Merhabalar.

Sizi bilmiyorum ama, ben dünyamızın uydusu ayın tüm gök hareketlerinden çıplak gözle görülebildiği kadarını izlerim. Yeniayın birinci günü incecik hilalini, güneşin battığı yerdeki ufukta görmeyi öyle çok istiyorum ki; ama bu zamana kadar onu görmek, bir türlü nasip olmadı. 

Yaptığım araştırmalar neticesinde: Ay üzerindeki kraterlerin sebep olduğu pürüzlü yüzey, güneşten eğik gelen ışınları yuttuğundan, ayın içtimadan ayrılma açısı yaklaşık 7 derece olana dek güneş ışınlarının dünyaya ulaşamadığını, Danjon tarafından 1932 yılında tespit edilen bu olguya göre, ru'yetin gerçekleşmesi için, hilalin ufuk çizgisinden ayrılma açısının 7 dereceden büyük olmasının şart olduğunu, ayrıca yapılan gözlemlerin; hilalin dürbün, teleskop gibi yardımcı bir aletle görülebilmesi için ufuk çizgisine göre en az 8 derecelik bir açının, çıplak gözle görülebilmesi için ise, 10-11 derecelik bir açının gerekli olduğunu öğrenmiş oldum. 

Antalya'da 09 Aralık 2018 tarihinde akşam saatlerinde Beydağları manzarasıyla beliren hilal, renkli görüntüler oluşturdu. İnce bir çizgi görünümünde oluşan hilalin bir ucunun Beydağları Ziyaret Tepesi'ne denk gelmesi ve havanın hafif bulutlu oluşu, objektife böyle yansıdı. (Fotoğraf, Mynet İnternet Sitesinden Alıntıdır.)

Yeniay konusuna neden girdiğime ve sizinle bu konuyu neden paylaştığıma gelince: Sayfalarını takip ettiğim her blogcu arkadaşım, ülkemizin değişik bölgelerinde ikamet etmektedir.  Bu konuya ilgi duyan ve konuyu merak eden arkadaşlarımdan 07 Eylül 2021 Salı akşamı, güneş battıktan sonra güneşin batış noktasındaki ufuk çizgisini takip ederek yeniayı görüp göeremeyeceklerini takip etmelerini, görenlerin ise burada bir yorum marifetiyle haber vermesini istirham edeceğim. Çünkü yaplan hesaplara göre yeniay, 07 Eylül Salı akşamı güneş battıktan sonra, akşam ezanı okunurken ve akşam namaz vakti süresince görülebilecekmiş. 

Yeniay konusunu neden paylaştığımın ikinci nedeni ise, astrolojidir. Fallara inanmamakla birlikte falsız da kalmayalım söylem noktasından hareketle konuyu incelemeye devam edelim. Eylül ayının 7'sinde 14 derece Başak burcunda meydana gelecek yeniaya, Boğa burcunda seyahat eden Üranüs'tün  güzel bir desteği olmakla birlikte Coxa sabit yıldızı da bu dönemde etkin olacakmış.

Yeniay Başak'ta olacağı için astrologlar, burcun temsil ettiği konuların gündemimize geleceğini söylemektedirler. Yani düzen getirme, hizmet etme, temizlik, detay gerektiren ince işlerle ilgilenme, sağlık, zaman zaman eleştiri, mükemmele yakın işler, mantıklı yaklaşımlar, analiz etme, kuruntu ve endişeler...

Hayatımızda düzene ihtiyacı olan alanlar varsa, kolları sıvayabiliriz. Bir şekilde işleri düzene sokabilmek için harekete geçebileceğiz. Bu düzenleme esnasında son bir bahar temizliğine de girişerek kışa hazırlık yapabiliriz. Başak Yeniayı, çürümüş ve işe yaramayan her şeyin temizliğidir aslında.. Toparlamak ve görev bilinciyle mükemmel olana yakın harekette bulunmaktır. Geniş pencereden bakarsak, mesele sadece kendimize değil etrafımıza, ailemize, eşimize, dostumuza, çevremize de faydalı olabiliriz.

Bağımlılıklardan kurtulmak, yeme içme alışkanlıklarını düzenlemek, bedene ve ruha yatırım yapmak için güzel bir dönem. Fazlalıklardan kurtulmaya bakın mesela, giysi dolabınızı düzenleyin, kullanmadıklarınızı ayrıştırın, yük gelen ilişkilere de veda edin.

Astroloji benim işim değil, ilgi alanım hiç değil. Ancak, yeniay konusuna girince ister istemez bir ucu da astrolojiye dokununca internetten inceleyip paylaşmaya değer gördüğüm konuları bir defaya mahsus sizlerle paylaşmak istedim. İnşAllah sizleri yormamışımdır. Okuma nezaketinde bulunduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.

Selam ve saygılarımla.