Din Hürriyeti



İslamda din hürriyeti ilkelerin ilkesidir. Yalnız ilk üç asırdan sonraki müslümanlar, bu ilkeyi müslüman olmadan önce bütün insanlara tanıdıkları hâlde, müslüman olduktan sonra müslümanlara din hürriyeti ve hatta fikir hürriyeti tanımadılar ve bugün de tanımamakta direnmektedirler. Her grupçu, mezhepçi kendi fikrini tekrar etme hürriyetini başkasına tanır ki, bu düşünce düşmanlığından başka bir şey değildir.

Kur'an'ın din ve düşünce hürriyetini bütün insanlara olduğu gibi müslümanlara da tanıdığı ve müslümanları bu nimetlerden mahrum bırakmadığı açıkça görülür. Din hürriyetinin anlamı, yalnız dinin hükümlerini yapma, icra etmeyi değil yapmama hürriyetini de içerir. Din ve düşünce hürriyeti en çok idareci ve siyasetçiyi ilgilendirir ve onu rahatsız eder. Siyasetçi halkı kolay idare edebilmek ve manevi baskı altına alabilmek için, din bilginleriyle anlaşmış gibi, onların da hoşuna gidecek, din otoritesi olmalarını ve sözlerine karşı yapılacak itirazı yasaklama cihetine kolayca gidebilmenin ancak taklitçilikle mümkün olacağına her iki taraf da kani olmuş durumda görülmektedirler. Bu suretle, her iki grup kendilerinden daha yüksek tarihi otoritelere dayanarak, sanki onlara itiraz edilemezmiş gibi, kendilerini itiraz edilmez konumuna yükseltmektedirler.

İşte İslam dünyasında, din ve düşünce hürriyetinin sağlanmasıyla hem din anlayışı, hem ilim hem de felsefe ilerleyerek fikir üretimi dönemine girilecek, müslümanlar dünya milletleri içinde en şerefli mevkide olabileceklerdir. Çünkü, ilim hürriyeti, mutlak din hürriyetinden doğar. İslam dini, ilim yapmaya sadece izin vermez, aynı zamanda onu Allah'a inanmaktan daha önemli bir farz kabul eder ve Allah inancını düşünmeye ve ilme dayandırır. Bunun için, yalnız İslam dini bütün insanlara dinî düşünce hürriyetini şartsız olarak tanımış, uygulamasını yapmış ve hiçbir milleti müslüman olmadığı için katliama tabi tutmamıştır. Batı medeniyeti din hürriyeti konusunda henüz bu seviyeye gelmemiştir. Dünya milletlerinin ve bizim esenliğimiz için Kur'an'ın insanlara tanıdığı hürriyeti dünya milletlerine anlatacak kelamcılar (theologs) ve filozoflar yetiştirmeye önem verilmelidir. İslam dinine karışmış ve sokulmuş hurafeleri, insan haklarını zedeleyen fikir ve hükümleri Kur'an'a akıllıca başvurarak kaldırmak, silip süpürmek mümkün görülmektedir. Hurafeler, yalan yanlış mitoloji, mucize ve keramet hikayeleri müslümanları düşünmekten alıkoyan en önemli unsurlardır. Bunların Allah'ın kainat kanunlarına, doğa ve sosyal kanunlarına (teklifi şeriat) aykırı oldukları anlatılmaya muhtaçtır.

Prof.Dr.Hüseyin Atay
Kur'an'a Göre Araştırmalar-II



Yorum Gönder

11 Yorumlar

  1. Geçmişte kimi zaman kasıtlı, kimi zaman da bilinçsizce insanları okumaktan uzaklaştırmışlar. Kutsal kitabımızı okumaktan alı koymuşlar. Onu hoca efendiler anlar, onlar bilir gibi telkinlerle halkın okuması anlamaya çalışması engellenmiş. Kutsal kitabımızı asmışız evimizin en güzel yerine. Oradan indirmemişiz. Birilerinin yalan yanlış bilgilerine göre dinimizi kafamızda şekillendirimiz. Asıl kaynaktan uzaklaşmışız. Yanlış öğreti; önce yasaklarla korkuya dayalı kurallar zorla öğretilmiş. Bir müddet sonra korkudan yapılan öğreti kişileri dinden uzaklaştırmış. Oysa Rahmet önderi, sevgili peygamberimiz (s.a.v) sevdiriniz, nefret ettirmeyini" tavsiyesi farklı uygulama bulmuş.
    recep Bey, çok önemli bir konu Allah razı olsun. İzninizle yazıyı alıyorum ben de etrafımdaki insanları uyarmak amaçlı..
    Allah'a emanet olun.
    Selam ve saygılar,

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    "İslamda din hürriyeti ilkelerin ilkesidir." diyen hocamızı ve hocamızın yazılarını paylaşan sizleri selamlıyorum.
    özgürlüğün en büyük nimet olduğunun anlaşılması dileğiyle.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Hanife Mert, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyaret ve konuyla ilgili değerli duygu ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Dilediğiniz yazıyı alıp, dilediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Kaynak olarak sadece hocanın adını ve kitabını vermeniz yeterlidir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Sabahattin Hocam, hoş geldiniz!

    Blog sayfama yaptığınız ziyaret ve konuyla ilgili değerli duygu ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  5. Değerli hocanın araştırmalarını bizlerle paylaşmanız çok değerli. En az o araştırmayı yapan kadar sizde emek sarf ediyorsunuz insanlara hizmet için. Hepimizin dinimizin güzelliği ve özgürlüğü konusunda hemfikir olmamız gerek. Teşekkürler Recep bey saygılarımla..

    YanıtlaSil
  6. Buna bayıldım.
    Bu felsefe süper.
    Çoğu insan yada gruplarda gerçek hayata geçmemiş ama süper.

    Aydınlanmış anne

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar Vuslat, hoş geldiniz.

    Ziyaretinize ve değerli duygu ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Hocamın Kur'an'a Göre Araştırmalar kitaplarından II. ve VII. serisi yeni çıkmış, bugün Diyanet Vakfı Yayınevinden aldım. İnşallah kitaplarından alıntılar yaparak burada sizlerle paylaştığım için suç işlemiyorumdur.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Oğlak Kızları, hoş geldiniz!

    Ziyaretinize, konuyla ilgili değerli duygu ve düşüncelerinizi içeren o güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  9. Emeklerinize sağlık. Bu değerli fikirleri paylaştığınız için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar Nursevin Sönmez, hoş geldiniz.

    Ziyaretiniz ve konuyla ilgili değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  11. Allah razı olsun sizlerden güzel faydalı bilgileri okuyup faydalanıyoruz .Hayırlı geceler.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*