Merhabalar.

Ülkemizdeki emeklilerin dünyanın en yoksul kesimi arasında yer aldığı, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) sosyal güvenlik raporuyla tescillendi. Ülkemizde nüfusun yüzde 79.8'i en az bir sosyal güvenlik koruması altında bulunurken, geriye kalan yüzde 20.2'si hiçbir güvenceye sahip değil ve korunaksız. ILO'nun raporu, Türkiye'de emeklilerin yoksulluk göstergesi olarak belirlenen yüzde 50'lik sınırın çok altında olduğunu ortaya koydu. 

Uganda'da emeklilik aylığı, ülkenin yoksulluk sınırının yüzde 43.5'ine denk geliyor. Bu oran Mısır'da yüzde 91.2'sine, Endonezya'da yüzde 56.1'ne, Azerbaycan'da yüzde 46.6'sına, Mozambik'te yüzde 32.7'sine ve Türkiye'de yüzde 21.7'sine denk geliyor. Türk-İş'in araştırmasına göre yoksulluk sınırı 9 bin 533 lira, açlık sınırı ise, 2 bin 926 liradır.  

Ülkemizdeki 13 milyonu aşkın emekli, dul yetimin yarıdan fazlası eline geçen 1.500 ile 2.500 lira arasındaki aylıkla geçinmeye çalışıyor. Asgari ücretin net 2 bin 825 lira, açlık sınırının ise, 3 bin liraya yaklaştığı günümüzde aşırı hayat pahalılığı karşısında son derece düşük aylıkla geçinmek zorunda kalan emeklilerimizin durumu içler acısıdır. Ülkeyi yönetenler ellerini vicdanlarına koyarak, yüksek enflasyon karşısında ezilen ve alım gücü yüzde 40 düşen emeklilerimizin maaşlarını insan onuruna yakışan bir şekilde iyileştirsinler.

Selam ve saygılarımla.