Metsamor Nükleer Santralinden Bir Görünüm
Merhabalar.

Binlerce kişinin ölmesine ve sakat kalmasına neden olan Çernobil ile aynı teknolojiye sahip olan Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santrali 1977 yılında Sovyetler birliği tarafından Iğdır ilimize 16 km. uzaklıkta kurulmuştur. 

Metsamor Nükleer Santrali, Sovyetler Birliği döneminde inşaa edilen en güvensiz ve en fazla kaza yaşanan santrallerden biridir. Söz konusu santralin bulunduğu Hoktamberyan şehrinin Ağrı Dağı fay hattında bulunmasından dolayı dönemin Sovyet bilim adamları, santralin bölgede kurulmasının büyük tehlike arz edeceğini belirtmeleri ve bölgenin ana su kaynaklarına radyasyon karışımı riskinin yüksek olduğunu ifade etmelerine rağmen reaktör inşa edilmiştir.


Ermenistan, 30 yıllık ömrünü çoktan tamamlamış ve güvenlik nedenleriyle tartışılan  bu saatli bombanın işletim süresini 2026'ya kadar onayladı. Bu ne demektir? Burnumuzun dibinde her an patlamaya hazır Çernobil gibi bir saatli bomba var demektir. Geçmişte yaşanan kötü tecrübelere göre birçok saygın kurum tarafından dünyanın en tehlikeli nükleer santrali olarak gösterilmesi ve acilen kapatılması gerekliliğinin sık sık vurgulanmasına rağmen, Metsamor halen faal durumdadır.

Metsamor Nükleer Santralinin Coğrafi Görünümü
Ermenistan ise, tüm dünyadan gelen tepkileri dikkate almamakta ve bu konuda verdiği taahhüdü  de yerine getirmemektedir. Üretime başlamasının ardından ilk 10 yılda 150'den fazla kaza geçirdiği söylenen bu santralin derhal kapatılması gerekmektedir. 

Çernobil gibi yaşanacak bir nükleer felaketi daha kaldıracak güçte olmayan ülkemizi de tehdit eden Metsamor Nükleer Santralindeki tehlike çanlarının bizler için de çaldığının şuur ve bilincinde olarak; söz konusu santralin bir an önce kapatılması için, tepkilerimizi göstermenin ülkemize bir vatandaşlık borcu olduğunu unutmayalım.

Selam ve Dualarımla.
Recep Altun