Plastik 19. yüzyılın ikinci yarısından beri bizlerle olan bir polimer. 1869 yılında ilk sentetik plastik olan "selüloit" John Wesley Hyatt tarfından bilardo toplarının fildişinden yapılmasına karşın bir çözüm aranırken keşfedildi. Selüloit sayesinde fil ve kaplumbağa avcılığı da azalacaktı. Leo Baekeland da ilk tam sentetik plastik olan "bakalit"i elektrik yalıtkanı olarak kullanılan doğal madde yerine sentetik bir madde ararken 1907'de icat etti. Hem yalıtkan olup hem ısıya dayanıklı olması ile seri üretim için muazzam bir madde elde edilmiş oldu. 1960-1970 yılları arasında neden olduğu çevre sorunları nedeniyle eleştirilse de üretimi hızlanan bir ivmeyle sürüyor.
Plastik gözle görünmediğinde tamamen kaybolmaz, giderek daha küçük parçalara ayrılır. Mikroplastik adı verilen bu parçaçcıklar solunum ve emilim yoluyla insan bedenine girip organlarda birikebilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, yeni doğan bebeklerin plasentalarında mikroplastik bulundu. İnsan sağlığı üzerindeki etkilerinin ne boyutta olduğu tam olarak bilinmiyor.
Plastik atıkların sadece yüzde 9'u geri dönüştürülüyor. Yüzde 15'i geri dönüşüm için toplansa da bunun yüzde 40'ı atık olarak bertaraf ediliyor. Kalan yüzde 19'u yakılıyor, yüzde 50'si çöplüklere gidiyor ve yüzde 22'si ise atık yönetim sistemlerinden kaçarak daha fakir ülkelerdeki kontrolsüz çöp sahalarına, açık ocaklarda yakılmaya ya da karasal ve sucul ortamlara gönderiliyor.
Yarın "Plastiksiz Temmuz" başlıyor. 2011 yılından beri küresel ölçekte farkındalık yaratmak için Temmuz ayı "Plastiksiz Temmuz" olarak adlandırılıyor. Rebecca Prince-Ruiz tarafından ortaya konan Avustralya çıkışlı bir çevre hareketi olan "Plastiksiz Temmuz" 177 ülkede 120 milyondan fazla katılımcının desteğiyle plastik farkındalığı konusunda etki yaratmaya devam ediyor.
30 Yorumlar
Plastiksiz Temmuz'dan haberim olmamıştı. Maalesef günümüzde sağlık ve insan değerinin yerine para kazanmanın geçtiği örnekleri görüyoruz sık sık. Bir iş yapılırken sadece belli bir çıkar amaçlı hareket edilip etraflıca düşünmeyince sonucu kötü oluyor. Plastik şişelerde su içme konusunda ben de rahatsızım. Kendi suyumuzu mümkün olduğunca taşımak gerekir böyle bakınca her zaman mümkün olmasa da dikkat etmekte fayda var. Eve aldığımız sular da plastik şişelerde olabiliyor. Babamların evinde arıtma var onun da sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışmalar var. Musluk suyu içmeyeli çok uzun zaman oldu, içilebilir görünüyor bizim mahallemizde su, o da sağlıklı mıdır bilemiyorum. Sanırım daha çok araştırıp, bilinçlenip talep etmemiz gereken konulardan biri. Çok önemli ve günlük hayatımızda yer tutan bir konudan bahsetmişsiniz.
YanıtlaSilMerhabalar, Senay Bn
SilZiyaretiniz ve paylaşıma katkıda bulunan değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çocuklar ve gençler AVM'lerden aldıkları yiyeceğin ambalajlarını çöplere değil, cadde, sokak ve kaldırımlara rastgele gelşigüzel bir şekilde atıyorlar.
Bizim önce çöplerin nereye atılacağını öğrenmemiz ve daha sonra da bu plastik konusunun farkında olmamız gerekiyor. Sizin anlayacağınız, bizim işimiz çok zor!
Selam ve saygılarımla.
Hepsini uyguluyorum, kupa hariç:)) umarım işe yarar.
YanıtlaSilSevgiler
Merhabalar Yüreğimin İklimi.
SilZiyaretinize ve paylaşıma katkıda bulunan değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Sizin gibi bilinçli ve şuurlu vatandaşlarımız daha az plastik atık konusundaki önerileri zaten uyguluyorlar. Siz, bu uygulamanızla diğerlerine örnek olduğunuz için elbette işe yarayacak.
Selam ve saygılarımla.
Plastiksiz Temmuz'u ilk kez duydum ama çok iyi bir etkinlikmiş. Ben suyumu daima bildiğimiz cam sürahide saklıyorum ama maalesef su plastikte satılıyor:( evde plastik kullanmıyorum, alışveriş içir bez poşetim de var ama manav illa ki plastik poşetle veriyor maydanoz bile olsa...ben çocukken meyve, sebze kesekağıdında verilirdi, maalesef şimdi plastik gerçi kağıt da ağaç kesilmesi için kötü...ne olacak bu durum bilmiyorum, bebeklerde bile plastik olması korkunç:( dünyayı maalesef mahvetmişiz, sağlığımızı da, deniz canlılarının da sağlığını da, o kocaman balinalar, güzelim yunuslar filan belki o yüzden intihar ediyor, karalara vuruyorlar kendilerini...midelerinde plastikler çıktığını okuduğumu hatırlıyorum.
YanıtlaSilSelamlar, saygılar.
Merhabalar Bücürükveben.
SilZiyaretinize ve paylaşıma değerli yorumunuz ile sağladığınız katkıya çok teşekkür ederim.
1965'li yıllarda kardeşlerimle birlikte eski gzetelerden kesekağıdı yapar manav ve bakkallara satardık. O yıllarda plastik poşet ve şişe yoktu tabi. Evlerimizde zaten cam şişe ve kavanozlar kullanıyoruz. Ancak dışarıda işin rengi değişiyor ve hepimiz maalesef su içmek için plastik şişeleri kullanmak zorunda kalıyoruz, ama biz içtiğimiz suların boşalan pet şişelerini gelişigüzel sokaklara atmıyoruz, karşılaşacağımız ilk çöp kutusuna kadar elimizde ya da varsa çantamızda muhafaza ediyoruz.
Çevremizi kirleten plastik poşetler yine azalmadı, pet su şişeleri ve bir kez kullanımlık bardak, çatal, kaşık ve tabaklarım hem imalatı ve hem de kullanımı hala devam ediyor.
Plastik icat edildiğinden beri toprakta çürümeden kaldığı söyleniyor. Tahminim 450 yıllık bir ömrü olduğu söylenmekte. Öyle zannediyorum ki, bilzer bu plastikten öyle kolay kolay kurtulacağa benzemiyoruz. Çöpünü çöp kutusuna atma bilinç ve şuurunda olmayan insanımıza plastik ürünlerden uzak durmasını nasıl anlatacağız?
Selam ve saygılarımla.
Plastiksiz temmuzu duymamıştım ben de...
YanıtlaSilMerhabalar N.Narda
SilZiyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Vallahi, ben de bugün öğrendim.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba,
YanıtlaSil2-3 yıl önce evde çöpleirmizi geri dönüşüme uygun şekilde ayırıyorduk ama maalesef Hopa'da geri dönüşüm merkezi olmadığı için ayrıştırarak topladığımız tüm çöplerin geri dönüşüm kutularından alınarak aynı çöplüğe atıldığını öğrendim. Maalesef toplumca bu konuda aşırı bilinçsiziz. Plastik atık problemi giderek büyüyen ve tüm canlı hayatını tehdit eden bir sorun. Bireysel olarak ne kadar azaltırsak kullanmayı çevreye o kadar az zarar vermiş oluruz.
Selamlar...
Merhabalar Manxcat / KuyruksuzKedi.
SilZiyaretinize ve paylaşıma sağladığınız değerli katkılarınızı içeren yorumunuza çok teşekkür ederim. Bakın siz ne güzel çöplerinizi ayrıştırmışsınız ama, sorumlu yetkili idareciler bu işe gereken önemi vermediği için sizin binbir zahmet ve emekle ayrıştırdığınız çöplerin hepsi tekrar tek çöp kutusuna atılarak götürülmüş. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu demekten kendimi alıkoyamadım. İşte biz böyle tezatlarla dolu bir ülkeyiz. Çok dolu olduğum için, daha fazla yazamayacağım.
Selam ve saygılarımla.
Sadece bir ayı seçerek plastiksizleşme olmaz, bunu tüm eğitim sistemine, hatta oturduğumuz apartmanlara yaymak, öğretmek ve yerleştirmekle olur diye yazıyorum buraya ama boşuna elbette. Diğer ülkelerin zehirli atıklarını bile talip olarak ülkemize getiren bir yönetim varken her şey boşuna. Tamamen kişisel seçimlerimizle de yürümez bu işler ama yine de vazgeçmiyoruz. Biliyorum biraz karamsar bir yorum oldu kusura bakmayın. Bıkkınlık yazdırıyor bu satırları.
YanıtlaSilMerhabalar Momentos.
SilZiyaretinize ve paylaşıma değerli yorumunuzla sağladığınız katkıya çok teşekkür ederim. Efendim, hiç de karamsar değilsiniz, maalesef ülkemizin gerçeği böyle. Avrupanın kabul etmedği sığınmacıları biz alırız, onların atıklarına, çöplerine biz talip oluruz. Başımızdaki İktidar, ülkeyi yönettiklerini sanıyorlar. hiç de öyle değil. İktidar, bu ülkeye en büyük zararı vermiştir ve hala da inatla zarar vermeye devam ediyor. Bizler de başımızı gömmüşüz kumlara, üç maymunu oynayıp duruyoruz ve bir türlü "kral çıplak diyemiyoruz."
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar...
YanıtlaSilTablodaki tüm önerileri biz ailecek uyguluyoruz. Bireysel değil tüm toplumun doğaya saygısının olması gerekirken ne yazık ki duyarlılıkta sınıfta kalmış durumdayız.
Plastiksiz Temmuz farkındalığını ilk kez şimdi sizden öğreniyorum. Bu farkındalık iyi, güzel de keşke tüm yıl boyunca uygulansa...
Yalnız yeni doğan bebeklerin plasentalarında mikroplastik bulunmasına hayret ettim. Nasıl böyle bir şey olabilir, aklım almıyor. Eskiden teknoloji yoktu, dünya sağlıklıydı. Teknoloji ilerledikçe sağlık körelmeye başladı. Ben alışverişi filelerle yaptığımız zamanları hâlâ hatırlarım. Kese kağıtları bile saftı. Şimdi ise her tarafımız suni...
İster grupla gidelim ister yalnız başımıza, ormanlık ya da dağlık parkurlara çıktığımızda çöpümüzü asla atmıyoruz. Yanımızda eve getirip ayrıştırıyoruz. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama dediğim gibi tüm toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Yoksa yeni doğan bebekler gibi zehirlenmeye devam edeceğiz.
Duyarlılığınız ve bilgi için size teşekkür ediyorum. Plastiksiz günlerimiz olsun.
Sağlıcakla kalın, selam ve saygılar.
Merhabalar Nazlı Toaç.
SilZiyaretiniz ve paylaşıma sağladığınız değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim. Evet, çok doğru söylüyorsunuz. Toplum olarak doğaya saygılı olmadıktan sonra, bireysel gayretlerle çözülecek bir konu değil.
Önce dışarıda atılacak çöplerimizi çöp kutularına atmasını öğrenmemiz gerekiyor. Daha sonra da çöplerimizi ayrıştırarak çöp konteynirlerine atmasını öğreneceğiz. Henüz biz daha dışarıda çöplerimizi gelişigüzel rastgele her yere atıyoruz. Denizlerimiz, göllerimiz, ormanlarımız, parklarımız, caddelelerimiz, sokaklarımız plastik ambalaj çöplerden geçilmiyor. Çocuklar ve gençler AVM'lerden ambalajlı yiyeceği alıyor, yürürken ambalajı yırtıyor çöp kutularına değil, kaldırımlara atıyorlar. Ben her gün evimin önündeki kaldırımlarda mıntıka temizliği yapmak zorunda kalıyorum. Sigara izmaritleri, sigara kutuları, prt şişeler ve ambalajlar.
Plastiksiz günlerimiz olsun dileğinize katılıyor ve size teşekkür ediyorum.
Selam ve saygılarımla.
teşekkür ederiiiz bilgi için :)
YanıtlaSilMerhabalar deeptone.
SilZiyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Plastik malzeme, yaşamımızın her tarafında, her yerinde... Adeta ayrılmaz bir ikili gibiyiz. Plastik ile iç içeyiz. Plastiği dünyamızdan çok zor kovarız. Evlerimizin her tarafında tek tek saymaya gerek yoktur sanırım. Plastik tüketimini ne kadar kısıtlar ve ne kadar en aza indirirsek, o kadar faydalı bir iş yapmış oluruz.
YanıtlaSilTeşekkürler adsız.
SilDördüncü ve beşinci madde konusunda galiba daha dikkatli olmam gerekiyor.
YanıtlaSilBilgiler için çok teşekkürler. :)
Merhabalar Kendi Dünyasında, Hoş Geldiniz.
SilZiyaretiniz ve değerli yorumunuzdan dolayı çok memnun oldum. Teşekkür ederim.
Resimdeki sayılı maddelere hepimizin harfiyen uyduğu zaten söylenemez! Ancak, elimizden geleni yapmak için azimli ve gayretli olduğumuzu söyleyebiliriz.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar Recep Bey,
YanıtlaSilBu güzel ve yararlı yazıya nasıl yorum bırakmamışım. Dikkatimi çekiyor, son yıllarda hastane kantinlerinde bile çok kalitesiz, eğilen, bükülen pet şişelerde sular satılıyor.
Blogda anlatmıştım Urla'da harika bi ilkokul öğretmeni (Ayşe Öğretmen) plastiklerin zararlarını, atık malzeme olarak nasıl değerlendirilebileceğini; yıl sonu sınıf gününde öğrencileriyle uygulamalı olarak çok güzel işlemişti. Hayranlıkla izlemiştik.
Özel aylar da özel günler gibi keşke sadece bir günle sınırlı kalmayıp tüm yaşama yayılsa...
Sağlıklı günler dileyerek.
Önceki yorumumda Urla'da idealist bir öğretmenin yıl sonu sınıf etkinliğinden söz etmiştim. Yazımın adı "Çocuklarla Birlikte Bahar Gibi Bir Gün" 12.06. 2023 tarihinde yayınlamışım. https://www.blogger.com/blog/post/edit/6923940646331876482/1113870843548571125 (Umarım aktarabilmişimdir.)
SilBu yıl gene aynı öğretmenimizin yıl sonu etkinliğine davetliydik. Ama çok istediğimiz halde gidemedik. Gene harika bir etkinlik olmuş. Yürekten kutluyoruz.
Esen Kalın.
SilMerhabalar Makbule Öğretmenim, Hoş Geldiniz.
Memlekette olduğum için pek bilgisayar başında oturamıyorum. Yorumunuzu gördüm onayladım ama cevap veremedim. Özür dilerim.
Bilgisayarımdaki işletim sistemi sorunumu Linux tabanlı bir işletim sistemi yükleyerek çözmeye çalışıyorum. Henüz daha elektronik posta hesabımı bile tanıtamadığım için kendi sayfama ANONİM olarak katılıyorum.
Aynen sizin dediğiniz gibi, bırakın artık plastik malzemeden tamamen kurtulmayı, üretiikleri plastik malzemeden bile çalıyorlar. İyice hırsızlaştık. Karamsar olmamak ve tüm konulara karamsar yaklaşmamak için elimden geleni yapıyorum ama, gerçekten benim hiç ümidim kalmadı, sözüm meclisten dışarı biz adam olmayız!
Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar Makbule Öğretmenim, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilİkinci yorumunuzu da okuyup inceledikten sonra, söz konusu paylaşıma, sayfanızdan girip bakacağım. İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.
Sağolun.
Ayşe öğretmenin (zararlı plastik maddelerin yararlı hale dönüştürülmesi) konusuyla ilgili bu yıl yine düzenlenen etkinliğine davet edildiğinizi ama gidemediğinizden bahsetmişsiniz. Canınız sağolsun hocam. Esiri olduğumuz zaman, her şeye yetmiyor ve yetişemiyor.
Ziyaretinize ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
"Plastik icad edildi, sağlık bozuldu" :) Plastiksiz Temmuz'u bende yeni duydum, ilginç ve önemli bilgiler, her gün "plastiksiz gün" olsa ne güzel olurdu.. Emeğinize sağlık..
YanıtlaSilMerhabalar Ertuğrul Yıldırım, Hoş Geldiniz.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Plastiğin zararlı olduğunu bilmeyen o kadar çok vatandaşımız var ki, plastikten üretilen mutfak eşyalarını halen satın alıyor ve kullanıyoruz. Şimdi işin doğrusunu itiraf etmek gerekirse, bizim evimizin mutfağı da plastik eşyadan geçilmiyor.
Selam ve saygılarımla.
Recep bey abi merhabalar,
YanıtlaSilUzun zamandır yoksunuz, umarım iyisinizdir.
Selamlar ~~
Merhabalar MyReal, Hoş Geldiniz.
YanıtlaSilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok ama, çok teşekkür ederim.
Evet uzun zamandır ne blog sayfamda, ne de blog sayfa ziyaretlerinde yokum. Yaz aylarını memlekette müstakil bahçeli bir evde geçiriyorum. Burada öyle çok iş-güç var ki, uyku uyumaya vaktim olmuyor desem mübalağa etmiş olmam. Bir de üst üste operasyonlar geçirince, pek bilgisayar başında vakit geçiremiyorum.
Ziyaretiniz ve beni son derece memnun eden ve sevindiren yorumunuz için tekrar teşekkürlerimi sunarım.
Selam ve saygılarımla.
geçmiş olsun ve keyifli bahçeler :)
YanıtlaSilMerhabalar Deeptone.
SilBlog sayfama yapmış olduğunuz ziyarete ve değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*