Canı Yanmak - DEĞİRMENDEN MEKTUP VAR

Canı Yanmak

Merhabalar.

Bugün sizlere deyim yanlışları ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra deyim yanlışına bir örnek bağlayarak paylaşımı sonlandırmak istiyorum. 

Deyimler, birden fazla sözcüğün özel bir anlamda kalıplaşmasıyla oluşmuş söz öbekleridir. Bunlar yüzyılların süzgecinden geçmiş, söyleyeni bilinmeyen sözlerdir. Deyimlerin ulusallık boyutu olduğu için kişiler deyim üretemez veya bunların herhangi bir sözcüğünü -eş anlamlılarıyla bile- değiştiremez.

Yanlış deyim kullanımına örnek cümle: ...canının en çok acıdığı bir anda karısı ona aynı cümleyi tekrarlayacak... (Ahmet Altan, Kılıç Yarası Gibi, s.198)

Türkçede "canı acımak" diye bir deyim yoktur. Buna biçimce yakın "canını acıtmak" deyimi var; ama o da "birine acı vermek" anlamında, yani bu cümleye anlamca uymamakta. Bir de "canı yanmak" deyimi var, "çok acı duymak" anlamıyla cümleye de uymakta. Cümlede kullanılması gereken bu olmalıydı: "...canının en çok yandığı bir anda..."

Söz, canı yanmaktan açılmışken ülkemizde kimlerin canı yanıyor, hiç düşündünüz mü? En başta ormanlarımızla birlikte bizlerin canı yanıyor, geleceğimiz yanıyor... 

Selam ve saygılarımla. 

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. AH AH AH
    ne çok canımız yandı bu aralar
    umarım güzel güneşli umut dolu günlere uyanırız
    maalesef çok fazla var bu şekilde yanlış kullanımlar
    artık gençler özellikle hiç dikkat etmiyor
    güzel bir konuya parmak basmışsınız
    kaleminize yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Mavianne.
      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Ormanlar yangınları hepimizin canını ve geleceğini yakmaya devam ediyor. Çok üzülüyoruz. Herkes vatandaş olarak bilinçli bir şekilde görevini yerine getirmiş ve davranmış olsa bu ülkeye hiçbir şey olmaz! İnşAllah temenni de bulunduğunuz güzel günler yakındır.

      Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Eklemeli dillerde yeni kelimeler ve terimler türetmek oldukça kolaydır. Türkçe bu bakımdan yeni kelimeler türetmeye elverişli bir dildir ve zengin bir ek sistemi mevcuttur. Fransız Türkolog Jean Deny, Türkçenin yapısının mükemmelliğini matematik formülüne benzetmiştir. Bizler de artık bu dilin kıymetini bilelim ve ona gereken özeni gösterelim. Aksi halde Türkçe de diğer Batı dilleri gibi tarzanca bir dil olmaya mahkum olur.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

YORUMLARINIZ HEMEN YAYIMLANIR