Sınıfta Kalan Sağlık Sistemi

Merhabalar.

Bugün Türkiye'de sağlık sisteminin bozuk, çarpık ve halkın sorun ve ihtiyaçlarına yanıt vermekte başarısız olduğunu iktidar partisinin şakşakçıları dışında herkes kabul ediyor. Sağlık Bakanı'nın bir özel hastane patronu olduğu, Cumhurbaşkanı tarafından şehir hastanelerinin "müşterisinin inşAllah çok artmasının" temenni edildiği Türkiye'de sağlık bir "sektör" olarak işliyor ve her sektör gibi maliyet ve kar odaklı çalışıyor. Bu piyasacı yaklaşım, yoksul halkın sağlık ihtiyacının karşılanmamasının yanı sıra, önlenebilir pek çok sağlık sorununun da ancak kar getirecek hale geldikten sonra ele alınmasıyla sonuçlanıyor. 

İktidarın yarattığı derin eşitsizlikler ve yoksulluk, vatandaşın büyük bölümünün kötü beslenmesi, sağlıksız koşullarda yaşaması, sağlık açısından sakıncalı işlerde gerekli önlemler alınmaksızın çalışması, aşırı strese maruz kalması gibi eşitlikçi bir düzende bulunmaması gereken ek tehditler yaratıyor. Ayrıca sağlık hizmetinin ve ilaçların ücretsiz olduğundan bahseden iktidara, her muayene olan vatandaşın az da olsa muayene ücreti ödediği gibi, hemen hemen aldığı her ilaç içinde hasta katkı ya da katılım payı ödediğini hatırlatmak isterim. 

Bu tablo sonucunda Türkiye'de çoktan gündemden çıkmış olması gereken verem gibi hastalıklar yoksulların yakasını bırakmıyor. Her üç kişiden biri obez, her dört kişiden biri psikiyatrik sorunlarla mücadele ediyor. Cinayetle ya da yaralanmayla sonuçlanan iş kazaları, yaygın meslek hastalıkları vatandaşın yaşantısının olağan bir unsurunu oluşturuyor. 

Her türlü sağlık hizmetinin devletin devredilemez sorumluluğunda olmakla birlikte tüm özel sağlık kuruluşlarının da en kısa zamanda devletleştirilmesi gerekmektedir. Yeniden eskiden olduğu gibi sağlık sisteminin üç basamaklı olması gerekiyor. Birinci basamağın mahalle ve işyerlerinde olması, ikinci basamağın kent dışında yaratılmış olan şehir hastanelerinin kapatılarak vatandaşın günlük yaşantısının yakınında kurulacak hastanelerden oluşturulması ve üçüncü basamak sağlık hizmetinde ise, uzmanlık hastaneleri yer almalıdır. 

Sağlık sisteminin amacı tedavi edici tıbbın yerini, önleyici tıbbın alması ve vatandaşın yalnızca hasta olduğunda değil, sürekli sağlık hizmeti alması esas olmalıdır.

Selam ve saygılarımla.

Yorum Gönder

0 Yorumlar