Kırım Sürgünü (2)

İşgalci Rus Çariçesi II. Katerina'nın Kefe'ye Gelişi.



KIRIM TATARLARININ GÖÇ ETTİRİLMESİ (2) 

Tatarların Rus yönetiminden kaçıp Osmanlı'ya sığınmak arzusuyla Kırım ve çevresinden göç etmesi, 1772'de başladı. Hakkında çok az şey bilinen bu ilk göçmenlerin sayıları 100 bin (14) kadar yüksek olabilir. Aynı şekilde onların kaçmasına neden olan Rus baskısı hakkında da çok az şey bilinmektedir. Gidenlerden daha çok sayıda Tatar'ın geride kaldığı biliniyor. 19. yüzyıl başlarında, Kırım ve Nogay Tatarları ata yurtlarının yerlileri arasında hakim güç olmaya devam ettiler. En sonunda, geride kalan Tatarların da zorla evlerinden uzaklaştırıldığını biliyoruz. 

Mark Pinson, tatarlar üzerindeki en önemli baskının yönetimden geldiği konusunda ikna edici bir izahat sunmuştur. (15) "Yasal" ve yasal olmayan yollardan Rus toprak sahipleri ve memurları geniş Tatar topraklarını ele geçirdiler. Tatar köylüleri atalarından kalma topraklarından sürekli kovuldular. Yeni efendilerinin emrinde tarlaları sürmeye devam eden Tatarlar ise ilave vergilere, mallarına el konulmasına ve zorunlu köleliğe mecbur edildiler. 

Rus Hükumeti Tatarlardan toplanan vergiyi devamlı yükseltti. Ayrıca yöneticilerin ceplerini doldurmak için kanunsuz vergiler de eklendi. Rus yöneticilerin topladığı haraca ilave olarak, bir de ordu, Tatarları taciz etmekte kullanıldı. Örneğin, 1828-1829 Rus-Türk harbinden sonra Kırım kıyılarına yerleştirilen tüm bir Kazak ordusu, bölgedeki Tatar köylülerini bezdirdi. (16)  (Devam Edecek)

___________________________________________
Kaynak: Justin McCarthy, "Ölüm ve Sürgün"

(14) Bkz. Alan Fisher, "Emigration of Muslims from the Russian Empire in the Years After the Crimean War (Kırım Savaşı Sonrasında Müslümanların Rus İmparatorluğundan Göç Ettirilmesi)" , Jahrbucher für Geschiste Osteuropast (Doğu Avrupa Tarihi Yıllığı), Cilt:35, No.3, 1987, s. 356-371. Başka bir kaynakta ise Fisher, 1789'dan önce 20.000-30.000 Kırım göçmeni olduğu tahmininde bulunmuştur. (The Crimean Tatars, s.78).

(15) Mark Pinson, "Russion Policy and the Emigration of the Crimean Tatars to the Ottoman Empire, 1854-1862 (Rus Politikası ve Kırım tatarlarının Osmanlı İmparatorluğuna Göç Ettirilmesi, 1854-1862)", Güney Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi-I (1972), s.38-41.

(16) Fisher, "Emigration of Muslims" ve Djafer Seidahmet,La Crimee, Lozan, 1921,s.47-50

Yorum Gönder

0 Yorumlar