Merhabalar.

Memuriyet hayatımda personelin maaş, tahakkuk ve özlük işlerine mesai harcamış, emekli bir memur olmam hasebiyle gündemin siyasi tartışma konusu olan 3600 EK GÖSTERGE masalına açıklık getirmek üzere bazı detayları sizlerle paylaşmakta fayda mülahaza ettiğim için hazırladığım bilgileri burada istifadenize sunuyorum.

Devlet memurlarının aylıklarının hesaplanmasına esas teşkil eden aylık göstergeler; 657 SDMK'nun 43 maddesinin (A) fıkrasına göre; ek göstergeler ise, yine aynı kanun (B) fıkrasına göre, I ve II sayılı cetveller şeklinde düzenlenmiştir. 

Hali hazırda söz konusu 3600 ek göstergeden yararlanan personelin kimler olduğuna, sınıfları itibarıyla kadro unvanlarına göre aşağıdaki tabloya göz atmakta fayda var.

KADRO ÜNVANI

OKULU

SINIF

DER.

GÖST.

Uzmanlar, Daire Başkanları, Başkanlar, Bşk. Yrd., Genel Müd. Yrd., Müşavir, Kurul Üyeleri, Denetçiler, Müfettişler, Danışma Kurulu Üyesi, Savunma Sekreteri, Bölge Müdürleri, Diy.İşl.Bşk.Yrd.ları, il Müftüsü, Dini Yük.İhts.Mrkz.Müd., Mushafları İncele ve Kıraat Krl.Üyesi,

YÜKSEK

GİH

1

3600

Yüksek Mühendis, Mühendis, Yüksek Mimar, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı

YÜKSEK

THS

1

3600

Uzman Tabip, Tabip, Diş Hekimi, Uzman Veteriner Hekim, Veteriner Hekim, Eczacı, Biyolog, Tıpta Uzmanlık Belgesi Alanlar,

YÜKSEK

SHS

1

3600

Daire Başkanları, 1.Sınıf Emniyet Müdürleri,

YÜKSEK

EHS

1

3600

Birinci Sınıf Mülki İdare Amirleri, Büyükşehir Belediye Teftiş Kurulu Müdürü, Büyükşehir Belediye Gen.Sek.Yrd. Teftiş Krl.Bşk. İlçe Belediye Müfettişleri,

YÜKSEK

MİHS

1

3600


İktidarın 3600 ek göstergeyi vermeyi düşündüğü kadro unvanları ise; öğretmenler, polisler, hemşireler ve din görevlileridir. Yüksek okul mezunu ve kadro derecesi 1 olan  öğretmen, polis memuru ve hemşirelerin hali hazırdaki ek göstergeleri 3000 puandır. Din görevlileri deyince din işleri hizmetleri sınıfına göre hangi kadro unvanları kapsadığına bir bakmak gerekiyor. 

Yaptığım araştırmaya göre Din görevlileri: Başvaiz, Uzman Vaiz, Vaiz, Murakıp, Kur'an Kursu Başöğreticisi, Kur'an Kursu Uzman Öğreticisi, Kur'an Kursu Öğreticisi ve Cami Görevlilerini ifade ediyor. Yüksek okul mezunu Din Görevlilerinin ek göstergeleri ise, kadro unvanlarına göre 1500-3000 ek göstergeler arasında değişiklik göstermektedir. 

Bu kadar inceleme ve araştırma sonrasında söz konusu ek göstergelerin, mesleki yetki ve sorumluluk, görevin özellikleri, öğrenim durumu, görevlinin kıdemi gibi kriterler değerlendirilmek suretiyle, çeşitli derecelerdeki memur ve memur emeklilerine verilecek ek göstergelerin kanunla tespit edilerek uygulandığını görüyoruz. Yani her derece/kademenin ek göstergesi sebep ve gerekçelere dayanıyor. 

Bir meslek grubu kamu görevlisinin ek göstergesinin 3600'e yükseltilmesi gerekebilir. Ancak bu sistemin yalnızca bir derece kademesindeki memurlar (görevliler) için ek göstergenin değiştirilip yükseltilmesi ayrımcılık sonucu doğurmuş olur. Dolayısıyla eşitlik ilkesine, liyakate aykırılık ve diğer kademedekiler için mağduriyet yaratır. 

Bundan dolayı, 3600 ek gösterge verilmesi düşünülen görevliler için yapılacak iyileştirmenin, aynı şekilde diğer bütün ek gösterge kademelerinde çalışanlar ve emekliler için de ölçülü biçimde uygulanması, eşitlik ilkesi ve liyakat bakımından zorunludur. Aksi takdirde, idari ve hukuki sorunların doğması kaçınılmaz olacaktır. 

Selam ve saygılarımla.