Konumuz Konu


Merhabalar.

Her bloggere blog yazarken konularınızı nereden ve hangi alanlardan seçersiniz? Diye bir soru ilettikten sonra bir blogger olarak ben de bu soruya şöyle bir yanıt vermek istiyorum. Yaşamın her kesiminden. Yaşantılarımız, anılarımız, düşlerimiz, gözlemlerimiz, okuduklarımız... Bizler için birer konu alanıdır. Bu kaynaklardan seçtiğimiz bir konuyu işlerken, aynı zamanda değişik kaynakların da verileriyle bezeriz.

Gelelim ikinci sorumuza. Konu mu bizi seçer, biz mi konuyu seçeriz? Özellikle öğrencilik yıllarımızda okul içi yazma çalışmalarında, konuları biz seçmeyiz. Genel bir deyişle konular bizi seçer. Bazen de konumuzu bize içinde bulunduğumuz durumlar seçtirir. Bu soruya siz nasıl bir cevap verirsiniz bilmem ama; bazen konu bizi, bazen de biz konuyu seçeriz. 

Konunun seçilmesi, yazarlar için de söz konusudur. Hepimizin bildiği gibi yazar, birçok olaylara toplum adına tanık olan insandır. Bu tanık olma görevini ona, kimi durumlarda konunun yapısı ve niteliği yükler. İster istemez yazar, o konuyu seçme zorunluluğunu duyar.

Çoğunlukla konuyu seçmekte özgür değiliz ama, onu dilediğimiz biçimde sınırlar ve yorumlayabiliriz. Konuyu sınırlama, yazmada başarıyı sağlayan temel unsurdur. Konu sınırlandırılamazsa, ortaya koymayı amaçladığımız düşünceler görünürlük kazanmaz ve söyleyeceklerimiz genellemeler olmaktan öteye gitmez. Ayrıca yazımızda güçlü bir bütünlük sağlanmaz, bölük pörçük olur. 

İyi bir konu, her şeyden önce kendimiz ve okuyucumuz için çok ilginç olmalıdır. İlgi duymadığımız ve kendimizi veremediğimiz bir konuda yaratıcı olamayız. Yazarın yaratma gücünü, yöneldiği ilgi alanları da etkiler. Bu niteliği yanında iyi bir konu, açık olmalı, zorlanmadan işlenip geliştirilebilmelidir. Buna konunun inandırıcı olma niteliğini de katmalıyız. Ele aldığımız konunun doğruluğuna kendimiz inanmalıyız ki, başkalarını da inandırabilelim. İyi bir yazar olmada konu için sayılanların etkisi büyüktür; bu nitelikler, hem iyi yazmanın hem de iyi bir yazarın nitelikleridir. 

Her yazıda bir amaç vardır. Bu, bizi yazmaya iten, okuyucumuza vermek ya da iletmek istediğimiz temel düşüncedir. Gerçekte konu, bu düşüncenin aktarılmasında bir araç görevindedir. Amacımızı belirleyen cümleye de ana fikir cümlesi denir. Söyleyeceklerimize genellikle bu cümle yön verir. Ana fikir cümlesinin yazıda belli bir yeri yoktur. Yazının başında, ortasında ya da sonunda verilebileceği gibi, tümüne sindirilmiş de olabilir. Sizin anlayacağınız ana fikir cümlesi, yazarın tutumuna bağlı olarak yazı içinde yerini alır. 

Selam ve saygılarımla.


Yorum Gönder

19 Yorumlar

  1. Konu seçerken dediğiniz gibi kendimiz inanmalıyız ki, okuru da inandıralım. Ben şahsen öyle yapıyorum. Bugüne kadar kendi inanmadığım hiçbir fikri, konuyu, iddiayı yazmadım, önce kendim inanıp, o fikri benimsemeliyim. Yalnız okurlar ne kadar ikna oluyor, ne kadar inanıyor bilemiyorum tabii onu okura sormak lâzım:))))İkna olmaları için tek yapabileceğim şey var o da bulabilirsem ki, çoğunlukla buluyorum, somut, gerçek, (sahte, yalan, kurgu, söylenti, dedikodu, rivayet, şehir efsanesi olmayan) polis/adli kayıtlarına geçmiş, tüm gazetelere geçmiş, isimler, tarihler belli, görgü tanıkları belli, videosu olan, kişinin kendi ağzından televizyon programlarında dillendirilmiş örnekler (orijinal haberin linklerini) koymak. Bu linkler bazen kayboluyor (bazen söz konusu siyasetçiler o haberin videosuna erişim engeli koyuyorlar ve internetten sildiriyorlar) işte o zaman bulabilirsem aynı haberin başka videosunu koyuyorum ki yazdıklarımı, fikrimi ispatlayayım ama bazen kimi linkleri tekrar bulamıyorum. Siyasetçiler de kurnaz yaptıkları, söyledikleri şeylerin ortaya çıkmasını istemiyorlar.
    Sağlıcakla kalın, esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bücürük ve Ben.
      Ziyaretinize, konuya duyduğunuz ilgi ve alakaya çok teşekkür ederim. Biraz kendimden, biraz kaynak destekli paylaşımlarımıza ve yazılarımıza esas teşkil eden konuyu işlemeye çalıştım.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  2. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Konu sıkıntısı çeken arkadaşlara da yardımı olabilir bence, elinize sağlık.
    Sağlıkla kalın,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Momentos.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Zaman zaman ben de aynı sıkıntıya düşüyorum. Konu beni seçtiğin de araştırmaya dalıyorum ve benim için çok iyi oluyor. Kendim yazmaktan ziyade, paylaşılmış yazıları okuyup yorum yazmayı daha çok seviyorum. Ancak, ilgimi çeken bir paylaşım olmalı ki, ben de başarılı bir yorum yazabilmeliyim.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  3. genelde bir kelime veya bir cümle yazıp sonra onu öykü veya deneme yazısı haline getiriyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Deeptone.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. En güzeli sizin yönteminiz. Bir kelime ya da bir cümleden yola çıkılarak çok harika şeyler üretilebilir. Bu yöntemle kaleme alınan yazılar, amacına uygun ve beğenilerek okunan paylaşımlar kategorisindedir.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  4. Merhabalar Recep Bey
    Konu seçmek, o konuda fikirler üretmek, konuşmak ya da yazmak önemli gerçekten. Güncel konulardan kopmamaya çalışarak, hayatın içinden her konuda (özellikle insan, doğa, çocuklar ve eğitim) yazmaya çalışıyorum.
    Kalıcı konular seçmeye özen gösteriyorum. Şiir diliyle anlatımı seviyorum.

    Yayın Kategorisini alfabetik sıralamaya göre düzenlemeniz ne güzel olmuş.
    Ben çok uzun bir listeyi henüz yeterince kısaltamadım.
    Esenlikler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar M.Abalı Öğretmenim.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      İşte siz yorumunuzda yazılarınızın konularından bahsederken ana etiket isimlerini tespit etmiş oldunuz. (insan,doğa,çocuk,eğitim)

      Aşağı yukarı sizin de yayın sayınız da 750'ler civarında. Size bir önerim daha var. Önce yayınlarınızın tamamını parça parça seçerek tüm etiketleri toptan kaldırın. Tüm yazılarınız etiketsiz kaldıktan sonra, yine yayınlarınızı parça parça seçerek önce tüm yayınlarınıza bir ana etiket atayın. (örnek: "insan" gibi) Daha sonra da içeriğine göre parça parça seçerek alan etiketini atayın. Bu sadece bir öneri. Kendinizi, etiketleme işini yapmak zorunda hissetmeyin. Ben böyle yaptım. Tüm yazılarımı parça parça seçip, tüm etiketleri sıfırladım. Daha sonra yazılarımı şiir,mektup,efsane,vs. şeklinde alanlarına göre etiketledim.
      En kısa zamanda az etiket sayılı bir blogger sayfası diliyorum.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
    2. Etiketleme , çok uğraşmama rağmen benim istediğim gibi daha sade ve düzenli olamadı maalesef. Aslında bu başlıklar önceden de vardı. Ancak sıralamada Alfabetik, sıralı, ya da bulut ve çoğunluk kullanılamadı Aynı başlık altında 5 tane, 3 tane, 1tane olarak gösterildi. Belki bir yerde ben hata yapıyorum. Hemen değil ama daha sonra tekrar deneyeceğim.
      Teşekkürler.

      Sil
  5. Açıkçası bazen konu bulmak gerçekten zor oluyor. 😇

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Konumuz Kitap.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Aslında alt ve yan alanlarıyla ilgili konu bulmak kolay da, sizin de değindiğiniz gibi güzel ve faydalı bir konu bulmak da insan gerçekten zorlanıyor.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  6. Merhaba Recep Bey...
    Güzel bir konuya değinmişsiniz. Konu beni değil, ben konuyu belirliyorum. Sanırım bloglarda en kolay konu seçimlerinden biri benim ki olabilir. Aslında gezi bloglarını yayınlamak kolaymış görünüyor fakat hiç de sanıldığı gibi değil. Bir hayli meşakkatlidir. Fotoğraf seçimimden sırasıyla sayfaya yerleştirmeme, yazıların girişinden sonucuna kadar epey vaktimi alsa da keyifle hazırlıyorum. Eski gezilerimi yazarken hafızam devreye giriyor bu arada. Hep eşimle gezilere gittiğim için zorlandığımda arada bir sorduğum da oluyor ona. :)
    İyi bir yazar olup olmadığımı bilmiyorum lakin elimden geldiğince mutlaka doğru bilgi yazmaya dikkat ederim.
    Açıklayıcı konu ve paylaşım için teşekkür ediyorum size.
    Sağlıcakla kalın, selam ve saygılarımı gönderiyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Nazlı'nın Gezi Dünyası.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Efendim, gezi bloglarını düzenlemek hiç de kolay bir bloglama değil. Sizin de dediğiniz gibi dışarıdan görüldüğü gibi öyle kolay olmayan bloglamalardan biri de gez bloglarıdır.
      Gezi bloglamada siz iyi bir yazarsınız. Hele de yaptığınız resimleri paylaşım esnasındaki teknik desteğinizi çok güzel ve başarılı buluyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  7. Keyifli bir "konu" olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Mert (Kafa Dergi)
      Beğenmenize sevindim. Çok teşekkür ederim.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  8. Konu bulma sıkıntısı hepimizin zaman zaman düştüğü bir durum. Genelde hakim olduğumuz ve ilgi duyduğumuz konularda yazmaya çalışıyoruz. Aslında kafamızda sürekli taslaklar oluşturuyoruz. Bilgisayarda yazmadan önce kafamızda yazıyoruz. Konu olgunlaşınca ekranın başına geçiyoruz. Selamlar.

    YanıtlaSil
  9. Güzel bir yazı olmuş. Şahsen benim konu seçiminde hiçbir sınırlamam yok. Aklıma düştüğü gibi o an hissettirdiği gibi canımın istediği gibi belirliyorum. Bazen de günlük hayattaki olaylardan dolayı kendileri aklıma düşüveriyor. Nihayetinde düşüncelerimi, olayların bendeki etkilerini ve kendi çabalarım sonucu öğrendiklerimden bende kalanları aktardığımda insanların da o aktardıklarımdan kendilerinden bir parça bulması, aslında kocaman dünyada olsak da çok sınırlı yaşantılarımız olduğunun da kanıtı gibi gelir bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, myvslr-Kişisel Blog.
      Yazımı beğendiğiniz için teşekkür ederim. Sizin yazı yazmak istediğinizde konu ile ilgili seçiminiz daha güzel, hatta en güzeli diyebilirim.
      Sağlıcakla kalın.

      Sil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*