Demografik Yaşlanma


Merhabalar.

Malumunuz olduğu üzere bir yılın daha sonuna doğru yaklaşırken, önce aklımıza hemen günümüz yaklaşımıyla bir yıl daha yaş alma'nın hüznü ile yeni bir yıla da girmenin sevinci gelir. Konu yaşlanmaktan ya da yaş almaktan açılmışken, rahmetli babamın hep söylediği ancak, kime ya da nereye ait olduğunu bimediğim "Yaşlılık kapıya konulacak meslek değil" söylemiyle başlamak istedim. Bu söylemde yaşlılığın bir meslek kategorisine neden alındığına da bir anlam verebilmiş değilim. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 1998’de yaşlılıkla ilgili olarak yayınladığı sağlık raporuna göre yaşlılık; özürlülüklerin artması ve başkalarına daha çok bağımlı olma şeklinde tanımlanmış ve yaşlılık sınırı 65 yaş olarak belirlenmiştir. Hal böyle olunca, ben de 67 yaşımı ikmal etmiş biri olarak bu yazının tarafımdan ele alınarak blogcu arkadaşlarım arasında paylaşmamın isabetli olacağını düşündüm. 

Burada tekrar Dünya Sağlık Örgütü'nün demografik açıdan yaşlılığın evrelerine göre nasıl sınıflandırıldığından bahsetmemin de yararlı olacağı kanaatindeyim. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre demografik açıdan yaşlılık şu şekilde sınıflandırılmaktadır 

Genç (Erken) Yaşlılık: 65-74 yaş arasını kapsar. Bu dönem sıklıkla emeklilik sonrası dönemdir. 

Orta Yaşlılık: 75-84 yaş arasını kapsar. Bu dönemde sıklıkla işlevsel kayıplar görülmeye başlanır, ancak kişi çoğunlukla tek başına yaşamını sürdürebilir. 

İleri Yaşlılık: 85 yaş ve üzerini kapsar. Bu dönemde kişiler, ailelerinin veya özel bakım veren kurumların yardıma ihtiyaç duyarlar. Yaşlanma süreci birçok faktöre bağlı olarak, aşağıdaki başlıklar şeklinde tanımlanabilir: 

Kronolojik Yaşlanma: Bireyin doğumundan itibaren geçen yaşını tanımlar. Takvim yaşı büyük olanlar, küçük olanlara göre daha yaşlı sayılırlar. 

Biyolojik Yaşlanma: Zigotun oluşumuyla başlayıp yaşla birlikte bireyin geçirdiği fizyolojik, anatomik ve morfolojik değişimlerdir. 

Patolojik Yaşlanma: Normal biyolojik yaşlanma süreci ile etkileşen olaylara ve hastalıklara bağlı yaşlanmadır. 

• Psikolojik Yaşlanma: Bireylerin yaşlılık döneminde geçirdikleri davranış, uyum ve mental fonksiyonlarındaki değişimleri kapsar. 

• Sosyal Yaşlanma: Bireylerin, toplumun sosyal yapısı içindeki rollerinin, konumlarının ve sosyal ilişkilerinin yaşlanmasıyla birlikte değişmesiyle oluşur. 

 Ekonomik Yaşlanma: Yaşlılık döneminde özellikle emekliliğin etkisiyle azalan gelir düzeyinin bireyin yaşam şeklinde ve koşullarında meydana getirdiği değişikliklerdir.

Herkese hayırlı ve sağlıklı yaşlar diler; gençlerimizin de bir gün yaşlanacaklarını hatırlatmak isterim. 

Selam ve saygılarımla. 

Yorum Gönder

26 Yorumlar

  1. Allah (C.C) Herkese Uzun Ve Hayırlı Ölümler Yaşatsın İnşallah. İyi Bir İçerik Olmuş Hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duanıza yürekten katılıyor, "amin" diyor ve teşekkür ediyorum. Beğenmenize sevindim. Herkesin bir gün yaşlanacağı gerçeği, hiç unutulmamalı.

      Sil
  2. Yaşlılık zor gerçekten. Bizim insanımız, özellikle kadınlar, sürekli temizlik ve ev işine kafayı taktığı için erkenden hastalık sahibi oluyorlar, yaşlılık dönemleri zor geçiyor. Her şeyi gerektiği kadar yapsalar keşke, temizliği dünya meselesi haline getirmeseler.
    Hayırlı ömürler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef eşim, tanımını yaptığınız temizlik hastası tipik bir Türk kadını. Bu temizliğin günlüğü, haftalığı ve mevsimliği olmak üzere üç kategoridedir. Kendisi daha henüz 59 yaşında olmasına rağmen, sağlığı ve sıhhati de iyi değildir. O kadar çok çeşitli hastalıkları var ki, burada sıralasam dudağınız uçuklar.
      Sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşlanma hepimizin arzusudur ve olması da gereken de budur. Bu vesileyle sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir yaşlanma dilerim.

      Sil
    2. İlahi Recep bey, temizliğin günlüğü ,haftalığı , mevsimliği diye ayrılmasına çok güldüm:)) Eşinize de size de sağlıklı günler diliyorum. İnşallah sağlıklı yaşlanırız hepimiz.

      Sil
    3. Evet, maalesef bizdeki temizlik işte öyle kategorilere ayrılmış bir temizlik alışkanlığıdır.
      Dua ve temennilerinize aynen iştirak ediyor ve amin diyorum.

      Sil
  3. Yazı çok hoştu, detaylar da...genç yaşlılığa bir kaç yılım olduğunu da sayenizde öğrenmiş oldum, teşekkür ederim. Yani gençliğimin tadını biraz daha çıkarabilirim:) Bir de uzun süredir size sormak istediğim bir şey var; yanlış hatırlamıyorsam Kaman'lısınız. Yanlışsa da kusura bakmayın. Kaman'lı ama şehrimde yaşayan bir abi var, işyeri komşumdu aynı zamanda, adı Niyazi ki kendisi hâlâ Samsun'da yaşıyor, babası ilkokul öğretmeniydi, adını ne yazık ki hatırlamıyorum, soyadları Türk, tanır mıydınız acaba diye merak ettim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gençliğinizin tadını çıkarmaya bakın. Çünkü, zaman rüzgarı da solladı. Bu ne hızdır akıl erdirmek mümkün değil.
      Evet ben Kaman'lıyım ve merkez nüfusuna kayıtlıyım. Benim köyüm yok. Türk soyadını çok iyi hatırlıyorum. Bildiğim kadarıyla Türk soyadı ilçemizin Ömerhacılı köyünde var. Bu öğretmen arkadaşımızın oğlu da muhtemelen Ömerhacılı köyünden olabilir, ama maalesef tanımıyorum. Ben 1977-2001 yılları arasında Kaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yaptığım için bu dönem Kaman'da çalışmış tüm öğretmenler beni iyi tanır.
      Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir yaşlanma dilerim. Yeni yılınız kutlu ve hayırlara vesile olsun inşAllah.

      Sil
  4. Çok teşekkür ederim, muhtemelen baba ve aile daha sonra oradan ayrılıp Ankara'ya yerleşmişler ki sanırım o tarihte eski. Ben de yeni yılınız kutlu, sağlıklı ve hayırlara vesile olsun dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevab-i yorumunuzla verdiğiniz bilgiler ve güzel dilekleriniz için bilmukabele teşekkür ederim.

      Sil
  5. Çok güzel bir paylaşım olmuş Recep Bey. Genç Yaşlılık sınıfına dahil olmamak için günü doyasıya yaşıyorum. Günüm uzasın ki geç geleyim o sınıfa. Şaka bir yana ne yaparsak yapalım zaman su gibi akıp geçiyor. Önemli olan zamanı yararlı bir şekilde kullanmak.
    " Ekonomik Yaşlanma " günümüz şartlarında sadece emeklileri değil sanırım her kesimin sorunu haline geldi diye düşünüyorum.
    Kaleminize, beyninize, emeğinize sağlık olsun. Sağlıklı, huzur dolu günler diliyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomik yaşlanma konusundaki tespitiniz çok doğru, ekonomik yaşlanma artık yaşlılarımızı geçti ve gençlerimizi de etkilediği bir gerçek.
      Sağlıklı bir yaşlanma için, sağlıklı bir yaşam diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun, esen kalın.

      Sil
  6. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Günümüzde yaşlılık artık daha hızlı geliyor. Yukarıdaki yorum gibi: Ekonomik yaşlılık, insanlı gerçekten de yaşlandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşlılığın çok hızlı bir şekilde bana ulaştığına, ben tecrübemle şahidim. Artık gerisini gençler düşünsün...

      Sil
  7. sosyal yaşlanma olmasın kimseye bencesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru söylüyorsunuz, size katılıyorum.

      Sil
  8. Zaman geçtikçe beden değişikliğe uğrasa da ruh yaşlandığını kabul etmek istemiyor. İyi ki de öyle oluyor bence. Umarım kaliteli bir yaş alma süreci yaşarız. Sevdiklerinizle birlikte mutlu yıllar dilerim Recep Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim yörede "Gönül yaşlanmaz" derler. Gönülden kasıt ruhtur. Çok doğru söylüyorsunuz, insan fizyolojik olarak yaşlanıyor ama ruhu asla yaşlanmıyor. Yani gönül kocamıyor. Ben de bilmukabele size sevdiklerinizle birlikte mutlu yıllar dilerim. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Psikolojik olarak 100 yaşında hissediyorum bazen. On gün kaldı 65 yaşında olacağım tabii ki de yaşlıyım. Genç yaşlılık demelerine şaşırdım. Bence çok kötü bir şey yaşlılık. Bir kere kemiklerim eriyor....ödüm kopuyor kırılacaklar diye. Dahası ben çocukken, orta yaşlı komşularımız olanların ikisi Alzheimer olmuş...yediğimiz GDO'lu, hormonlu, kimyasal ilaçlı, kimyasal gübreli vs. gıdalar, grip aşısı dedikleri ne olduğu belirsiz sıvılarla bunayıp bunamayacağım belli değil. (Bu arada ben hiç Covid aşısı olmadım çok memnunum) En azından bazı ülkelerdeki gibi ötenazi hakkım olsa, aklım başımdan giderse, kemiklerim bir daha onarılmayacak şekilde kırılır da yatalak olursam ötenazi yapsınlar diye avukata talimat veririm, sadist ve ruh hastası hastabakıcı, hemşirelerin elinde oyuncak olmaktan, Kenan Işık gibi bitki gibi yaşamaktan kurtulurum. Ölmek beni korkutmuyor, sürümek korkutuyor.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi düşünüyorum ve yatalak hasta olup, muhannete muhtaç olmaktansa ölmeyi yeğlerim. Maalesef ben tüm aşılarımı yaptırdım. Belki bu aşılar sürünmeden ölmemize yardımcı da olabilir. Ben de huzur evlerine güveniyordum, demek ki orada da sadist ve ruh hastası hastabakıcı ve hemşirelerin elinde oyuncak oluruz. Evet ölmekten değil, ölememekten korkuyor insan.

      Cenab-ı Allah'a, "ömrün de ölümün de hayırlısını ver " diye dua ediyoruz. Evet, yaşlılık çok kötü bir şey, rahmetli babamın dediği gibi "yaşlılık kapıya konulacak meslek değil" ama doğanın kanunu bu; yaşlanmaktan da ölmekten de kaçılmıyor.
      Sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.

      Sil
  10. Oldukça detaylı ve bilgi dolu bir yazı. Aslında bizlere yaşamın, sağlığın değerini de aktarıyor bir bakıma. Yaş almak, yaşlanmak kaçınılmaz son, tıpkı ölüm gibi. Yeter ki kimseye muhtaç olmadan, güzel bir ömür olsun. Elinize sağlık, teşekkürler paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Yeter ki kimseye muhtaç olmadan, güzel bir ömür olsun." Ne güzel bir temenni. Teşekkür ederim ve bilmukabele kimselere muhtaç olmadan güzel bir ömür yaşayın.

      Sil
  11. Merhaba Recep Bey;

    Yaşlılık ile ilgili bu kadar çok tanım olduğunu bilmiyordum. Hatta yaşa bağlı gelişen yaşlılıkları (sosyal, ekonomik gibi) ilk defa duydum:) Herkes bir gün hayata gözlerini kapatacak, inşallah en hayırlı şekilde olur. Yeni yıl yeni yaşınızın yanında, çokça sağlık ve mutluluk getirsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar SzgnBsl
      Ben de sizin gibi yeni öğrenmekle birlikte ilginç bir paylaşım olacağını düşünerek blog sayfamda yayına aldım.
      Yeni yılınızı kutlar; sağlık, sıhhat ve afiyetlerle birlikte mutluluklar getirmesini dilerim.

      Sil
  12. Güzel bir içerik olmuş, değer kattı , teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Webkenti, HoşGeldiniz.
      Ziyaretinize ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Beğendiğinize sevindim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*