Dün ilçemiz merkezine bağlı Kurucaöz mevkisinde dolaşırken yerdeki otlar ve dikenlerin arasında içinde dört tane kuş yumurtası büyüklüğünde garip bir yuva gördüm ve hemen fotoğrafını çektim.
 
Yol arkadaşıma sordum o da bu yuvanın hangi canlıya ait olduğunu bilemedi, ancak bıldırcın veya keklik yuvası olabileceği üzerinde tahminler yürütebildi. Doğa ile engin tecrübeleri olan Blogger arkadaşlarımdan bu konuda yardım istemek üzere bu paylaşımı yayınladım. Söz konusu yuvanın hangi canlıya ait olabileceği üzerinde bilgi ve tecrübesi olan Blogger arkadaşlarımın yapacakları yorum içerisinde yuva ile ilgili bilgi verirlerse memnun olurum. Ben bu zamana kadar yerde böyle bir yuva ile hiç karşılaşmadım. 


Bahsettiğim yumurtalı yuvayı bu arazide gördüm. Belki size bir fikir verir diye arazinin de fotoğrafını sonradan paylaşıma ekledim. 

AÇIKLAMA: Uzmandan cevap geldi. Fotoğraftaki yuva; Çobanaldatan isminde bir kuşa aitmiş. 



Özellikler:Uzunluğu 26 cm, kanat açıklıkları ise 55 cm kadardır. Kanatları sivri, kuyruğu uzun ve yuvarlaktır. Alt parçaları çizgili olup boyunları kısa olup başları büyükçedir. Gaga küçük ve siyah, bacaklar kırmızımsı kahverengidir. Erişkin kuş tüyü, liken grisidir, çizgileri ve şeritleri kahverengimsi sarı, kestane rengi ve siyahtır.
 Davranış:Yerde yuva yaparlar. Türkiye’nin her yerinde yazın kuluçkaya yatar. İki uzamış ve eliptik, benekli yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi beraber kuluçkaya yatarlar. Alaca karanlıkta uçan böcekler yiyeceğidir. Ömerli Havzası fundalıklarında üreyen kuş türlerinden biridir. Sayıları yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve aşırı tarım ilacı kullanımı nedeniyle Avrupa çapında azalmaktadırlar. Geceleri aktiftirler. Ağaç kabuğu gibi görünerek kendilerini saklarlar.
Yayılış:Avrupa ve ılımlı Asya’nın çoğunda Çobanaldatangiller familyasının tek temsilcisidir. Bir geç göçmendir, nadiren Nisan’ın sonundan önce veya Mayıs’ın başlangıcında görülürler. Kurak ve kumlu bölgelerde, açık orman kenarlarında, seyrek ağaçlı açık arazilerde ve fundalıklarda yaşarlar.

NOT: Fotoğraf ve açıklamalar alıntıdır.