Merhabalar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 yılı bütçe görüşmeleri esnasında Amasra'da 42 işçinin öldüğü maden ocağını denetleme sonucu uygun olmadığı gerekçesiyle 2015 yılında kapattıklarını, tekrar açıldıktan sonraki her yıl da madene ceza kestiklerini söylemiş. Maden işletmesi konuyu yargıya götürmüş ve kapatılan maden ocağı yargı kararıyla tekrar açılmakla birlikte maden ocağını kapatan müfettişlere de tazminat davası açılmış. Bu işletmenin ruhsatlandırma ve işletilmesine ise Enerji Bakanlığı bünyesindeki Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü onay vermiş. 

Çalışma Bakanlığı tarafından denetlenip uygun olmadığı için kapatılan bir madenin aynı hükümetin başka bir bakanlığı tarafından yargıya taşınarak yeniden açılmış olması, denetim mekanizmasındaki sorunların hala devam ettiğinin bir göstergesidir. 

42 madenicinin ölümü ile ilgili suçlarını örtmek için olayı kader diye yutturmaya çalışan suçlular aynı zamanda maden ocağı patlamasında hayatını kaybeden 42 işçinin ailelerine; devletin 500+500, sendikanın 200, Çalışma Bakanlığı’nın 100, Aile Bakanlığı’nın ise 50 bin TL  para çıkararak madenci ailelerinin acılarını satın almaya kalkmaları daha da acı bir durumdur. 

Selam ve saygılarımla.