Mustafa Kemal Atatürk iyi bir komutan, iyi bir devlet adamı olmasının yanında; araştıran, inceleyen ve çağındaki bilimsel gelişmeleri yakından izleyen iyi bir aydındır. Okuyup incelediği kitaplar arasında başta Kur'an ve hadis kaynakları olmak üzere İslam'la ilgili eserler de önemli bir yekun tutmaktadır.

O'nun Kur'an'a olan ilgisinin yanında Hz. Peygambere olan takdir ve hayranlığı bilinen bir gerçektir. Cumhuriyetle birlikte kendisine hedef olarak seçtiği ülkeyi çağdaş medeniyet düzeyine ulaştırmak için çaba sarf ederken de, dine ve din hizmetlerine olan ihtiyacı göz ardı etmediğini görüyoruz. Cumhuriyetin ilk kurumlarından biri olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuruluşu sırasında ve yine TBMM'ce özel ödenek ayrılmak suretiyle Kur'an tefsiri ve hadis tercümeleri yaptırma kararı alınırken, Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı makamında oturduğunu hatırlarsak konu daha iyi anlaşılacaktır.   

"Dinimiz akla, mantığa ve hakikate uygun bir dindir." diyen Ulu Önder'i ölüm yıldönümünün 73. yılı münasebetiyle rahmetle ve minnetle anıyoruz.


Kısmi Alıntı: Diyanet Takvimi