"Alkışlayan elleriniz dert görmesin; Reşat altını görsün! Kulpsuz Reşat altını..."

Şiirlerinden başka, onu ben bu sözleri ile hatırlarım. 


1938 yılında Samsun’da doğdu. Babası merhum Mehmet, annesi ise merhume Ayşe Safi'dir.  Öğrenimine Sakarya İlkokulu'nda başladı. Samsun Sanat Okulunda son verdi. Cemal Safi evli ve üç çocuk babasıdır. İlk şiirlerini Orhan Gencebay besteledi. 1990 yılında, Rüyalarım Olmasa, 1991 yılında, Vurgun adlı bestelerin güftekarı olarak iki yıl ard arda yılın şairi seçildi.

1990 yılında müzikli bir şiir kasedi çıkardı. 1993 yılına kadar yazdığı şiirleri, Vurgun adlı ilk kitabında yayınladı. İkinci şiir kitabı ise "Sende Kalmış" 'tır. Şairin bu güne kadar 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, 150 civarında şiiri bestelendi. Şair, yaz aylarını geçirmekte olduğu Akçay’da her yıl Akçay Şairler ve Bestekârlar Festivali'ni organize etmekteydi.

Koah rahatsızlığı olan ve beyne pıhtı atması nedeniyle 11 aydır yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren şair Cemal Safi'yi, ne yazık ki, 18 Nisan 2018 Çarşamba günü tedavi gördüğü hastanede kaybettiğimizi büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Çorumlu Şair Cemal Safi, 20 Nisan 2018 Cuma günü, Doğramacızade Ali Paşa Camii’nde Cuma namazını müteakip, Pursaklar Gümüşköy mezarlığında toprağa verildi.

Sanatta kuralları aşabilen ve sanatın değerlerini taşıyan biri olarak gördüğümüz Şair Cemal Safi'ye Cenab-ı Hakk rahmetiyle, merhametiyle, mağfiretiyle ve de cennetiyle muamele eylesin. Acılı ve kederli ailesinin acılarını hafifletsin ve sabr-ı cemil ihsan eylesin. Ailesi ve tüm sanat camiasına en derin taziyelerimi sunuyorum.

Şiir nedir ve şair kime denir denilince "Vurgun ve Cemal Safi" benim verebileceğim en güzel cevaplardan biridir. Ruhu şad olsun!