Merhabalar.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarımızın mahremiyeti kalmadı artık. Nerede bir işlem yaptırmak istediğimizde, işlemi yapan kurum ya da kuruluşlarla kimlik numaralarımızı paylaşmak zorunda kalıyoruz. İşlemi yapan herkesin iyi niyetli olduğunu düşünmek artık çok zor. Ülkemizde her şeyin olabileceğini ve isteğimizin dışında her şeye alet edilebileceğimizi biliyoruz. Bu konuda yaşanmış o kadar çok olaylar var ki; bu olaylarla ilgili haberleri, görsel ve yazılı medyada görmek her zaman mümkündür.

Türkiye'de çok sayıda vatandaşın muzdarip olduğu bir mesele var. Öyle ki, zaman zaman farkında bile olmadan bir şirkete ortak ya da yetkili olabiliyorsunuz. Genellikle dolandırıcılık amacıyla yapılan bu girişimlere kaybolan ya da çalınan kimlik kartları yol açıyor. Art niyetli kişilerin eline geçen kimlik numaraları, vatandaşlar için çok büyük sorunlara yol açabiliyordu. Şimdi bu mağduriyetler için çok etkili bir çözüm geliştirildi. 

Aslına bakacak olursak Ticaret Sicil Müdürlüklerine başvuru yaparak kimlik numaralarını herhangi bir şirket ortaklığı ya da yetkililik için kısıtlayabiliyor, bu sayede mağdur olmaktan korunabiliyordu. Ancak bu sistem pek bilinmediği ve bürokratik işlemlerle uğraşmak istenmediğinden pek tercih edilmiyordu. 

Bu sistem şimdi e-Devlet'e geldi. Vatandaşlar birkaç dokunuşla kimlik numaralarına kısıtlama getirebilecekler. e-Devlet'e giriş yapın. "Kurumlar" menüsünden Ticaret Bakanlığına ulaşın. "Ortak/Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri "MERSİS" seçeneğine tıklayın. "Yeni Başvuru" seçeneğine tıklayın, bilgileri doldurun ve onaylayın. Yaptığınız bu başvuruyla kimse sizi, sizin haberiniz olmadan doğrudan şirket ortağı ve yetkilisi yapamayacak!..

Selam ve muhabbetle.