Merhabalar. 

Haftada en az iki kez bisikletimle kabristanı ziyaret ederim. Akrabalarımın kabirlerinin bakımını yapar, kabirlerine çiçek vs. diker ve kabirlerini sularım. Bu arada bir de kabristanla ilgili bir blog sayfası yaptım. "Kaman Kabir Ehli" isimli blog sayfamda şu ana kadar 3 binin üzerinde mezarın fotoğraflı paylaşımında bulundum. İlçe dışında ikamet eden gurbetçilerimiz, Kaman Kabir Ehli blog sayfama girmek suretiyle akrabalarının kabirlerini ziyaret ederek bir Fatiha okurlar.

Şehidin Mezarının Ayakucu Taşı

Şehidin Mezarının Başucu Taşı

Bu arada ben de mezar taşlarına yazılmış çok ilginç kitabe ve yazılarla karşılaşıyorum. Bunlardan biri her gün yanından geçtiğim bir kabrin mezar taşına şiir formatında yazılmış bir kıtayı sizlerle paylaşmak istedim. Son satırı şiirsel okumayı  tamamlamak üzere burada ben tekrarladım. 

Türbesi yakışmış bulutlu tepeye
Yattığı toprak belli, tuttuğu bayrak belli 
Kim demiş bu şehit meçhul asker diye 
Yattığı toprak belli, tuttuğu bayrak belli

Bu bir kıtalık şiirden burada yatan mevtanın bir şehit olduğunu anlıyoruz. Her ne kadar kabristanda şehitlerimiz için ayrılmış özel bir alan olsa da; herhalde bu şehit, söz konusu alan ayrılmazdan önce buraya defnedilmiş olsa gerek. Mezar taşına yazılmış bu şiirle adı sanı belli olmayan şehitlerimizin yattıkları toprak ve tuttukları bayraktan dolayı, isimleri bilinmese de meçhul asker olmadıkları vurgulanmak istenmiş.  

Aslında bu kıtanın doğru şekli Arif Nihat Asya'nın "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirinde şöyle yer almış: 

Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye 
Yattığı toprak belli, 
Tuttuğu bayrak belli, 
Kim demiş meçhul asker diye?..




Bir tane daha bir kabir var ki, burada yatan mevtanın mezar taşına da Yahya Kemal Beyatlı'nın "Sessiz Gemi" isimli şiirinden  ilk iki ve son iki satır yazılmış. 

Artık demir almak günü gelmişse zamandan
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.

Her ne kadar Yahya Kemal Beyatlı'nın bu şiirinden dolayı dar-ı faniden dar-ı bekaya irtihal eden mevtalara yönelik kaleme alınmış bir şiir gibi anlaşılsa da, bir çoğumuz bu şiirin şairi tarafından başka bir gaye ile kaleme alındığını biliyoruz. 

Bunların dışında daha o kadar çok ilginç yazılmış mezar taşı yazıları var ki, zaman zaman onları da burada paylaşmaya devam edeceğim. Şimdilik kabir ehlinden sizleri sıkmamak adına bu kadar paylaşımın yeterli olduğu kanaatindeyim. 

Selam ve saygılarımla.