Geçmişe Duyulan Özlem



İnsan yaşlandıkça geçmişe yönelik özlem duygusu daha çok depreşir. Bu duygu adeta bir yanardağ volkanı gibi olup, fokur fokur kaynar ve sönmeyen bir ateş haline gelir.

Geçmişe yönelik özlem duygularımı depreştiren bir fotoğraf karesini sizlerle paylaşmayı arzuladım. Fotoğraf karesinde benimle birlikte yer alanları sizlere tanıtmak istiyorum. Arka tarafta Nazmiye ablam ve  Hasan ağabeyim yer almakta, küçük kardeşim Gürbüz ile ben de ön taraftayım. Fotoğraf karesinin arka planında ise, 1954 yılında bahçeli bir arsa üzerine inşa edilmiş, iki katlı kerpiç yapı evimizin doğuya bakan duvarı ile birlikte bir elma ağacı yer almaktadır. 

Ben kardeşlerimle birlikte bu mütevazi bahçeli evde büyüdüm. İnsan, ancak elindekini kaybedince kıymetini anlıyor, kaybettiği için de iş işten geçmiş oluyor. 1986 yılında istimlak edilerek elimizden alınan evimizde yaşanan acı ve tatlı her anından çok keyif aldığımız ve bizim için çok değerli olan bu güzel bahçeli evimizi çok özlüyorum. 

Ne Yuvası?


Dün ilçemiz merkezine bağlı Kurucaöz mevkisinde dolaşırken yerdeki otlar ve dikenlerin arasında içinde dört tane kuş yumurtası büyüklüğünde garip bir yuva gördüm ve hemen fotoğrafını çektim.
 
Yol arkadaşıma sordum o da bu yuvanın hangi canlıya ait olduğunu bilemedi, ancak bıldırcın veya keklik yuvası olabileceği üzerinde tahminler yürütebildi. Doğa ile engin tecrübeleri olan Blogger arkadaşlarımdan bu konuda yardım istemek üzere bu paylaşımı yayınladım. Söz konusu yuvanın hangi canlıya ait olabileceği üzerinde bilgi ve tecrübesi olan Blogger arkadaşlarımın yapacakları yorum içerisinde yuva ile ilgili bilgi verirlerse memnun olurum. Ben bu zamana kadar yerde böyle bir yuva ile hiç karşılaşmadım. 


Bahsettiğim yumurtalı yuvayı bu arazide gördüm. Belki size bir fikir verir diye arazinin de fotoğrafını sonradan paylaşıma ekledim. 

AÇIKLAMA: Uzmandan cevap geldi. Fotoğraftaki yuva; Çobanaldatan isminde bir kuşa aitmiş. 



Özellikler:Uzunluğu 26 cm, kanat açıklıkları ise 55 cm kadardır. Kanatları sivri, kuyruğu uzun ve yuvarlaktır. Alt parçaları çizgili olup boyunları kısa olup başları büyükçedir. Gaga küçük ve siyah, bacaklar kırmızımsı kahverengidir. Erişkin kuş tüyü, liken grisidir, çizgileri ve şeritleri kahverengimsi sarı, kestane rengi ve siyahtır.
 Davranış:Yerde yuva yaparlar. Türkiye’nin her yerinde yazın kuluçkaya yatar. İki uzamış ve eliptik, benekli yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi beraber kuluçkaya yatarlar. Alaca karanlıkta uçan böcekler yiyeceğidir. Ömerli Havzası fundalıklarında üreyen kuş türlerinden biridir. Sayıları yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve aşırı tarım ilacı kullanımı nedeniyle Avrupa çapında azalmaktadırlar. Geceleri aktiftirler. Ağaç kabuğu gibi görünerek kendilerini saklarlar.
Yayılış:Avrupa ve ılımlı Asya’nın çoğunda Çobanaldatangiller familyasının tek temsilcisidir. Bir geç göçmendir, nadiren Nisan’ın sonundan önce veya Mayıs’ın başlangıcında görülürler. Kurak ve kumlu bölgelerde, açık orman kenarlarında, seyrek ağaçlı açık arazilerde ve fundalıklarda yaşarlar.

NOT: Fotoğraf ve açıklamalar alıntıdır.