Ahlak

Ahlak konusunda topluma öncülük etmesi gereken yöneticiler, toplumu besleyen ve diri tutan tüm ahlaki değerlerimizi planlı ve proğramlı bir şekilde yozlaştırdılar ve yozlaştırmaya devam ediyorlar. Öyle ki ahlaksızlığı kişisel ikballeri üzerinden meşrulaştırıp devlet katında kurumlaştırdılar. 

Çürümenin derinleştiği, ahlaki yozlaşmanın kurumsallaştığı, vurdumduymazlığın arttığı bir ülkede bireyler önce toplum olma vasfını kaybederler; ardından çürüme ve yozlaşma toplumu bölüp parçalar ve bireylerin gelecek umudunu yok eder. Bugün gençlerimiz umudunu yurtdışında arıyorlarsa, temel nedenini burada aramak gerekir. 

Çürümeden ve topyekun çöküşten kurtulmak için sorunun kaynağına inmeli ve teşhisi doğru koymalıyız. Türkiye, bir an önce siyasetten başlamak üzere her alanda ahlaki bir yenilenmeyi, ahlaki bir rönesans'ı gerçekleştirmek zorundadır. Ahlaki yenilenmeyi sağlayabilmek için de siyasi etik ve yolsuzlukla mücadele yasalarını çıkarmak zorundadır. 

Türkiye, siyasete girenlerin mal varlıklarını kamuoyuna açıklamalarını zorunlu kılan yasayı çıkarmak zorundadır. Devlette liyakati önceleyen yasayı çıkarmak zorundadır. Sayıştay'ın Uluslararası Yüksek Denetim Kurulları Örgütünün kurallarına göre denetim yapmasını öngören yasal düzenlemeyi yapmak zorundadır. Böylece siyasetin finansmanından başlayarak siyaset kurumunu ahlak ekseninden yeniden ayağa kaldırmak zorundayız. 

Dostlar! Bu ahlak kavgası hiçbir kavgaya benzemez. Bu ekmek kavgası değildir. Bu koltuk kavgası değildir. Bu bir haysiyet kavgasıdır, varoluş kavgasıdır, bu bir vatan kavgasıdır. Bu kavgayı vermek zorundayız...

Kemal KILIÇDAROĞLU

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Bir yerden başlamak gerek artık, zira yozlaşma had safhada. Doğru yazmış Sayın Kılıçdaroğlu, katılmamak mümkn mü...
    Teşekkürler paylaşım için Recep bey,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Momentos.
      Bir hastalık kronikleştiği zaman tedavisi daha da zorlaşır. Kurumsallaşan ahlaki yozlaşmanın tedavisi de tıpkı kronikleşen hastalık gibidir. Bu ahlak kavgası hiçbir kavgaya benzemez. Hiç zaman kaybetmeden bu kavgayı başlatmak zorundayız.
      Ziyaretiniz, desteğiniz, katkınız için çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. Açık İstihbarat isimli site vaktiyle AKP'nin açılımını şöyle yapmıştı:
    AKP = Ahlaksızlığı Kurumlaştıran Parti
    AKP, topluma yaptığı tüm kötülüklerden biri de insanları ahlaksızlığa itelemesi, ahlaksızlığı kanıksatması oldu.
    Şöyle ki, aşırı enflasyon, aşırı yoksulluk sefalet ve ahlaksızlığa yol açar. Her birey için değil ama zaten çok etik, dürüst olmayan özellikle iyi eğitim almamış, çok okumamış (okumak insanın ahlakına iyi katkı yapar)insanların bir kısmı fakirlik kapıdan girince, şeref, haysiyet, onur, ahlak gibi kavramları bacadan uçar, mesela 1, 2 ay önce internette nereye baksam "memeli kadın" karşıma çıkıyordu, başı kapalı! bu kadın kocasıyla TikTok denen iğrenç bir paylaşım platformunda işte orasını, burasını açıp para topluyormuş! Yani yoksulluk kimi kocaların karılarını fuhuşa ittirmesine yol açıyor, benim gözlemlediğim ve bloğumda polise intikal etmesinin haberlerinin linkleriyle birlikte yazdığım üzere Suriyelilerin 2, 3, vs. yaştaki küçük çocukları sürekli balkondan, pencereden düşüp ölmeye başladılar! Ünlem işareti koydum polis bu vakaları "Kaza" diye geçiyor belki biliyorlar kaza olmadığını ama uğraşmak istemiyorlar. İnsanlar bakamayacakları bebekleri çöplere atmaya başladılar, rüşvet gırla, herkes birinden 3- 5 kuruş kopartma peşinde çünkü AKP hatta öncesinde Özal, üçkağıtçılığı, rüşveti normalleştirdi! Bu rüşvet işlerinin sonunda bir deprem olunca asla ruhsat, onay verilmemesi gereken binalar çöküp onlarca insanın ölmesine sebep oldu ama ahlaksız oldukları için umurlarında olmadı. Kaza yapıp, birini öldüren insan zenginse, yurt dışına kaçar oldu, AKP'li milletvekilinin villasındaki Özbekistanlı mı neydi hizmetçi, bakıcı kadın vekilin silahıyla ölü bulundu, intihar dendi! Nasılsa ailesi Türkiye'de değil, uğraşacak kimi, kimsesi yok, Netflix olsa bunu belgesel dizi yapar; genç, güzel hizmetçi kız - felçli eş - milletvekili ve paralı, arkasında AKP olan koca! Sonra kız ölü bulunuyor! Silah vekilin ama intihar etti deniyor. Kız daha önce arkadaşına da adamla ilgili bir takım şikayetlerde bulunmuştu şu an neler olduğu aklımda değil. Yani toplum çürümüş. Adalet kalmamış, hakimler rüşvetle karar veriyor, sokakta boğazımızı kesseler hakkımızı arayacak mercii yok! Hele boğazımızı kesen AKP'li arkası varsa ölen kabahatli, ölen kusurlu çıkıyor. Tayyip'in öteki oğlu Burak seneler önce Türk Sanat Müziği sanatçısı Sevim Tanürek'e arabasıyla çarpıp ölümüne sebep olmuştu, ne oldu? Kaçırdı babası yurt dışına! Ceza bile almadı. Bunu gören, okuyan vatandaş ne yapacak? O da "Ahlak yok bu ülkede, ben niye ahlaklı olayım?" diyecek işte karısını pazarlamaya başlayacak, komşusunu dolandıracak, amca oğlunu 2 metre arazi için vuracak, çocuklara tacizler 200 katı mı, 700 katı mı ne artmış AKP döneminde şu an tam rakam aklımda değil. Kuran kursları, dini vakıflar, dinci yurtlar hep çocuklara şiddet, dayak, tecavüz edilen yerler oldu, kaç çocuk kendini astı (kendini mi astı, astılar mı)
    Yani AKP'nin 23 yılı sonrası ülke olarak maalesef çürüdük, yozlaştık, ahlaksız bir ülke olduk. Ekonomi gün gelir düzelir, tarım gün gelir düzelir ama ahlakı nasıl düzelteceğiz bilemiyorum.

    Kusura bakma Recep abi, çok uzun yazdım...
    Kal sağlıcakla, selamlar, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bücürükveben.
      Ahlaksızlığı kurumsallaştıranlar iktidardaki parti hükümetidir. Şu anda iktidarda Akparti olduğuna göre, ahlaksızlığın kurumsallaşmasının müsebbibi de bu parti ve onun iktidardaki hükümetidir.
      Ülkenin içinde bulunduğu durumu, o çirkin örnekleriyle dile getirmişsiniz. Ahlaksızlığın en can alıcı örneğini ise, Tayyip'in oğlu Burak'ın Türk Sanat Müziği sanatçısı Sevim Tanürek'e arabasıyla çarparak ölümüne neden olmasını gösterebiliriz.
      Paylaşımla ilgili ziyaretiniz, katkınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. Geçmiş yıllarda bir reklam vardı. "Çok çalışmam lazım çok... "gibi bir deyiş hatırlıyorum. Eğitimin kalitesini yükseltebilirsek acaba İNSAN kalitesini de yükseltip yılları telâfi edebilir miyiz...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Makbule Abalı Öğretmenim.
      Şu andaki eğitim sistemi ile eğitimin kalitesini yükseltmek şöyle dursun, normal eğitimin sürdürülebilirliğini bile ben göremiyorum. Elbette eğitimin kalitesinin yükseltilmesinin, kaliteli insan yetiştirilmesine katkısı olacaktır. Anne ve babalar çok cahil, cahil anne ve babaların evlerinde terbiye ettiği yetiştirdiği çocukların, okullarda uygulanacak kaliteli eğitimin, kaliteli bir birey olarak yetişmelerine yeterli olmayacaktır. Söz konusu kaliteli eğitim hem aile ocağında, hem de okulda uygulanmalıdır.
      Paylaşımla ilgili ziyaretinize, desteğinize ve katkınıza çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. Gerçekten ahlâk kavgası artıyor ve buna bir çözüm bulunmuyor. Bunun sıkıntısını da hepimiz yaşıyoruz. Umarım bir gün biter bunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Peliş.
      Umudumuzu asla kaybetmemiz gerekiyor. Ancak, ahlak kavgasının arttığı ile ilgili saptamanıza aynen katılıyorum. Dualarımız, bu kavganın bir gün lehimize sonuçlanması içindir.
      Paylaşıma yaptığınız ziyaret, katkı ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. Merhabalar...
    Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na yürekten katılıyorum. Bir ülkede ahlak yoksa o ülke çökmeye mahkumdur. Ahlaksızlığı bile bile alkışlayanlar olduğu sürece yozlaşma artar ve o ülke gelişemez.
    Paylaşım için teşekkür ediyorum size.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Nazlı Toaç.
      Görüşlerinize ve saptamalarınıza aynen yürekten katılıyorum. Ahlak ve adalet , bir ülkenin ya da bir toplumun olmazsa olmazlarındandır. Ahlaksızlığın ülkemizde alkışlandığını görmek içimizi yakıyor, canımızı acıtıyor.

      Blog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve paylaşıma yapmış olduğunuz katkı ve desteğe çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  6. bizim ülke böyle işte :) bir avrupa olamadık yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar deeptone.
      Modern, uygar, medeni ve laik bir ülke oldukları için "bir Avrupalı olamadık" diyoruz; aksi halde, Avrupa'dan bize ne!..
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

YORUMLAR ONAYA TABİDİR