Plastiksiz Temmuz

Merhabalar.

Plastik 19. yüzyılın ikinci yarısından beri bizlerle olan bir polimer. 1869 yılında ilk sentetik plastik olan "selüloit" John Wesley Hyatt tarfından bilardo toplarının fildişinden yapılmasına karşın bir çözüm aranırken keşfedildi. Selüloit sayesinde fil ve kaplumbağa avcılığı da azalacaktı. Leo Baekeland da ilk tam sentetik plastik olan "bakalit"i elektrik yalıtkanı olarak kullanılan doğal madde yerine sentetik bir madde ararken 1907'de icat etti. Hem yalıtkan olup hem ısıya dayanıklı olması ile seri üretim için muazzam bir madde elde edilmiş oldu. 1960-1970 yılları arasında neden olduğu çevre sorunları nedeniyle eleştirilse de üretimi hızlanan bir ivmeyle sürüyor. 

Plastik gözle görünmediğinde tamamen kaybolmaz, giderek daha küçük parçalara ayrılır. Mikroplastik adı verilen bu parçaçcıklar solunum ve emilim yoluyla insan bedenine girip organlarda birikebilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, yeni doğan bebeklerin plasentalarında mikroplastik bulundu. İnsan sağlığı üzerindeki etkilerinin ne boyutta olduğu tam olarak bilinmiyor. 

Plastik atıkların sadece yüzde 9'u geri dönüştürülüyor. Yüzde 15'i geri dönüşüm için toplansa da bunun yüzde 40'ı atık olarak bertaraf ediliyor. Kalan yüzde 19'u yakılıyor, yüzde 50'si çöplüklere gidiyor ve yüzde 22'si ise atık yönetim sistemlerinden kaçarak daha fakir ülkelerdeki kontrolsüz çöp sahalarına, açık ocaklarda yakılmaya ya da karasal ve sucul ortamlara gönderiliyor. 

Yarın "Plastiksiz Temmuz"  başlıyor. 2011 yılından beri küresel ölçekte farkındalık yaratmak için Temmuz ayı "Plastiksiz Temmuz" olarak adlandırılıyor. Rebecca Prince-Ruiz tarafından ortaya konan Avustralya çıkışlı bir çevre hareketi olan "Plastiksiz Temmuz" 177 ülkede 120 milyondan fazla katılımcının desteğiyle plastik farkındalığı konusunda etki yaratmaya devam ediyor. 

Ne sağlığımıza ne cebimize ne çevreye bir yararı var. Plastikleri kullandıktan sonra sağa sola atanlar sadece çevre kirliliğine sebep olmakla kalmıyor, sağlığımıza da kast ediyor. Denizlere atılan plastikler, bu plastiklerle bir arada yaşayan canlılar derken işin içinden çıkmak imkansız oluyor. Sürekli su içmenin öneminden bahsediyor uzmanlar. Suyu cam şişede içerek daha da fayda sağlayabilirsiniz. Cam şişe satın alabilir ve yanınızda taşıyabilirsiniz. Böylece hem etrafı kirletmemiş olursunuz hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.

Herkese, suların ve getirdiği yaşamın kıymetinin bilindiği, plastik farkındalığı yüksek huzur dolu bir Temmuz ayı dilerim. 

Selam ve saygılarımla.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Plastiksiz Temmuz'dan haberim olmamıştı. Maalesef günümüzde sağlık ve insan değerinin yerine para kazanmanın geçtiği örnekleri görüyoruz sık sık. Bir iş yapılırken sadece belli bir çıkar amaçlı hareket edilip etraflıca düşünmeyince sonucu kötü oluyor. Plastik şişelerde su içme konusunda ben de rahatsızım. Kendi suyumuzu mümkün olduğunca taşımak gerekir böyle bakınca her zaman mümkün olmasa da dikkat etmekte fayda var. Eve aldığımız sular da plastik şişelerde olabiliyor. Babamların evinde arıtma var onun da sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışmalar var. Musluk suyu içmeyeli çok uzun zaman oldu, içilebilir görünüyor bizim mahallemizde su, o da sağlıklı mıdır bilemiyorum. Sanırım daha çok araştırıp, bilinçlenip talep etmemiz gereken konulardan biri. Çok önemli ve günlük hayatımızda yer tutan bir konudan bahsetmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Senay Bn
      Ziyaretiniz ve paylaşıma katkıda bulunan değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çocuklar ve gençler AVM'lerden aldıkları yiyeceğin ambalajlarını çöplere değil, cadde, sokak ve kaldırımlara rastgele gelşigüzel bir şekilde atıyorlar.
      Bizim önce çöplerin nereye atılacağını öğrenmemiz ve daha sonra da bu plastik konusunun farkında olmamız gerekiyor. Sizin anlayacağınız, bizim işimiz çok zor!
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. Hepsini uyguluyorum, kupa hariç:)) umarım işe yarar.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Yüreğimin İklimi.
      Ziyaretinize ve paylaşıma katkıda bulunan değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Sizin gibi bilinçli ve şuurlu vatandaşlarımız daha az plastik atık konusundaki önerileri zaten uyguluyorlar. Siz, bu uygulamanızla diğerlerine örnek olduğunuz için elbette işe yarayacak.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. Plastiksiz Temmuz'u ilk kez duydum ama çok iyi bir etkinlikmiş. Ben suyumu daima bildiğimiz cam sürahide saklıyorum ama maalesef su plastikte satılıyor:( evde plastik kullanmıyorum, alışveriş içir bez poşetim de var ama manav illa ki plastik poşetle veriyor maydanoz bile olsa...ben çocukken meyve, sebze kesekağıdında verilirdi, maalesef şimdi plastik gerçi kağıt da ağaç kesilmesi için kötü...ne olacak bu durum bilmiyorum, bebeklerde bile plastik olması korkunç:( dünyayı maalesef mahvetmişiz, sağlığımızı da, deniz canlılarının da sağlığını da, o kocaman balinalar, güzelim yunuslar filan belki o yüzden intihar ediyor, karalara vuruyorlar kendilerini...midelerinde plastikler çıktığını okuduğumu hatırlıyorum.
    Selamlar, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bücürükveben.
      Ziyaretinize ve paylaşıma değerli yorumunuz ile sağladığınız katkıya çok teşekkür ederim.
      1965'li yıllarda kardeşlerimle birlikte eski gzetelerden kesekağıdı yapar manav ve bakkallara satardık. O yıllarda plastik poşet ve şişe yoktu tabi. Evlerimizde zaten cam şişe ve kavanozlar kullanıyoruz. Ancak dışarıda işin rengi değişiyor ve hepimiz maalesef su içmek için plastik şişeleri kullanmak zorunda kalıyoruz, ama biz içtiğimiz suların boşalan pet şişelerini gelişigüzel sokaklara atmıyoruz, karşılaşacağımız ilk çöp kutusuna kadar elimizde ya da varsa çantamızda muhafaza ediyoruz.
      Çevremizi kirleten plastik poşetler yine azalmadı, pet su şişeleri ve bir kez kullanımlık bardak, çatal, kaşık ve tabaklarım hem imalatı ve hem de kullanımı hala devam ediyor.
      Plastik icat edildiğinden beri toprakta çürümeden kaldığı söyleniyor. Tahminim 450 yıllık bir ömrü olduğu söylenmekte. Öyle zannediyorum ki, bilzer bu plastikten öyle kolay kolay kurtulacağa benzemiyoruz. Çöpünü çöp kutusuna atma bilinç ve şuurunda olmayan insanımıza plastik ürünlerden uzak durmasını nasıl anlatacağız?
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. Plastiksiz temmuzu duymamıştım ben de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar N.Narda
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Vallahi, ben de bugün öğrendim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. Merhaba,
    2-3 yıl önce evde çöpleirmizi geri dönüşüme uygun şekilde ayırıyorduk ama maalesef Hopa'da geri dönüşüm merkezi olmadığı için ayrıştırarak topladığımız tüm çöplerin geri dönüşüm kutularından alınarak aynı çöplüğe atıldığını öğrendim. Maalesef toplumca bu konuda aşırı bilinçsiziz. Plastik atık problemi giderek büyüyen ve tüm canlı hayatını tehdit eden bir sorun. Bireysel olarak ne kadar azaltırsak kullanmayı çevreye o kadar az zarar vermiş oluruz.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Manxcat / KuyruksuzKedi.
      Ziyaretinize ve paylaşıma sağladığınız değerli katkılarınızı içeren yorumunuza çok teşekkür ederim. Bakın siz ne güzel çöplerinizi ayrıştırmışsınız ama, sorumlu yetkili idareciler bu işe gereken önemi vermediği için sizin binbir zahmet ve emekle ayrıştırdığınız çöplerin hepsi tekrar tek çöp kutusuna atılarak götürülmüş. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu demekten kendimi alıkoyamadım. İşte biz böyle tezatlarla dolu bir ülkeyiz. Çok dolu olduğum için, daha fazla yazamayacağım.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil

YORUMLARINIZ ONAYSIZ YAYINLANIR