İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Gençlik Forumu'nun 'Hocalı İçin Adalet' başlıklı uluslararası kampanyası çerçevesinde Hocalı katliamını anlatan fotoğraf ve resim sergisi Taksim'de sergilenmeye başladı. Hocalı katliamını gözler önüne seren sergi, 19 Şubat'a kadar gezilebilecek.


Rusya'nın 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğini alan Ermeni güçleri, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri sivilleri toplu şekilde katletti. Hocalı'da 106'sı kadın, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledildi. 150 kişi kayboldu. 487 kişi ağır şekilde yaralandı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemede; insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görüldü.


Sergi öncesi düzenlenen konferansta İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Eğitim Araştırma ve Medya Departmanı Genel Müdürü Nebat Karakhanova'nın açılış konuşmasının ardından Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, Türk Dili Konuşan Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili ve İreli Gençler Teşkilatı Başkanı Jeyhun Osmanlı, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynelov birer konuşma yaptı.


Kürsüye gelen Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, dünyanın Hocalı katliamı konusunda çok az şey bildiğini ifade ederek, düzenlenen toplantı ve resim sergisinin önemine vurgu yaptı. Babayev, Ermenilerin Azeri halkını Hocalı'da hunharca katlettiğini dile getirdi. Intıgam Babayev, Hocalı'nın bir soykırım olduğunu, bunu dünyaya anlatmak için gençlere büyük işler düştüğünü ifade etti.

"Biz hepimiz Ermeniyiz" Diyenlerin vicdanlarına sesleniyorum.

"Biz hepimiz Hrant Dink'iz" Diyenlerin vicdanlarına sesleniyorum.

Acaba bugün de "Biz hepimiz Ermeni'yiz" ya da "Hrant Dink'iz" Diyebilecekler mi?