İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan 21 Mart Dünya Şiir Günü'nün bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacağını, dün okumak için almış olduğum Cumhuriyet gazetesinden öğrendim. PEN Türkiye Yazarlar Derneği, 2024 şiir ödülüne bu yıl şair ve yazar Enis Batur'u değer gördüğünü de paylaştıktan sonra tekrar şiire dönelim. 

Şair Arife Kalender bakın bu konuda neler paylaşmış: "...Bir yerde okumuştum: "İnsan neden yapıldığına dönüp baksın!" Çok sıradanmış gibi görünen bu söz beni çok etkiledi. Kendime dönüp baktığımda sözcüklerden yapıldığımı gördüm. Bebekken ninniler, çocukken antlar, okul şarkıları, bilmece-bulmacalar... Gençlikte aşka dair şarkılar, filmler, türküler benimdi. Sonraları ölümü, ana olurken doğumları, oğul kayıplarını, kent-ülke yıkımlarında savaşları öğrendim. Zulmün olduğu yerde zalim ve mazlum ayrımını gözlerken her şey sözcüklerle bağlantılıydı. 

İlk insandan günümüze sözcükleri dizen, yan yana getirerek başka dünyalar kuran, şiir dünyasından seslenen şairdi. Çoğu insan paradan, ün hırsından, ölüp öldürmeden, kin ve nefretten yapılmışken, şiirin mayası dildi, dil ile hayatı yenilemekti. Yaşadığı dünyanın dışına çıkıp, onu hem içeriden hem dışarıdan görerek sözcükler aracılığıyla yeniden yaratmak... 

Şiir, şair tarafından imgelerle yaratılmış dünyanın, somut dünya ile birlikte dönen ikizi demek yanlış olmaz sanırım. Şiirin gerçeği ile dünyanın gerçeğini şairin söylem becerisi, dil bilinci, şiir birikimi, yaşama bakışı, kültürü, zekası belirler. Sözcüklerle yatıp sözcüklerle kalkan, her şeyde şiire dair ipuçları bulan birisi için yaşamda şiir çoktur. 

Şiir insana yazılır, insan içindir. İlk insandan günümüze kadar yazıldı, daha sonraları da yazılacak, söylenecektir. 

Şiir, birikme, göl olma sonra da taşma işidir. Gölün yatağı şairin yüreği beynidir.

Arife Kalender-Cumhuriyet Gazetesi,  21 Mart 2024 Perşembe.