Merhabalar.

Ben, bir öleceğim günü bilmiyorum. Ben, her korktuğunu yaşayan bir insanım. Daha önceki yıllarda da hep 18 Mart ile 26 Nisan tarihleri arasında ağaçlarımızdaki çiçekleri kar yağışı ve ardından gelen soğuk havalarla kaybetmiştik. Bu yıl da korktuğumu yaşayacak gibiyiz. Çünkü zannedersem meteoroloji 21 Mart 2024 Perşembe günü Ankara'ya kar yağacağını tahmin etmektedir. 

Hemen hemen iki ya da üç yıldır badem, kayısı, erik, şeftali, kiraz, vişne ve ceviz ağaçlarımız soğuk havalardan etkilenerek, çiçeklerini ya da patlamaya hazır tomurcuklarını kaybettik. Bu yıl birazcık bir umudum vardı, inşAllah yanılırım da bu sene şöyle bolca badem, kayısı, erik ve cevizimiz olur.  

Her sene Ocak ve şubat aylarını adeta bir bahar ayı gibi geçirdiğimiz için ağaçlarımız erkenden uyanarak tomurcuklarını oluşturmaya ve Mart ayı içerisinde de çiçekler açmaya başlıyor. Her yıl Mart ile Nisan ayları içinde de kar yağışı ve ardından da oluşan soğuk ve dondurucu havalar maalesef ağaçlarımızdaki tüm çiçekleri donduruyor. Hatta ağaçlarımızın uç dalları bile soğuktan etkilenip donarak kuruyorlar.


Tüm bu olumsuz gidişatın sebebi iklim değişikliği ve küresel ısınmadır. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın müsebbibi de biz insanlarız. Yeryüzündeki canlıların içinde yeryüzüne zarar veren tek canlı varlık yine insandır. Aklımızı başımıza alıp, yeryüzüne verdiğimiz zarardan dönmediğimiz sürece iklim değişikliği ve küresel ısınma daha da artmak suretiyle daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalmamız işten bile değildir. 

Selam ve saygılarımla.