dile getirdiğiniz gibi, tadını kaçırmamak şartıyla.

      Katılımınız ve katkınız için çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  10. Filmde anlatılan bambaşka bir olaydı gerçekten de , ama o da çok güzeldi yazılanlar da birbirini çok tutmasa da ortak noktaları doğru destan kabul edebiliriz sanırım, platformu merak ettim bakacağım bu gece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. Ahmet Ozan.
      Öyle sanıyorum ki, 2004 yılında çevrilen Troy filmi İlyada destanına biraz daha uygun çevrilmiş gibi. Şimdi söz konusu destanın tamamını okumadım. Sadece elimde Alman bir filozofun "Tanrıların Doğuşu" adlı incelediğim kitapta yer yer destana atıf yapılarak, ya da referans gösterilerek Truva savaşında adı geçenler ile bunların Tanrılarla olan münasebetlerine yer verildiği için İlyada destanıyla ilgili bazı bölümler hakkında bilgi sahibi oldum.

      Sil
  11. Recep Bey ne güzel paylaşımınız, bizi çocukluğumuza götürdü. Tina Dergisini hatırlamıyorum. Ama Doğan kardeşle Çocuk Dünyası dergilerini hatırlıyorum. Ne güzel bizim çocukluğumuzda okuyup yaş alınca hatırladığımız dergilerimiz vardı. Şimdiki çocuklar acaba neyi hatırlayacaklar? Emeğinize sağlık. Esenlikler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. Hanife Mert.
      Bence biz, şimdiki çocuklardan daha şanslıyız. Bizim hatırlayabileceğimiz dergilerimiz, kitaplarımız, sokak oyunlarımız vs. güzel şeylerimiz var. Ama onlar sadece bilgisayar ve cep telefonu hatırlayacaklar. Kağıt kokusu, sokak kokusu, elektronik cihaz kokusundan çok daha iyidir.
      Katılımınız ve katkınız için teşekkür ederim.

      Sil
  12. Ben hiç duymadım ne büyük bir kayıp 🥺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. EsTen.
      1968 'li yıllarda ortaokul öğrencisiyseniz, gerçekten kayıp. Çünkü bu yıllarda ortaokul öğrencilerinin hepsi Renkli Dünya, Bilim Teknik ve Doğan Kardeş dergilerini bilirler.
      Paylaşıma yapmış olduğunuz katkınız ve katılımınız için teşekkür ederim.

      Sil
  13. Filmini izlemiştim ben de. Böyle destansı anlatımlar kaynaktan kaynağa bazı değişiklikler gösterebiliyor. Bizi eskilere götüren, çok güzel bir paylaşım olmuş Recep Bey. Emeğinize sağlık. 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb. YILDIZ.
      Yaş ilerleyince insan böyle eskilere düşüyor işte. Homeros'un İlyada destanı ne diyorsa, doğrusu da odur. Çünkü bundan tam 3 bin yıl önce yaşanmış bir savaşın konusunu anlatıyor ve tek yazılı kaynak ve belge bu destan, tabi arkeolojik kazılarda elde edilen nesneleri saymazsak.
      Paylaşıma yapmış olduğunuz katkınız ve katılımınız için teşekkür ederim.

      Sil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*