Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'i çağımıza göre doğru bir şekilde anlamak üzerine inceleme ve araştırma yaparken; benim için konu hakkında yazılmış ilim adamlarının kitaplarından istifade etmekten başka bir seçenek kalmamıştır. Bu yaştan sonra, ta en baştan başlayarak bu ilmi temelden tahsil etmeye; ne öğrenme kabiliyetim, ne de ömrüm yeterlidir. Yani benim yaşımdaki insanlar artık bu ilmi tahsil etmek için çok geç kalmış sayılırlar. Ancak doğru bir kaynak seçerek, seçilen bu doğru kaynaktan ihtiyacımız olan doğru bilgiyi alarak amacımıza ulaşabiliriz.
Kur'an-ı doğru okumak ve Kur'an'da verilmek istenen emir ve mesajları da çağımıza göre doğru anlamak günümüz insanların ve müslümanların en çok ihtiyaç duyduğu bir konudur. Araştırma yaptığım bir kaynakta Prof. Dr. Hüseyin Atay aynen şöyle demektedir:
(1) "...Müslümanların sorunlarının çözülemiyor olması, Kur'an-ı Kerim'i bin küsur yıldan beri terk etmiş ve onu her çağa göre anlamaya çalışıp uygulamayı ihmal etmiş olduklarındandır. Cahiller, müslümanlar Kur'an-ı çok okuyorlar, ama manasını anlamadan okumanın, teybe konulan bir kasedin Kur'an okumasından ne farkı vardır? Hala bunun farkında olmayan müslümanların elbette işleri, sorunları çözülmeden, yüzüstü kalmaya mahkumdur..."
Prof. Dr. Hüseyin Atay'ın Kur'an'a Göre Araştırmalar kitabının içinde yer alan "Kur'an'ın Anlaşılma Yöntemleri"ni tek tek ele alarak istifade etmek isteyen arkadaşlar için burada paylaşmak isterdim. Ama önce 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sayın yazardan bu konuda izin almam gerekmektedir.
Recep Altun
Recep Altun
(1) Prof. Dr. Hüseyin Atay- Kur'an'a Göre Araştırmalar VI Sayfa:170
16 Yorumlar
Tavsiye ettiğiniz değerli kitap için teşekkür ediyorum. Şuan içinde bulunduğumuz dünyada yaşanan çirkinliklerin en önemli nedeni Kur'andan ve Peygamber Efendimiz(s.a.v)'nin sünnetlerinden uzaklaşmamızdandır. Kimimiz Kutsal kitabımızı süslü örtülere sarıp evimzin en yüksek yerine asıyoruz. Arada bu dünyadan ayrılmış akraba ve tanıdıklara yasin suresini okumak için, indiriyoruz. Arapçadan gayet güzel okuyoruz. Rabbimiz bizden ne istiyor bilmeden anlamadan okuyoruz. Oysa kutsal kitabımız bizim hayat rehberimiz. Dünyamız ve ahiretimiz için faydalı emir ve yasaklar onda mevcut. Orada asla yok yok.Bize düşen kutsal kitabımızı olabildiğince çok okumalı, anlamalı ve imkanlarımız dahilinde hayata geçirmeliyiz. Başka kurtuluşumuz yok.
YanıtlaSilBu değerli paylaşımınız için teşekkür ediyorum.
selam ve saygılarımı sunuyorum..
Merhabalar Hanife Mert, hoş geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve konu ile ilgili değerli duygu ve düşüncelerinizi paylaştığınız o güzel yorumunuza teşekkür ederim.
Değerli kardeşim; Kur'an-ı Kerim'in herşeyden önce ilme ve düşünceye önem verdiğini, getirdiği esaslarını ilme ve akli ilkelere dayandırdığını anlıyoruz. Bunun anlamı şudur: Kur'an-ı ilmin ve aklın ilkelerine göre anlamak gerekir. Akla, ilme ve mantığa aykırı gelen Kur'an'a da aykırı düşer. Bunun için Kur'an, kendi ilke ve hükümlerinde çelişki olmadığını açıkca ortaya koyarak,herkesi aklını çalıştırmaya, mantıklı ve tutarlı olmaya, sözünde, işinde çelişkiye ve tutarsızlığa düşmemeye çağırır.
Selam ve dualarımla.
Çok yerinde bir tesbit, anlamak için okumak gerekiyor.Belki de anlayana kadar defalarca.
YanıtlaSilİlim sahibi olmam gerekmiyor ama kafam alana kadar defalarca okumuşluğum vardır.Okudukça da ne kadar eksik ve cahil olduğumu anlıyorum o da ayrı.
Defalarca okunan bir roman ya da defalarca izlenen bir filmden çok ama çok daha önem arz etmesi dileğimizdir.
Merhabalar Aheste Beste hoş geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete, konu ile ilgili değerli duygu ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza teşekkür ederim.
Kur'an-ı anlayarak okumak için, onun bazı yöntemleri (üslubu, zaman ve mekan,durum, sebepler,dil felsefesi,kıssalar vs.) ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Selam ve dualarımla.
Merhaba Recep Bey,
YanıtlaSilİncil'i Fransızlar Fransızca, İngilizler İngilizce, Yunanlılar Yunanca... okuyor anlıyor. Keza Tevrat'da öyle... Hâl böyle iken; Yüce Kur'an-ı Kerim'in neden Türkçe okunması istenmez de İlla da Arapça okunsun diye ısrar edilir? Saygılarımla, Tülay GÜRDAL
Merhabalar Tülay Gürdal Öğretmenim, hoş gelmişiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve konu ile ilgili değerli görüşlerinizi içeren o güzel yorumunuza teşekkür ederim.
Kur'an-ı Kerim'de elbette Türkçe okunabilir. Sadece doğru bir şekilde Türkçe'ye tercüme edilmesi gerekiyor. Hepsi bu!
Selam ve dualarımla.
Kur-an'ı arapça okumanın daha sevap olduğunu söyleyen babam, ortaokul yıllarında bize arapça dersi aldırmıştı.Evet, arapça harflarle okumayı biliyoruz, ancak anlamını bilmeden okumanın manası yok ki.
YanıtlaSilAslında Türkçe okumak bile çoğu zaman anlamamıza yeterli olmuyor. Bir ayetin 7 ayrı manası olduğu düşünüldüğünde..
Hakikaten bir hazine kutsal kitabımız:-)
Sevgili Recep bey benim söylemek istediklerimi sevgili arkadaşımız Destiny söylemiş. Evet kutsal kitabımız gerçek bir hazine.. Keşke yeteri kadar istifade edip gerçek hayatımızda emir ve yol göstermelerine sıkı sıkı uysak..Ve evlatlarımıza anlatsak.. Malesef bende kendimi eksik buluyorum bu konuda. Ve çok üzülüyorum..
YanıtlaSilMerhabalar Destiny,
YanıtlaSilZiyaretinize, konu ile ilgili değerli görüş ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza teşekkür ederim.
Cenab-ı Allah, Kur'an-ı Kerim'i Arapça indirmek durumundaydı. Ama bu demek değildir ki, illa Arapça okunacak. Tüm dünya milletlerine şamil gönderilen bu Yüce Dinin Mukaddes Kitabı elbette her milletin anlayacağı şekilde tercüme edilecek ve insanlar yaşamlarını bu kitaba göre düzenleyecek. Cenab-ı Allah'ın yarattığı kullarından istediği bu, oku ve uygula.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Vuslat, hoş geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretinize ve konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi açıklayan o güzel yorumunuza teşekkür ederim.
Kur'an-ı Kerim, gerçekten başlı başına çok büyük bir mucize. Bunu ancak onu yürekten samimi bir ihlasla okuyan ve yaşamına tatbik edenler bilir.
Hepimizin bu konudaki eksiğimiz bu işte! Prof.Dr.Hüseyin Atay konuyu ne güzel özetlemiş. Tüm İslam ülkelerinin sorunu işte burada. Ne doğru dürüst İslamı yaşayabiliyorlar, ne de İslam'dan tamamen uzaklaşarak bir Avrupalı gibi yaşayabiliyorlar, ikisi arasında bocalayıp duruyorlar. Bir seçim yapmak zorundalar. Ya İslamı seç harfiyyen uygula, ya da İslamı terk et, bir Avrupalı gibi yaşa. Karar ver artık!..
Selam ve dualarımla.
Merhaba,
YanıtlaSilYazınızı, yorumları ve yorumlara verdiğiniz cevapları okudum. Hepsinden yararlandım. Teşekkür ederim.
İnşallah Kuran-ı Kerimi anlayarak okumaya çalışırız.
Hayırlı günler dileğiyle.
Merhabalar Sabahattin hocam, hoş geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretinize ve konu ile ilgili değerli yorumunuza teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Hayırlı günler recep bey.
YanıtlaSilO kadar güzel bir paylaşım.
Onu okuyup manasını anlamak bir ayrı güzel bunun için çok emek sarfetmek lazım.
Rabbim hakkıyla yapanlardan rızsına muafık olanlardan eylesin:)
Saygılar....
Merhabalar Bir Kase Lezzet, hoş geldiniz.
YanıtlaSilZiyaretinize ve konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi içeren değerli yorumunuza teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Anlamaya çalışıyorum hocam. Anladıkça yakınlaşıyoruz bence de...
YanıtlaSilMerhabalar Ahu, hoş geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yaptığınız ziyarete ve değerli yorumunuza teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*