Cahit Sıtkı Tarancı : 1910 -1956 |
Ölümsüz şiirlerin kalemi, Türk dilinin sevgilisi şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı'nın en çok bilinen, ezberlenen, akıllarda yer edinen, her katıldığı toplantıda kendisinden okunması istenen "Otuz Beş Yaş" şiiri üzerinde herkesin kafasını yoran ve herkesçe merak edilen iki dizesi üzerine biraz sizlerle sohbet etmek istiyorum. Bilmiyorum, sizin de bu şiiri okurken; bu iki dize hiç ilginizi çekti mi, kafanızı yordu mu, merak ettiniz mi?
Herhalde hatırladınız değil mi, okuyanların kafasını yoran ve merak ettikleri bu ilk iki dizeyi?
"Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder"
"Dante gibi ortasındayız ömrün"
Şairin, birinci dizede bir insana yetmiş yıl ömür biçtiğini pekala anlayabiliyoruz. Ama bu "Dante" nedir, kimdir? Hiç merak edip araştırdınız mı? Dahası şair neden Dante'yi ömrün tam ortasına koymuş?
Yaptığım araştırmalar sonucu kendisi gibi şair olan Şinasi Özdenoğlu bir anekdotunda şiirle ilgili, şair ile arasında geçenleri şöyle anlatmaktadır:
"Cahit ağabey cebinden çıkardığı kağıda, el yazısı ile yazılmış 'Otuz Beş Yaş' şiirini, işte burada, "Şükran Lokantası"nda bana okumuştu. Tarancı, şiirini beğenip beğenmediğimi sordu. Çok beğendiğimi söyledim. Neden 'Otuz Beş Yaş' ? Başka bir isim düşünemez miydiniz? diye sordum.
Şairin bana verdiği cevap şöyle olmuştu:
Dante'nin 'Divina Commedia'sını Fransızcasından okudum. Bu yapıtın beni etkilediğini söylemeliyim. İtalyan şairi; insan ömrünü 70 yıl varsaymış, ünlü eseri (Ahirete yapılan bir yolculuğu anlatan ilahi komedya) 'Divine Commedia' yı 35 yaşında yazmaya başlamıştır. Ve Dante, ilk dizesinde 'Hayat yolunun ortasında' diye başlıyor başyapıtına... Ben bu girişi çok beğendim ve şiirime işte bu nedenle 'Otuz Beş Yaş' şiiri dedim..."
Yukarıdaki anekdottan anlaşılacağı üzere Dante'nin bir İtalyan şairi olduğunu, normal bir insan ömrünü 70 yıl olarak kabul ettiğini ve Dante'nin ünlü eseri 'Divine Commedia'sını 35 yaşında yazmaya başlamakla birlikte bu yaşın da hayat yolunun ortası olarak kabul ettiğinden etkilenerek, hem şiirine "Otuz Beş Yaş" ismini verdiği hem de bu konuyu şiirindeki ilk iki mısraya taşıdığını öğrenmiş olduk.
Şiirlerinde biçime ve forma da önem veren şairin bu şiirinde kullandığı form da ismine uygun olsun diye her kıtası beş satır olan yedi kıtadan müteşekkildir.
26 Yorumlar
Gerçekten çok ilginç bir hikayesi varmış. Çok sevdiğim bir şiirir, hatta Hümeyra şarkı olarak da okumuştu yanlış aklımda kalmadıysa, ama Dante ile ilgisini bilmiyordum, İlahi Komedya'yı okumadım ama şimdi o da aklıma düştü.
YanıtlaSilÇok teşekkürler böyle ilginç bilgilerle hem aydınlanıyoruz hem de keyifle okuyoruz.
Selamlar...
Merhabalar Bücürük ve Ben, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretinize ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Benim hep ilgimi çekmişti "Dante". Hatta yanlış hatırlamıyorsm bir ara kadınlarımızın tığ ile elde ördükleri "Dantel" bile aklıma gelmişti. Ama araştırdım ve sonunda şiire konu olan "Dante"nin hikayesini öğrendim.
Benim gibi merak edenlere de faydam olsun diye blog sayfamda yer verdim.
Malumunuz artık siyaset-güncel ve gündem konulara yer vermek yok! Kültür ve sanat ağırlıklı konulara devam...
Selam ve dualarımla.
Yazinizi okumaya basladigimda biryerlerden animsiyorum ama nereden dedim? Okudukca hatirladim, evet ortaokulda edebiyat ogretmenimiz anlatmisti. Ama unutmusum!!! Hafizam tazelendi tesekkurler...
YanıtlaSilGuzel bir yazı. Emeğine sağlık. Her yaş güzeldir. İnsanlık insanlığa hizmet ettiği sürece güzeldir. Her yaşta insana zulüm değil iyilik yapılmalıdır. Sanatçıları, şairleri, yazar çizerleri, düşünürleri korumasını bilmeliyiz. onlar okuyup yazdıklarını anlamasını da.
YanıtlaSilselam ve saygılar.
teşekkürler
YanıtlaSilBen lisedeyken araştırmıştım neden Dante gibi diye :) Çok güzel bir şiirdir 35 yaş şiiri. Benim 35'e daha yolum var; ama illa ki hepimiz her yaşı ve ölümü tadacağız. Bu vesile ile de hatırlamış olalım... Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilMerhabalar Mevlüde Türk, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Geniş soluklu bir şiir olan "Otuz Beş Yaş" şiirinde ölüm gerçeğini filozafça, yüksek sesle sorgulayan "ölüm" temasını şiirlerine en çok taşıyan şairlerimizden Cahit Sıtkı Tarancı Diyarbakır'lıdır.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Hüseyin Hocam, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Şiirleri okuyup geçiyorz, ama üzerinde hiç dülşünmüyoruz. Oysa okuduğumuz şeyler bizi düşündürmeye, gerekirse araştırmaya sevk etmelidir.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Kedili Evin Tarzı, Hoş geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Şiirler okunsun ve üzerinde düşünülsün diye yazılmışlar. Sanatçılar toplumun sesi olmak için ellerinden geleni yapmışlar, ama bizler toplum olarak aynı şekilde geri sanatçılarımıza dönmemişiz.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Kalemderi, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
En azından lise tahsilini yapanlar "Otuz Beş Yaş" şiirinin neden,nasıl ve nerede yazıldığıyla ilgili hikayesini hatırlayabiliyorlar. Ama ben fiilen liseyi okulda okuyamamıştım. Ben de dışarıdan bitiridim. İşte okulu bizzat okulunda okumanın faydaları. Siz bu şiirin öyküsünü biliyorsunuz, ama ben bilmiyordum.
Selam ve dualarımla.
Valla Recep Bey size bir kez daha can ı gönülden saygılarımı takdim etmek istedim. Azmetmiş, liseyi dışarıdan okumuşsunuz ve böyle donanımlı, kültürlü, uygar bir insan olarak aramızdasınız. Çoğu zaman ben dahil yüksek tahsil yapmış olanları bile cebinizden çıkaracak kadar ince ve saygılı birisiniz ayrıca. Tebrik ediyorum sizi.
YanıtlaSilMerhabalar Kalemderi, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Değerli Kalemderi, bu iltifatınız karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok teşekkür ederim. Efendim, bu sizin iyiliğinizdir. İyi insanların arasında kötü insanlar erir yeniden hamurlaşır, yoğrulur ve yeniden pişer. Bizler iyi olalım, iyi örnek olalım ki, bize bakanlar da bizim aramızda iyi olabilsinler. Tekrar teşekkürlerimi iletir, her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim. Sağolun, varolun.
Selam ve dualarımla.
Çok sevdiğim şairin kendi ile özdeşleşmiş çok sevdiğim harika şiiri "35 yaş" dante gibi ortasındayız ömrün .Bilmiyordum İtalyan şair Dante'den etkilendiğini bu güzel bilgi ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.Huzurlu hafta sonlarınız olsun...
YanıtlaSilMerhabalar Vişnap Macide, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Evet ben de "Dante"yi sonradan öğrendim. Ölüm temasını şiirlerine çokca taşıyan bir şairimizdir. Kendisi de zaten çok yaşamamış. Vefat ettiğinde 46 yaşındaymış. Allah rahmet eylesin.
Selam ve dualarımla.
Çok sevdiğim şairlerdendir Cahit Sıtkı Tarancı...Yolun yarısı 35 demiş ama Cahit Sıtkı,46 yaşında ,çok genç diyebileceğimiz bir yaşta ölmüş ne yazık ki....Yaşama sevinci doludur oysa,ölümden korkmaktadır ve çoğu şiirinin teması da budur...Madem öyleyse şairi şiiriyle analım:
YanıtlaSilBEN ÖLECEK ADAM DEĞİLİM
Kapımı çalıp durma ölüm,
Açmam;
Ben ölecek adam değilim.
Alıştım bir kere gökyüzüne;
Bunca yıllık yoldaşımdır bulutlar.
Sıkılırım,
Kuşlar cıvıldamasa dallarında,
Yemişlerine doymadığım ağaçların,
Yağmur mu yağıyor,
Güneş mi var,
Farketmeliyim
Baktığım pencereden.
Deniz görünmeli çıksam balkona.
Tamamlamalı manzarayı
Karlı dağlarla sürülmüş tarlalar.
Ekmekten olamam doğrusu,
Nimet bildiğim;
Sudan geçemem,
Tuzludur teneffüs ettiğim hava.
Ya nasıl dururum olduğum yerde,
Öyle upuzun yatmış,
İki elim yanıma getirilmiş,
Hareketsiz,
Sükûta râmolmuş;
Sanki devrilmiş bir heykel?
Ellerim ne der sonra bana?
Soğumuş kalbime ne cevap veririm?
Utanmaz mıyım ayaklarımdan?
Kalkmalıyım,
Dolaşmalıyım,
Sokaklarda, parklarda.
El sallamalıyım
Giden trenlere,
Kalkan vapurlara.
Bilmeliyim,
Gölgelerin boyundan,
Saatin kaç olduğunu...
Islık çalmalıyım.
Türkü söylemeliyim
Yol boyunca,
Keyfimden ya hüznümden.
Geçmiş günleri hatırlamalıyım,
Dalıp dalıp akarsuya,
Hayaller kurmalıyım,
Güzel geleceğe dair.
Yanımdan geçenler olmalı,
Selâm almalıyım;
Robenson'u düşünmeliyim,
Garipliğini:
Şükretmeliyim
İnsanlar arasında olduğuma.
Nedir ki eninde sonunda ölüm?
Ayrı düşmek değil mi aşinalardan?
Kapımı çalıp durma ölüm,
Açmam;
Ben ölecek adam değilim. : CAHİT SITKI
Merhabalar, Diktim Diktim Giydim, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve şiire katkı sağlayan değerli yorumunuza ve şairden paylaştığınız "Ben Ölecek Adma Değilim" başlıklı şiiri için çok teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Merhaba,yayın konunuz için sizi kutlarım .İnsan yaşamı boyunca elbetteki bilmediği görmediği şeylerle karşılaşıyor ve sayenizde dante nedir kimdir öğrendim çok teşekkürler kaleminize yüreğinize sağlık.saygılar
YanıtlaSilMerhabalar Aysel Melike, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Efendim, hepimizin bilmediği o kadar çok şey var ki, en azından bildiğimiz ve hatırımızda olan şeylerin eksikliklerini gidersek o bile yetrli olur kanısındayım.
Selam ve dualarımla.
Hic bilmedigim ve dikkatimi cekmeyen bir konuya deginmissiniz.
YanıtlaSilTesekkur ederim.
Aman canim arti omur uzadi diyenlerede selam ederim
Kayinpederinn hastaligina pek uzulen anne
Merhabalar Oğlak Kızları, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Kayınpederinize acil şifalar dilerim. Selam ve dualarımla
yani 35 yaşından sonra farkındalık yaşamaya başlamış bir üstadın ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın ne demek istediğini şuan anladım verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim Recep bey iyi geceler..
YanıtlaSilMerhabalar Gülçin ve Şifali Eller, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Şiirlerimizle ilgili böyle bilinmeyen yönlerini açığa çıkarmak ve onları şiir severlerle paylaşmaktan mutlu oluyorum.
Selam ve dualarımla.
Şiiri belki defalarca okudum ve duydum. Ama öylesine okumuşum işte hiç düşünmedim bu açıdan verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Genel kültür oldu bu bilgi de bize.
YanıtlaSilSaygılarımla...
Merhabalar Cocuklu Hayat, Hoş heldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Efendim, ben de bilmiyordum, ama merak ediyordum ve öğrendim. Öğrenince de benim gibi merak edenlere yardımcı olmak istedim. Birilerine faydalı olabildiysem ne mutlu bana!
Selam ve dualarımla.
Merhabalar hocam
YanıtlaSilÇok güzel bilgiler bunlar
en güzel yaş 35miş :))
selam ve dualarımla
Merhabalar Siyah Kuğu, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
70 yıllık bir ömre göre öyle.
Selam ve dualarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*